Sigiswald Kuijken is waarschijnlijk de belangrijkste kunstenaar van het Belgisch Accent-label. Om zijn 75ste verjaardag te vieren in februari 2019, presenteert Accent zijn solo-opnamen, evenals zijn samenwerkingen in verschillende kamerensembles, op altviool, viool of viola da spalla. Een tweede box bevat de complete opnamen van concerti, gemaakt door La Petite Bande en Kuijken op het Accent-label. De opnamen, gemaakt tussen 1978 en 2007, bevatten o.a. belangrijk standaardrepertoire, zoals Vivaldi’s vier seizoenen en fluitconcerti, Bachs Brandenburgse-concerten en orkestsuites, en twee van Haydns symfonieën.
Sigiswald Kuijken werd geboren in 1944 in de buurt van Brussel. Hij studeerde viool aan de conservatoria van Brugge en Brussel en voltooide zijn studie aan het laatstgenoemde instituut bij Maurice Raskin in 1964. Hij kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met oude muziek, samen met zijn broer Wieland. Zelf studeert hij grondige kennis van specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en conventies van interpretatie op viool en viola da gamba. Dit leidde tot de introductie in 1969 van een meer authentieke vioolmethode, waarbij het instrument niet langer onder de kin werd vastgehouden, maar lag vrij op de schouder; dit zou een cruciale invloed hebben op de aanpak van het vioolrepertoire en werd daarom door veel spelers overgenomen in de vroege jaren zeventig. Van 1964 tot 1972 was Sigiswald Kuijken lid van het in Brussel gevestigd Alarius Ensemble (met broer Wieland Kuijken, Robert Kohnen en Janine Rubinlicht), dat optrad in heel Europa en in de Verenigde Staten. Daarna voerde hij individuele kamermuziekprojecten uit met een aantal barokmuziekspecialisten, waaronder zijn broers Wieland en Barthold, Robert Kohnen, en Gustav Leonhardt, Frans Bruggen, Anner Bylsma en René Jacobs.
In 1972 richtte hij met de aanmoediging van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op, dat sindsdien talloze concerten heeft gegeven in Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan, en vele opnames heeft gemaakt voor een aantal van labels (waaronder Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Virgin, Accent, Denon, Hyperion en Challenge). In 1986 richtte hij het Kuijken String Quartet op (met François Fernandez, zijn echtgenote Marleen Thiers en Wieland Kuijken), dat is gespecialiseerd in de kwartetten en kwintetten (met Ryo Terakado als eerste violist) van de klassieke periode. Opnamen van kwartetten en kwintetten door Mozart en Haydn zijn verschenen op Denon. Sinds 1998 brengt Sigiswald Kuijken af en toe twee generaties Kuijken (zijn dochters Veronica en Sara en zijn broer Wieland) samen om strijkkwartetten uit latere perioden te spelen (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert) vaak gecombineerd met liederen van Marie Kuijken, sopraan en ook dochter van Sigiswald en Veronica Kuijken, piano. Er zijn opnamen gemaakt van de twee generaties voor Arcana en Challenge Records.
In 2004 bracht Sigiswald Kuijken de praktische uitvoering van de Violoncello da spalla opnieuw in (schoudercello, zeer waarschijnlijk het instrument dat Bach in gedachten had bij het componeren van zijn zes suites voor cellosolo), concerti en opnamen van Bach, en Vivaldi. Van 1971 tot 1996, doceerde Sigiswald Kuijken barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en van 1993 tot 2009 aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Daarnaast is hij al vele jaren gevraagd als gastdocent bij een aantal instellingen (waaronder het Royal College of Music in Londen, de universiteit van Salamanca, de Accademia Chigiana in Siena, het Conservatorium van Genève, de Musikhochschule van Leipzig). Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken af en toe “moderne” symfonieorkesten in romantische programma’s (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn). Op 2 februari 2007 ontving Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de K.U. Leuven en kreeg in februari 2009 de prestigieuze “Life Achievement Award van de Vlaamse overheid”. In december 2015 ontving hij de ‘Gouden medaille van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten’ en in januari 2016 ontving hij de ‘Klara-carrièreprijs’.
De uitvoerders van de concerti en ander werk van Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Haydn, Georg Philipp Telemann en Mozart, zijn Jean-François Madeuf, trompet & hoorn, Pierre-Yves Madeuf, hoorn, Bart Coen, blokfluit, Ewald Demeyere, klavecimbel en La Petite Bande: Sigiswald Kuijken, viool, cello, Sara Kuijken, viool, Luis Otavio Santos, viool, Dmitry Badiarov, viool, Dmitry Badiarov, cello, Marleen Thiers, altviool, Frank Agsteribbe, klavecimbel en Barthold Kuijken, traverso.
In de box met kamermuziek zijn de uitvoerders Sigiswald Kuijken, viola da gamba, viool en cello da spalla, Wieland Kuijken, viola da gamba, cello, Robert Kohnen, klavecimbel, Barthold Kuijken, traverso, Marc Hantai, traverso, Francois Fernandez, viool, Lucy van Dael, altviool en Luc Devos, piano. Naast werk van Joseph Haydn, Mozart en Arcangelo Corelli, geniet u van werk van Christopher Simpson, John Jenkins, Matthew Locke, Thomas Ford, Charles Dolle, Antoine Forqueray, Joseph Bodin de Boismortier, Johannes Schenck, Christoph Schaffrath, François Couperin, Jean-Philippe Rameau, J. S. Bach, G. P. Telemann en C. P. E. Bach. Twee schitterende uitgaven. Niet te missen!
THE CHAMBER MUSIC 20 cd Accent ACC 24351
THE CONCERTOS 10 cd Accent ACC 24352