“Cinema”, de nieuwe cd van violist Renaud Capuçon op het label Erato. Heerlijk mooi!

Renaud Capuçon houdt van film en koos voor zijn nieuwe cd dan ook voor de verbeeldingskracht van  filmmuziek. Hij vond met de Brussels Philharmonic en dirigent Stéphane Denève, een schitterende bondgenoot om dit project te realiseren.

Renaud en Stéphane leerden elkaar tijdens hun studies aan het Parijse conservatorium kennen en bouwden sindsdien een intense vriendschap op. Geraakt door de charme en de magie die ze uitstraalt, ontdekte  Renaud Capuçon de grote filmcomponisten. Hij verkende op zijn eigen manier de muzikale wereld van Cosma, Legrand, Morricone, Williams, Desplats, Mancini, Korngold, Jarre, Tiersen, The Godfather, Breakast at Tiffany’s, Schindler’s List, Cinema Paradiso, The Mission, Out of Africa, Le mépris en Amélie Poulain.  “Filmmuziek kan subliem zijn en heeft echt geweldige componisten aangetrokken”, vertelt Renaud Capuçon over zijn nieuwste release, “Cinema”. ‘Dit album is iets van een droom die uitkomt.’ De hommage aan het zilveren scherm van de Franse sterviolist biedt onvergetelijke thema’s in verbluffende nieuwe arrangementen, van Ennio Morricone (Cinema Paradiso, Mission), Nino Rota, John Williams (Schindler’s List), James Horner (Legends of the Fall), recentere blockbusters (Twilight) en iconische Franse films (Amélie). Capuçon roept krachtig en gevoelig de magie van de bioscoop op.

Op de cd staat muziek van o.a. John Williams, Georges Delerue, Michel Legrand, Ennio Morricone, Vladimir Cosma, John Barry, Nino Rota, James Horner en jongere meesters als Alexandre Desplat of Yann Tiersen als een organische ontwikkeling. En Korngold is er ook, met de muziek van de legendarische Robin Hood-film uit 1938, waarvoor de componist een Oscar won. Tien jaar geleden bracht Capuçon trouwens reeds een cd uit, gewijd aan Erich Wolfgang Korngold, een componist die in Wenen begon als een klassieke, late romanticus en vervolgens carrière maakte in Hollywood.

“Sedert vele jaren droom ik ervan om filmmuziek op te nemen”, vertelt hij verder. “Een bioscoopbezoek is zoals voor velen steeds een feest, zo hebben films en filmmuziek op mij van kindsbeen af een blijvende invloed gehad. Eén van de eerste sublieme melodieën die me zijn bijgebleven is deze van Ennio Morricone uit “Cinema Paradiso”. Ik was 12 jaar toen de film uitkwam, en sindsdien verlang ik ernaar om deze muziek met orkest spelen… Aanvankelijk aarzelde ik om dit als klassiek violist te doen, tot ik ging grasduinen in de partituren, en de kans had om filmcomponisten als Alexandre Desplat of Vladimir Cosma te ontmoeten. Ik was meteen overtuigd, en heb me met grote gulzigheid, nostalgie en passie in dit universum gestort. Bij het doornemen van de partituren kwamen alle emoties terug boven, samen met herinneringen uit de films, en uit de periode waarin ik deze ontdekte. Dit alles resulteerde in een complex en gevoelig verbeeldingsveld, en bovenal in een complete expressieve vrijheid.”

Elke film, elke filmmelodie creëert een eigen imaginaire wereld. De schitterende selectie die Renaud voor dit album realiseerde typeert hem als een fijnzinnig en veelzijdige violist :

“Cinema Paradiso” / Andrea and Ennio Morricone

“The Mission” from “Mission” / Ennio Morricone

“I Had a farm in Africa” from “Out of Africa” / John Barry

Theme from “Schindler’s List” / John Williams

“Camille” from “Le Mépris” / Georges Delerue

“La vita è bella” / Nicola Piovani

“Romance” from “The adventures of Robin Hood” / Erich Wolfgang Korngold

Dead Poets Society / Maurice Jarre

“Papa, Can You Hear Me ?” from “Yentl” / Michel Legrand

“Aria” from “Joyeux Noël” / Philippe Rombi

Medley from “Amélie Poulain” / Yann Tiersen

Calling You / Bob Telson

“Le Concerto de Berlin” from “la 7e Cible” / Vladimir Cosma

“Moon River” from ” Breakfast at Tiffany’s” / Johnny Mercer & Henry Mancini

The Godfather / Nino Rota

“Twilight Love Theme” from “The Twilight Saga : New Moon” / Alexandre Desplat

Legends of the Fall / James Horner

A Summer of 42 / Michel Legrand

Le Grand Blond avec une chaussure noire / Vladimir Cosma

De knappe arrangementen zijn van Daniel Capelletti & Cyrille Lehn, met uitzondering van Vladimir Cosma (foto), die zijn muziek speciaal voor Renaud arrangeerde.

Concertagenda :

01/12/2018 20.00 Berg met Antwerp Symphony Orchestra & David Robertson – Elisabethzaal Antwerpen – www.antwerpsymphonyorchestra.be

Renaud Capuçon in Concert with Cinema:

14/10/2018 L’Olympia – Paris

Renaud Capuçon CINEMA Nolwenn Leroy Brussels Philharmonic Stéphane Denève cd Erato/Warner classics