Falla en Louis Couperin door de pianisten Pavel Kolesnikov en Garrick Ohlsson op het label hyperion.

Het prestigieus label hyperion gaf twee cd’s uit met schitterende maar compleet onbekende, Franse en Spaanse pianomuziek. Eentje met veel stijl, het andere met veel kleur. Een ontdekking van jewelste!

De Russische, sedert 2012 in Londen wonende, pianist, Pavel Kolesnikov, heeft al eerder voor Hyperion, Mazurka’s van Chopin en “De Jaargetijden” van Tsjaikofski opgenomen. Voor zijn nieuwe cd koos hij composities van de Franse componist Louis Couperin uit het Bauyn manuscript. Een bijzondere keuze want werken van Louis Couperin worden zelden opgenomen. Kolesnikov speelt ze daarenboven op piano in plaats van op klavecimbel.

Louis Couperin (1626-1661) uit Chaumes-en-Brie, de neef van de beroemde François Couperin, was klerk in Chaumes en later in het nabijgelegen Beauvoir. In 1650 of 1651 brachten de broers Louis, François (bijgenaamd l’Ancien) en Charles Couperin, met enkele vrienden, een serenade in het kasteel van Chambonnières op de naamdag van diens bewoner, de componist Jacques Champion de Chambonnières, de grondlegger van de Franse klavecimbel school. Die was zeer gecharmeerd en introduceerde de violist en componist van het werk, Louis, in Parijs aan het hof. Het is waarschijnlijk dat de Chambonnières, Louis Couperins leraar was.

Louis Couperin vestigde zijn naam als componist met zijn vele klavecimbel werken. De meeste van die composities zijn bewaard gebleven in het zogenaamd Bauyn-manuscript, deels in de universiteits bibliotheek van Berkeley/Californië, en deels in het bezit van de Bibliothèque Nationale in Parijs. Het manuscript is samen met het  Parville manuscript en het Manuscrit de Mademoiselle de la Pierre, de belangrijkste verzameling van 17de eeuwe, Franse klavecimbel muziek. Het manuscript uit de tweede helft van de 17de eeuw, was oorspronkelijk in het bezit van André Bauyn, chevalier, seigneur de Bersan,, van waar de naam.

De werken kunnen volgens hun toonaard, door de uitvoerder tot suites of “Ordres” gegroepeerd worden. De bewegingen, veelal gestileerde dansvormen, worden vooraf gegaan door een “prélude non mésuré” (zonder maatstrepen). In zijn klavecimbel werken met de vele versieringen en de typische ‘style brisé’, gaf Couperin niet alleen blijk van groot vakmanschap, hij onderscheidde zich ook, vooral in zijn passacailles en chaconnes, door zijn originele, onverwachte akkoorden, muzikale verrassingen, buitengewone melodielijnen en cadensen, die nog steeds uitzonderlijk en modern klinken. Op de cd staan 3 Suites met telkens een Allemande, een Courante, een Sarabande en een Gavotte of Gigue, als centrale bewegingen. In de Suite in re klein ontdekt u drie opvallende chaconnes, de Suite in sol klein eindigt met “Tombeau de Mr. de Blancrocher”, en de Suite in La groot eindigt met een innemende Pavane.Ontdek hoe ontzettend mooi deze oorspronkelijke klavecimbel muziek, klinkt op piano. Zeker wanneer ze gespeeld wordt door Pavel Kolesnikov. Warm aanbevolen.

In de maanden april en mei 2018 zal Pavel Kolesnikov met het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Jan Latham Koenig, Beethovens eerste pianoconcert uitvoeren in Heist-op-den-Berg (28/4) | Oostende (29/4) | Concertgebouw Brugge (3/5) | CC De Factorij Zaventem (5/5) | deSingel Antwerpen (6/5) en Muziekcentrum De Bijloke Gent (6/5).

Garrick Ohlsson (°1948) (foto) won als eerste Amerikaan de eerste prijs op de  Internationale Wedstrijd, “Frederick Chopin”. Ook won hij de eerste prijs op de Busoni Wedstrijd in Italië en op de Montreal Piano Competition. In 1994 kreeg Ohlsson de “Avery Fisher Prize” en in 1998 ontving hij de “University Musical Society Distinguished Artist Award” in Ann Arbor, Michigan. Garrick Ohlsson begon met piano toen hij acht jaar oud was aan het Westchester Conservatorium in White Plains, en ging toen hij 13 was, naar de Juilliard School. Als top pianist, leerling van Claudio Arrau, speelde hij samen met de symfonieorkesten van Cleveland, Philadelphia, St. Louis, Cincinnati, Indianapolis, Houston, Baltimore, Pittsburgh, Los Angeles, Seattle, Washington D.C. en Berkeley. Ook speelde hij met het Londens Philharmonia Orchestra in het Lincoln Center. Ohlsson speelde kamermuziek met het Cleveland, het Emerson, het Takács en het Tokyo strijkkwartet. In 2006-2007 opende hij als geboren New Yorker, het “Mostly Mozart Festival” in New York.

De vooraanstaande Amerikaanse pianist heeft voor zijn  Falla-recital een keuze gemaakt uit de belangrijkste stukken van de componist. Zijn Falla-recital combineert werken die oorspronkelijk voor piano zijn gecomponeerd met transcripties van de componist zelf, van bewegingen uit zijn balletten en opera’s.

Op de cd staan “Cuatro piezas españolas”, drie dansen uit “el sombrero de tres picos”, “Canto de los remeros del Volga”, de zesdelige Suite uit “El amor brujo”, “Homenaje” (“Pour le tombeau de Claude Debussy”), “Segunda danza española” en de “Fantasia Baetica”. Een fenomenale techniek, een volle maar verfijnde klank, bruisend temperament, energie en poëzie, kenmerken deze uitvoeringen. Garrick Ohlsson is een top pianist die u niet mag missen! Warm aanbevolen.

Louis Couperin DANCES FROM THE BAUYN MANUSCRIPT Pavel Kolesnikov cd hyperion CDA68224 

MANUEL DE FALLA FANTASIA BAETICA & OTHER WORKS Garrick Ohlsson cd hyperion CDA68177

https://www.stretto.be/2018/09/03/sublieme-beethoven-cd-door-pianist-pavel-kolesnikov-op-het-label-hyperion/#more-11731