Toneelmuziek/Incidental Music van Jean Sibelius op het label Naxos. Een immense ontdekking!

Naast indrukwekkende symfonieën en symfonische gedichten, componeerde Jean Sibelius een aanzienlijke hoeveelheid theatermuziek. Deze muziek is helaas nog steeds grotendeels onbekend. Nochtans was het met “Koning Christian II”” (1898) en Kuolema” (1903) dat Sibelius zijn faam vestigde in heel Europa, terwijl van zijn mooiste muziek voor het podium, te vinden is in zijn “Belsazars gästabud” (1906).

Op de zes cd’s staan Scaramouche, Pelléas et Mélisande, Belsazars gästabud, Kuolema, Kung Christian II, Jokamies (Jedermann), een Ouverture in la klein en een Ouverture in E, Two Songs from twelfth night, Scène de ballet, Cortège, Menuetto, Musik zu einer Szene, Autrefois, Valse Chevaleresque, 2 Pieces, op. 77, Two serious melodies, In Memoriam, The Lizard, Ett ensamt skidspår (A Lonely Ski Trail), Grevinnans konterfej (The Countess’s Portrait).en Svanevit (Swanwhite). De teksten zijn van Bertel Gripenberg, Carl August Hagberg, Arvid Jarnefelt, Adolf Paul, Hjalmar Procope, Shakespeare en Zacharias Topelius. De uitvoerders zijn Pia Pajala, sopraan, Tuomas Katajala, tenor, Waltteri Torikka, bariton, Nicholas Söderlund, bas, Riho Eklundh, verteller, Mikaela Palmu, viool, Bendik Goldstein, altviool, Roi Ruottinen, cello, het Cathedralis Aboensis Choir en het Turku Philharmonic Orchestra o.l.v. Leif Segerstam.

“Gramophone” schreef over deze uitvoeringen, “Leif Segerstam zet een karakteristiek ongehaaste, atmosferische uitvoering neer. Wat een boeiende ontdekkingsreis, gefeliciteerd aan alle betrokkenen.” Leif Segerstam (°1944) is dirigent, componist, violist en pianist met een prominente internationale carrière. Segerstam heeft topposities bekleed bij een aantal van de beste orkesten en operahuizen ter wereld, waaronder de Finse nationale opera en het Finse Radio Symfonie Orkest. Hij is ook de emeritus chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Helsinki. Sinds 2012 is hij chef-dirigent van het Turku Philharmonic Orchestra. Hij won de 1999 Nordic Council Music Prize voor zijn werk “als een onvermoeibare kampioen van de Scandinavische muziek” en de 2003 Music Award van de Swedish Cultural Foundation. In 2004 ontving Leif Segerstam de jaarlijkse Finse staatsprijs voor muziek en in 2005 de zeer gewaardeerde Sibelius-medaille. Hij kreeg overal bijval tijdens zijn meerdere opnamen met verschillende orkesten.

Deze verzameling muziek van Jean Sibelius voor het theater maakte deel uit van Naxos viering van het 150-jarig jubileum van de componist in 2015, uitgevoerd door de beroemde Sibelius-vertolker, Leif Segerstam. “MusicWeb International” schreef “Het spel van het Turku-orkest is overal onberispelijk en de opgenomen akoestiek is geweldig.” De uitvoeringen zijn gewoon zo goed als ze kunnen zijn.” Het kreeg ook 5 sterren van Pizzicato: “Leif Segerstam onthult de originaliteit van de prachtige Pelléas en Mélisande van Sibelius en toont met veel opwindende spanning wat een meesterwerk het is”. Eén van de belangrijkste solisten is de Finse sopraan Pia Pajala (foto), die op vier van de zes cd’s te horen is. “Belshazzar’s gästabud”  is instrumentale muziek, maar het bevat wel een evocatief “Song of the Jewish Girl”, opvallend goed gezongen door Pia Pajala, waarin de zangeres haar verlangen uitdrukt om de weg terug te vinden naar het verloren Jeruzalem. Het Turku Filharmonisch Orkest is het oudste orkest in Finland. Onder hun Naxos-opnamen bevindt zich o.a. werk van de Zweedse componist Einar Englund, de Finse componist Uuno Klami en het symfonisch gedicht “Kullervo” van Sibelius. Een immense ontdekking. Niet te missen!

SIBELIUS Incidental Music Turku Philharmonic Segerstam 6 cd Naxos 8.506032

https://www.stretto.be/2020/10/15/jean-sibelius-the-seven-symphonies-kullervo-door-het-minnesota-orchestra-o-l-v-osmo-vanska-op-het-label-bis-meesterlijk-niet-te-missen/