Hemels mooie Richard Strauss door violiste Arabella Steinbacher op het label Pentatone.

De cd is een eerbetoon van violiste Arabella Steinbacher aan de favoriete componist van haar ouders. De muziek van Richard Strauss heeft in haar hele leven dan ook een belangrijke rol gespeeld. Als grote liefhebbers van de muziek van Richard Strauss noemden haar ouders haar trouwens naar het hoofdpersonage uit Strauss’ opera “Arabella”.

De cd begint met het zelden uitgevoerd Vioolconcerto in re klein op.8 uit 1882, gecomponeerd toen Strauss nog maar 19 was. Dit bijzonder mooi concerto wordt gevolgd door twee andere vroege instrumentale werken, bewerkt voor viool en orkest, de Romanze (oorspronkelijk voor cello en orkest), gecomponeerd voor de cellist Hanus Wihan, en een “Kleines Scherzino” uit “5 Klavierstücke” op. 3 nr. 4. Daarop volgen vier Strauss-liederen “Zueignung” op. 10 nr. 1, “Traum durch die Dämmerung” op. 29 nr. 1, “Cäcilie” op. 27 nr. 2 en “Wiegenlied” op. 41 nr. 1. Deze worden als een soort melodieën zonder woorden, “gezongen” op de viool door Steinbacher.

Het ander hoogtepunt op de cd is Steinbachers vertolking van “Aber der Richtige wenn’s einen gibt für mich auf dieser Welt”, het duet uit de opera “Arabella” (1933), dat het hoofdpersonage in de eerste akte samen zingt met haar zuster, Zdenka. Voor de bijzonder geslaagde bewerkingen tekende Peter von Wienhardt. Arabella Steinbacher, meervoudig bekroond met een uitgebreide Pentatone discografie, wordt begeleid door het schitterend WDR-symfonieorkest o.l.v. de Amerikaanse dirigent Lawrence Foster (°1941).

Componist, pianist en arrangeur Peter von Wienhardt (foto) werd in 1966 in Boedapest geboren en kreeg reeds op zijn vijfde les van Láng Etelka (1929-2014) aan het conservatorium van Boedapest. Zijn familie verhuisde in 1977 naar Duitsland, waar hij zijn studie vervolgde bij Christian Deinhardt en later bij Karl-Wilhelm Berger. In 1984 werd hij aangenomen aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Stuttgart voor de talentenjacht. In de jaren 1994 en 1997 was hij beursstudent van de Duitse Muziekraad, na het winnen van de Duitse Muziekwedstrijd. Een hemels mooie cd. Niet te missen!

Richard Strauss Aber der Richtige Arabella Steinbacher WDR Sinfonieorchester Köln Lawrence Foster cd Pentatone PTC 5186 653 

https://www.stretto.be/2021/10/25/mozart-violin-concertos-nos-1-2-door-arabella-steinbacher-en-de-festival-strings-lucerne-o-l-v-de-violist-daniel-dodds-op-het-label-pentatone-subliem/

https://www.stretto.be/2017/11/11/magnifieke-vioolconcerti-van-britten-en-hindemith-door-arabella-steinbacher/