Handels “ACIS AND GALATEA” door The Early Opera Company en “Handel with Care” door Laterna Magica op de labels Chandos en Paraty. Subliem!

“Laterna Magica” en “The Early Opera Company” o.l.v. Christian Curnyn namen respectievelijk Händels beroemdste Serenata en arrangementen van heerlijk mooie aria’s uit o.a. “Agrippina”, “Giulio Casare” en “Radamisto” op.

“Acis and Galatea” uit 1718 op tekst van John Gay, naar Ovidius, was Händels beroemdste serenata, masque of pastoral. Het was de verfijnde, muzikale weergave van de liefdesgeschiedenis tussen de Nereïde of zeenimf Galatea en de herdersjongen Acis. In de Griekse mythologie was Acis een riviergod, de zoon van Dionysos. Hij was oorspronkelijk een Siciliaanse jongeman, die verliefd werd op de nimf Galatea. De cycloop Polyphemus doodde hem uit jaloezie door hem te verpletteren onder een rotsblok, waarna Galatea, Acis’ bloed veranderde in een rivier, de Acis in Sicilië.

Galatea was in Ovidius’ Metamorfosen de nimf, die de verliefdheid wekte van de cycloop Polyphemus, een zoon van de zeegod Poseidon. Als Polyphemus haar minnaar Acis onder de rotsblok vermorzelde, veranderde Acis zijn bloed in een stromende bergbeek. De titelrollen in deze uitvoering door de “Early Opera Company” o.l.v. Christian Curnyn worden magistraal vertolkt door de sopraan Lucy Crowe en de tenor Allan Clayton (foto’s). 

De bekroonde Early Opera Company o.l.v. oprichter Christian Curnyn (foto) viert de 300ste  verjaardag van de première van een van de meest sublieme creaties van Handel, Acis en Galatea. Deze unieke interpretatie wordt uitgevoerd zoals Händel het zelf heeft gespecificeerd in het manuscript, solo zang en koren, ondersteund door veertien periode-instrumenten. Dit is Händel op zijn hoogste niveau van intimiteit en intensiteit. De muziek ondersteunt uitstekend de suggestieve weergave van het verhaal en het libretto.

Met de toevoeging van Lucy Crowe en de tenor Benjamin Hulett in de rol van de herder, Damon, eerder te horen op de bekroonde Chandos opname van “Serse”, is deze Super audio cd, opgenomen in St Jude-on-the-hill (in surround sound), een must voor alle liefhebbers van barokmuziek. En dit, mede dank zij producer Rachel Smith en de opname ingenieurs Jonathan Cooper en Rosanna Fish. Subliem.

Toegewijd aan barokke kamermuziek, vervolgt het ensemble “Laterna Magica” (Laura Pok, Nathalie Houtman, Raphaël Collington en Bernard Woltèche) hun opnamen met eigen arrangementen en deze van John Walsh, voor twee blokfluiten en basso continuo, van beroemde aria’s van Händel. Het bewerken van materie uit bestaande werken was immers een gebruikelijke praktijk bij de componisten van toen. Het was het arrangement voor twee fluiten en basso van aria’s uit de opera Rinaldo, gepubliceerd in 1711 door John Walsh in Londen, die de drijfveer achter hun nieuw project was. Voor Rinaldo van de affiche van het Queen’s Theatre verdween, publiceerde Walsh nl. een compilatie van de beroemdste nummers uit de opera, “The Most Celebrated Aires and Duets in the Opera of. Rinaldo, Curiously Fitted and Contriv ‘d for Two Flutes and a bass”. De blokfluit (recorder) werd in het in Engeland van de 18de eeuw beschouwd als hét favoriet instrument van de amateur musici. Hij werd daarom heel populair en kreeg de bijnaam, “Delightful Companion”. Zo werden vele aria’s uit opera’s getranscribeerd voor een of twee blokfluiten. Deze cd geeft een bijzonder mooi sonoor beeld van deze bijzondere praktijk. Warm aanbevolen.

“Laterna Magica”, twee blokfluiten, cello en klavecimbel, is samengesteld uit gekwalificeerde musici en docenten van de hogere conservatoria van Brussel, Parijs en Den Haag. De voorkeur gaat uit naar de interpretatie van Triosonates afkomstig uit de barok, maar zet ook de historische traditie van arrangementen en transcripties verder. Hun eerste cd-opname, “Exercitium”, was gewijd aan J.S. Bach. Laterna Magica speelt regelmatig in diverse concertzalen en festivals in heel Europa en trad al meerdere keren op in Azië (Vietnam, India, Singapore, China, Chuncheon International Early Music Festival, Zuid-Korea) en in Latijns-Amerika ( de Encuentro musical Boliviano-Europeo in La Paz en Festival Misiones de Chiquitos in Santa Cruz, Bolivia, Festival Esteban Salas in La Habana, Cuba, Semaine de la Francophonie, Brazilië). Tijdens deze reizen buiten de Europese grenzen hebben de musici van het ensemble ook een educatief project opgezet in bepaalde conservatoria, bestaande uit lezingen en masterclasses rond zowel barokmuziek als hedendaagse muziek.

GEORGE FRIDERIC HANDEL ACIS AND GALATEA Early Opera Company Christian Curnyn cd Chandos/chaconne CHSA 0404

Opera Minima Handel with Care Laterna Magica cd Paraty PTY418170

https://www.stretto.be/2021/11/07/george-frideric-handel-aci-galatea-e-polifemo-door-raffaele-pe-giuseppina-bridelli-en-andrea-mastroni-op-het-label-glossa-indrukwekkende-vocaal-lyrische-virtuositeit/#more-58354