Schitterende Aria’s van Händel door Franco Fagioli en “Il Pomo d’Oro” o.l.v. Zefira Valova op Deutsche Grammophon.

Opgenomen met het in barokmuziek gespecialiseerd ensemble “Il pomo d’oro”, bevat de cd Fagioli’s persoonlijke selectie van twaalf favoriete aria’s uit Händels rijke en kleurrijke operawereld, inclusief het wondermooi en bekend largo “Ombra mai fu” uit “Serse”. Niet te missen!

.

De Argentijnse contratenor Franco Fagioli (°1981) gebruikt zijn enorm vermogen om emoties uit te drukken, evenals zijn vocale virtuositeit, om de personages die hij speelt en zingt tot leven te brengen. Hij is in de kleurrijke opera’s van Händel, als een vis in het water, die elk aspect van zijn monumentaal talent tot het uiterste inzet.

“De aria’s reflecteren veel bepalende momenten uit mijn carrière”, legt hij uit. “Toen ik aan het opnemen was, was het alsof ik foto’s maakte van momenten die ik voor altijd wilde vastleggen. Bij het kiezen van de aria’s was mijn enig criterium: welke stukken bewegen me het meest als ik ze zing?” Het resultaat is een verbluffende en zeer persoonlijke selectie, die Fagioli’s diepe verering onthult voor deze overweldigende barokcomponist. “Händels opera’s zijn een must voor elke contratenor”, merkt Fagioli  op. Zijn onnavolgbare stijl betoverde zowel zangers als publiek. Je zou kunnen zeggen dat hij de Broadway-ster was van de barok”.

Naast hoogtepunten zoals “Ombra mai fu” uit “Serse” of de aria “Venti turbini” uit “Rinaldo”, koos Fagioli bv. ook voor het stralend, etherische “Ch’io parta?” uit “Partenope”, en “Dopo notte” uit “Ariodante”, naast aria’s uit “Oreste”, “Imeneo”, “Il pastor fido”, “Rodelinda” en “Giulio Cesare in Egitto”.

Ongeacht de populariteit van de aria’s, brengt Fagioli zijn eigen individuele interpretatie met diep inzicht in Händel en zijn tijd, met een inspirerend bewustzijn van zijn eigen vocaal talent. Fagioli wou naar eigen zeggen, “de emotionele ontwikkeling van de verschillende rollen overbrengen, zelfs zonder de context van de complete opera”. Daar is hij volledig en bijzonder in geslaagd.

Franco Fagioli heeft voor zijn zoektocht naar de magische klankwereld van Händel, in de musici van het Italiaans barok ensemble “Il pomo d’oro” o.l.v. Zefira Valova (foto), de perfecte partners gevonden. Sinds de oprichting in 2012, heeft het orkest de subtiliteiten van de historische uitvoeringspraktijk verkend, en in hun opname met Fagioli, laten de spelers alle nuances van de partituren doorschijnen, die de buitengewone, gewichtloze schoonheid van Fagioli’s bijzondere stem laten horen, een stem met een bereik van drie octaven, die hij van het begin tot het eind, optimaal benut.

Fagioli’s enthousiasme voor de muziek van Händel is zo aanstekelijk, dat het zich onmiddellijk verspreidt naar de luisteraar. De pracht van deze barokmuziek straalt uit zijn opname en markeert hem als één van de opwindendste zangers/contratenoren van onze tijd. De cd werd opgenomen in de magistrale Villa San Fermo in Lonigo (provincia di Vicenza) in Italië (foto), met Jakob Händel als opname producer. Een ontzettend mooie cd. Warm aanbevolen.

HANDEL ARIAS Franco Fagioli Il Pomo d’Oro Zefira Valova cd Deutsche Grammophon 0289 479 7541 0

https://www.stretto.be/2023/11/26/handel-messiah-door-cor-de-cambra-del-palau-de-la-musica-catalana-en-het-orchestre-de-lopera-royal-o-l-v-franco-fagioli-op-het-label-chateau-de-versailles-spectacles-magnifiek/