Motetten van Josquin des Prez door Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en zijn Missen “Fortuna desperata” en “Une musque de Biscaye” door de Ensembles vocaux Biscantor!&Métamorphoses o.l.v. Juliette de Massy op de labels harmonia mundi en AR RE SE. Hemels!

Door de hemelse uitvoering van motetten en parodiemisen op twee cd’s, krijgt u een prachtig sonoor beeld van de meesterlijke, vocale muziek uit de Renaissance. Dit is top!

Van Josquin zijn wel 56 motetten bekend. Op de harmonia mundi cd van Cappella Amsterdam staat een keuze van zestien motetten: Déploration sur la mort d’Ockeghem. Nymphes des bois/Requiem æternam, Nimphes, nappés/Circumdederunt me, In principio erat Verbum, Fuit homo missus a Deo, Et verbum coro factum est, Absolve quæsumus, Domine, Absalon, fili mi, Planxit autem David, Montes Gelboe, Sagitta Jonathae, Doleo super te, De Profundis / Requiem æternam, Miserere mei, Deus, Auditui meo dabis gaudium, Domine, labia mea aperies en Pater noster/ Ave Maria. En om te besluiten, Musæ Jovis van Nicolas Gombert. De uitvoerders zijn Cappella Amsterdam, opgericht  in 1970 door Jan Boeke, o.l.v. Daniel Reuss en de cd werd opgenomen in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Josquin Despez componeerde tijdens zijn lange carrière meer dan vijftien Missen, talloze motetten en chansons. Deze cd presenteert twee van zijn vierstemmige Missen, het zevende volume van de uitgave van Josquins integraal oeuvre, die in 2007 begon. De interpretatie is toevertrouwd aan gespecialiseerde ensembles van dit repertoire, “Metamorphoses” (opgericht in 1989) en “Biscantor!”, in 2005 opgericht op initiatief van de koorleider Maurice Bourbon in het kader van de vereniging “La Chapelle des Flandres”. Een unieke onderdompeling in het betoverend universum van a capella zang. Josquin Desprez had dankzij zijn vocale werken een benijdenswaardige beroemdheid, vooral in Italië, Vlaanderen en Spanje. De twee hier opgenomen Missen zijn Parodie missen, gebaseerd op een reeds bestaande melodie toevertrouwd aan een van de stemmen. Het thema van Fortuna was erg populair tijdens de Renaissance, zowel in de literatuur als in de muziek. De mis “Fortuna desperata”  was gebaseerd op een gelijknamig profaan chanson, toegeschreven aan Antoine Busnoys, tijdgenoot van Josquin Desprez. Josquin componeerde deze Mis in de periode toen hij zanger was aan de Sainte-Chapelle van koning Lodewijk XII van Frankrijk in Parijs, toen hij kapelmeester was van hof in Ferrara, en vanaf 1504, kanunnik van de Notre-Dame in Condé.

Nog indrukwekkender is de mis “Une musque de Biscaye”, gebaseerd op de melodie van een anoniem Baskisch volksliedje (”Een meisje uit het Baskenland”), mogelijks verspreid door pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Er is een hoogontwikkelde geloofsbelijdenis, het Credo, en een betoverend Sanctus met delicate contrasten. Hoewel het zeker een werk uit zijn eerste periode is, toen hij werkzaam was voor leden van het vorstenhuis Sforza en van 1489 tot minstens begin 1495, lid was van de pauselijke hofkapel onder de pausen Innocentius VIII en Alexander VI., is de typische, herkenbare stijl van Josquin Desprez, reeds duidelijk aanwezig. Vooral in het gebruik van contrapunt, gedomineerd door het principe van imitatie, afgewisseld met sequensen in de stemmen, die elkaar twee aan twee imiteren, d.i. paarsgewijze imitatie, en canontechniek (proportiecanon of  mensuratiecanon). Voorbeelden van Josquins originele inventiviteit.

De jonge dirigente, Julia Massy, zelf een sopraan, leidt een koor van 9 stemmen, bestaande uit drie zangers van het ensemble Metamorphoses (sopraan, contratenor en bas), en 6 jonge zangers van het ensemble Biscantor! (alt, haute-contre, drie tenoren en bas). De eerste zijn professionals. De opname, in de kerk van Lozère, is exact belucht, zonder overdreven nagalm, voor een heldere en directe klank.

Josquin des Prez Miserere mei Funeral Motets and Deplorations Cappella Amsterdam Daniel Reuss cd Harmonia Mundi HMM902620

Josquin Desprez Messes « Fortuna desperata » « Une musque de Biscaye » Ensembles vocaux Biscantor ! & Métamorphoses Juliette de Massy cd AR RE SE AR 2018-1

https://www.stretto.be/2020/06/01/inferno-roland-de-lassus-door-cappella-amsterdam-o-l-v-daniel-reuss-op-het-label-harmonia-mundi-magnifiek/

https://www.stretto.be/2019/06/30/adieu-mes-amours-sfeervol-gebrachte-chansons-van-josquin-deprez-door-dulces-exuviae-op-het-label-ricercar/