Music for Windy Instruments, Sounds from the Court of James I door The English Cornett & Sackbut Ensemble op het label Resonus.

Om hun 25-jarig jubileum te vieren, presenteert “The English Cornett & Sackbut Ensemble”, een cd met muziek aan het Hof van James I. De muziek komt uit een verzameling manuscripten/part-books, nu ondergebracht in het Cambridge Fitzwilliam Museum.

Afkomstig uit een bestaande verzameling deelboeken/part-books van Koninklijke Muziek uit de tweede helft van de 17de eeuw, onderzoekt “The English Cornett & Sackbut Ensemble”, het repertoire, dat toen werd uitgevoerd. De gekozen stukken werden omstreeks 1615 gekopieerd maar slechts vijf van de zes (part-books) deelboeken overleefden de tand des tijds. Het ontbrekend deel werd gereconstrueerd uit andere voorbeelden van de stukken, waarvan de meeste instrumentale, arrangementen waren van religieuze en wereldlijke, vocale muziek van continentale componisten als Lassus, Peter Philips, Alfonso Ferrabosco I & II, en minder bekende componisten.

Op de cd staan verschillende soorten koninklijke muziek aan het Elizabethaans en Jacobijns hof, en wijzen op de voortzetting van de middeleeuwse indeling in haut en bas (luide en zachte) instrumenten, bv. van de “loud music” van de alta cappella. De sackbut bevond zich in de hoogste klasse, hoewel tegen de tijd van James I (foto), de nogal rauw en erg nasaal klinkende shawms (schalmeien of chalumeau’s), vervangen werden door de mildere klank van de cornetten, zoals hier gebruikt op deze opname.Een ander belangrijk kenmerk van deze opname is de verscheidenheid aan verschillende soorten en maten van instrumenten die worden gebruikt, sopraan-, alt-, tenor & cornetten, en tenor & bas sackbuts (baroktrombones) . Een zink of cornet, licht conisch en licht gekromd, kwam nl. voor in verschillende formaten en stemmingen, waarvan die in G de gebruikelijkste was. Daarnaast bestond de tenorzink (een enigszins S-vormig instrument), die verdrongen werd door de waldhoorn, en de baszink (sterk S-vormig), die de voorloper was van de serpent.

Verschillende stukken bevatten ook een klavecimbel of orgel als gevoelige en delicate ondersteuning van de andere instrumenten. Drie solo klavecimbel stukken van Peter Philips worden gespeeld door Silas Wollston (foto). Het zijn eveneens transcripties van vocale modellen en ze zijn ontleend aan het “Fitzwilliam Virginal Book” dat uit ongeveer dezelfde periode dateert als de part-books van het Fitzwilliam Museum (foto). Een heel mooie cd met een authentieke, rustieke klank. Warm aanbevolen.

Music for Windy Instruments Sounds from the Court of James I The English Cornett & Sackbut Ensemble cd Resonus RES10225