“RESILIENCE”, vier magistraal gepeelde Strijkkwartetten door het Amerikaans “Calidore String Quartet” op het label signum classics

Het Calidore Quartet presenteert hun eerste cd op Signum Records met Strijkkwartetten van Janáček, Prokofiev, Golijov en Mendelssohn. De vier composities waren alle het resultaat van meeslepende persoonlijke verhalen, een ontsnapping uit het oostelijk offensief van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, een leven gevangen in het vizier van een golf van geweld in het Midden-Oosten, het plotseling overlijden van een dierbare, en de strijd in een liefdeloos huwelijk. Buitengewoon!

Op de cd staan Sergei Prokofiev String Quartet No.2 in F, Op.92 ‘Kabardinian’, Osvaldo Golijov “Tenebrae”, Leoš Janáček String Quartet No.1 ‘Kreutzer Sonata’ en Felix Mendelssohn String Quartet No 6 in F minor, Op.80

“We bieden onze uitvoeringen van Kwartetten van Mendelssohn, Prokofiev, Golijov en Janáček aan als een boodschap van hoop, omdat ze het menselijk potentieel om schoonheid te creëren verlichten, zelfs in de donkerste omstandigheden. ” (Calidore String Quartet).

Het in 2010 opgericht Calidore strijkkwartet (de violisten Jeffrey Myers en Ryan Meehan, altviolist Jeremy Berry en celliste Estelle Choi), is een recente Avery Fisher Career Grant en Lincoln Center Emerging Artist Award-ontvanger, en winnaar van de prestigieuze M-Prize internationale kamermuziekcompetitie 2016 (University of Michigan School of Music competition). Het meermaals bekroond ensemble, ook een recente winnaar van een Borletti -Buitoni Trust Fellowship, is al erkend als een van Amerika’s belangrijkste kwartetten met een gestaag groeiende reputatie in Europa en het Verenigd Koninkrijk, waar het momenteel deel uitmaakt van het BBC New Generation Artists-programma.

De vier musici wilden hun eigen muzikaal standpunt vinden in de huidige omgeving van onrust en verdeeldheid. Daarom kozen ze en identificeerden ze vier meesterwerken van grote componisten die, midden in persoonlijke emotionele beroering of externe conflicten, door hun muziek, enigszins een louterende weg naar optimisme vonden.

“In een wereld van dissonantie en conflicten in combinatie met alomtegenwoordige mediarapportage lijkt het onophoudelijk geluid van sociale en politieke onenigheid steeds groter te worden”, aldus het ensemble. “Maar de kracht van creativiteit die inherent is aan muziek kan balsem en uitstel bieden”. Dit is het sterk geloof van de jonge spelers van het gevierd Calidore String Quartet en is hun motivatie voor het selecteren van dit meeslepend repertoire voor “Resilience”, hun fenomenale debuut-cd op Signum Records.

Felix Mendelssohn en Leoš Janáček wendden zich tot hun kunst om een uitlaatklep te vinden voor hun persoonlijk verdriet, terwijl Sergei Prokofiev en Osvaldo Golijov hun composities gebruikten om een wereld te begrijpen die op zijn kop werd gezet door gewelddadige conflicten. Vanwege en ondanks deze oorsprong, zijn de werken doordrenkt met emotionele potentie. In Mendelssohns Strijkkwartet op. 80, gecomponeerd in de nasleep van het vroegtijdig overlijden in 1847 van zijn geliefde zuster Fanny, maakt de turbulentie van verdriet en woede in de dramatische eerste beweging, plaats voor een gevoel van nostalgie en tederheid in de derde beweging om enig gevoel van troost te brengen. Janáček goot zijn tumultueuze gevoelens van onbeantwoorde liefde uit in zijn eerste strijkkwartet, gebaseerd op de novelle ‘Kreutzer Sonate’ van Tolstoj, een verhaal dat zijn eigen frustratie weerspiegelde om vast te zitten in een liefdeloos huwelijk, terwijl hij hopeloos verliefd was op een jongere vrouw.

Osvaldo Golijov (°1960) (foto) groeide op in La Plata, Argentinië, maar zijn ouders waren afkomstig uit families die in de jaren twintig uit Roemenië en de Oekraïne naar Argentinië waren geëmigreerd. Hij studeerde piano aan het conservatorium in La Plata en compositieleer bij Gerardo Gandini. In 1983 verhuisde Golijov naar Israël en studeerde bij Mark Kopytman aan de Jerusalem Rubin Academy. In 1986 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij bij George Crumb aan de Universiteit van Pennsylvania studeerde. Hij is nu de vaste componist van het Spoleto USA Festival, de Los Angeles Philharmonic’s Music Alive series, het Marlboro Music School and Festival en het Ravinia Festival. Samen met de Engelse componist Mark-Anthony Turnage is hij bovendien de “huiscomponist” van het Chicago Symphony Orchestra. Golijov is geassocieerd muziekprofessor aan het College of the Holy Cross in Worcester Massachusetts, waar hij sinds 1991 doceert, en is lid van de faculteit van het Boston Conservatory.

Voor zijn “Tenebrae” liet de Argentijnse componist Osvaldo Golijov zich inspireren door twee contrasterende ervaringen, geweld in het Midden-Oosten en de rust van het planetenstelsel, een onderzoek naar conflicten tussen de onmetelijke rust van de aarde, gezien vanuit de ruimte, en een close-up van de realiteit van pijn en onenigheid die de wereld verontrust. Decennia eerder, tijdens de vernietiging van het Sovjetland door het Duitse leger in 1941, werd Prokofjev geëvacueerd naar de Republiek Kabardino-Balkarië in de Noordelijke Kaukasus, waar hij een mate van emotioneel respijt vond door zich onder te dompelen in de rijke Kabardino ritmes en melodieën, om een ​​nieuw palet van texturen te creëren als inspiratie voor zijn tweede strijkkwartet. Alles fenomenaal knap gespeeld met een intense diepgaande expressie en een immense, immense technische maturiteit. Niet te missen!

Calidore String Quartet RESILIENCE Quartets by Prokofiev, Janáček, Golijov & Mendelssohn cd signum classics SIGCD551