“Cuentos de amor – Goyescas” van Enrique Granados, door pianist WALDO GEUNS op het label Antarctica Records. Subliem!

“Goyescas” uit 1911 van Enrique Granados vertellen een gepassioneerd verhaal over liefde en dood. Het werd door Granados op een sublieme manier op muziek gezet. Opdat iedereen die naar deze sublieme pianomuziek luistert, alle nuances kan waarnemen, heeft pianist Waldo Geuns er ook nog eens een klein maar fijn boekje bij geschreven. 

De prachtige Goyescas, Los majos enamorados” (“Los requiebros”, “Coloquio en la reja”, “El fandango de Cadil”, “Quejas, o La maja y el ruiseñor”, “El amor y la muerte” en “Epílogo, serenata del espectro”) van de Spaanse pianist en componist Enrique Granados (1867-1916), belichamen pure poëzie op piano. Geen enkele andere componist heeft liefde in al zijn gedaanten, met zo veel virtuositeit en lyriek, in noten weten te vatten als Granados.  De pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns brengt een bijzonder eerbetoon aan de ‘Spaanse Chopin’ en toont daarnaast zelf ook zijn meest persoonlijke kant. Waldo Geuns vervoltooide als het ware nl. Granados’ zinnelijk verhaal over liefde, met een mooie, fijne, eigen compositie, “Amor a primera vista”, geïnspireerd door deze beroemde Spaanse pianosuite. Een ontdekking.

Waldo’s beheersing van de piano is te horen in zijn beheerste virtuositeit en tedere, intieme poëzie. Hij speelt m.a.w. heel, heel mooi piano. Voor Waldo Geuns, geboren in Herk-de-Stad in 1981, is “Goyescas” een onvergetelijk muzikaal werk. Het geeft een sonore, pianistische stem aan de liefde in al zijn vreugdevolle en uitdagende momenten. Granados heeft Geuns geïnspireerd om in zijn voetsporen te treden en zijn eigen muziek te componeren, gebruikmakend van zijn melodieën als uitgangspunt. Heel bijzonder. Dit gaf Geuns niet alleen een dieper inzicht in zijn muziek, maar stelde hem ook in staat om één van de mooiste momenten in een romantische relatie, aan zijn verhaal toe te voegen, het moment van eerste oogcontact en het besef dat het leven vanaf dat moment nooit meer hetzelfde zal zijn. “Spaanse vertelsels”, het heel interessant, bijbehorend boekje/luistergids, is naast de sublieme cd opname, de ideale manier om de persoon en de muziek van de “Spaanse Chopin” te helpen ontdekken. Geniet van deze bijzonder mooie cd. Warm aanbevolen.

Waldo Geuns kreeg in Brussel en in Salzburg, les van Jan Michiels, Hans Leygraf, Christoph Lieske, Bernd Glemser en André De Groote. Hij deelde het podium met het Limburgs Kamerorkest, Limburgs Orkest Jeugd en Muziek, het Hasselts Symfonieorkest en SymphoniaASSAI, o.l.v.  dirigenten zoals Koen Dries, Jasper De Waal, Wouter Lenaerts en Pierre Bartholomée. De virtuoze en expressieve manier waarop Waldo zich uitdrukt zowel als pianist, kamermusicus, liedbegeleider, solist met orkest, én als verteller, maakt van hem een graag geziene gast op Radio 1 en Radio Klara, en op concertpodia en festivals in België en in het buitenland (Mozarteum in Salzburg, Philharmonie en la Défense in Parijs).

Cuentos de amor Enrique Granados Goyescas Los majos enamorados Amor a primera vista Waldo Geuns cd + boek Sopra la musica Antarctica Records AR 007

https://www.stretto.be/2020/06/25/isaac-albeniz-door-pianist-martin-jones-op-het-label-nimbus-magnifiek/