Het ensemble Café Zimmermann is jarig. Het label Alpha viert mee. Grandioos!

Café Zimmermann, was een café-koffiehuis in Leipzig. In 1999, richtte de violist Pablo Valetti, samen met de klaveciniste Céline Frisch, naar de naam van deze historische locatie, het ensemble Café Zimmermann op, gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Zestien cd’s vieren het 20-jarig bestaan van het ensemble!

Deze grandioze box verzamelt alle opnamen die Café Zimmermann voor Alpha heeft gemaakt: de vrucht van vele jaren werk, onderzoek en samenwerking. Elke afzonderlijke uitvoering is met de grootste zorg gerealiseerd, zowel bij het selecteren van de interpreterende kunstenaars als bij het zoeken naar de allerbeste akoestische omstandigheden voor de opname: de instrumenten, locaties en een ruime, goede geluidsbalans zijn allemaal perfect vastgelegd door Hugues Deschaux en d’Aline Blondiau, die van begin tot eind zorgden voor een volledig ongekende geluidsdoorzichtigheid voor elke instrumentale lijn. De combinatie van al deze elementen heeft ertoe bijgedragen van Café Zimmermann een mijlpaal te maken tussen barokke ensembles.

Café Zimmermann werd in 1998 opgericht door violist Pablo Valetti en klaveciniste Céline Frisch en verenigt musici die zich inzetten voor het herleven van de artistieke navolging van de zaak van Gottfried Zimmermann in het achttiende-eeuwse Leipzig. Café Zimmermann bevond zich in het in 1717 door Christian Schellhafer, eigenaar van een herberg op de markt, gebouwd barok herenhuis (van architect Christian Döring), dat vanaf 1727 het Oertelsches huis heette. Het huis stond in de Katharinenstraße nr. 14, hoek Böttchergasse, vlakbij het marktplein. De Katharinenstraße was met zijn barokke gebouwen in de 18e eeuw heel bekend in Leipzig.

In het koffiehuis vergaderde vanaf 1723 het Leipzigse Collegium Musicum, dat Georg Philipp Telemann in 1702, als student rechten, had opgericht. Van 1729 tot 1739 leidde Johann Sebastian Bach het Collegium Musicum en voerde er veel van zijn seculiere cantaten en instrumentale muziek uit. De concerten eindigden met het overlijden van Zimmermann in 1741. Ze worden beschouwd als de voorlopers van de Gewandhaus-concerten, die startten met de oprichting van de muziekmaatschappij “Großes Concert” in 1743. De zaal van het Café bood plaats aan grotere ensembles, zelfs met trompetten en pauken, en aan ongeveer 150 personen in theateropstelling.

Het koffiehuis van Zimmermann bood het concertpubliek een breed spectrum aan repertoire: er weerklonk zowel muziek van landgenoten Bach, Telemann en de componisten van de Dresden hofkapel, alsook werken van grote Europese componisten die per transcriptie of reizende musici overgeleverd werden. De barokke muziek van de 18de eeuw vormt dan ook het onderzoeksgebied van het ensemble. De kern van het ensemble bestaat uit zes muzikanten – vijf strijkers en een klavecimbel. Andere strijkers of blazers worden toegevoegd afhankelijk van het programma. Café Zimmermann werkte reeds samen met Gustav Leonhardt, Sophie Karthäuser, Roberta Invernizzi, Dominique Visse en met de koren Les Eléments en Accentus. Het ensemble is in residentie in het Grand Théâtre de Provence in Aix-en-Provence en is regelmatig te gast op festivals en concerthuizen zoals Théâtre de la Ville, Salle Gaveau en de Cité de la Musique in Parijs, het Festival van Innsbruck, Bach Festival Leipzig, Automne Musical in het paleis van Versailles, de barokfestivals in Pontoise, Sablé sur Sarthe, Lanvelles, het festival Printemps des Arts in Nantes, etc.

Daarnaast gaat het ensemble regelmatig op tournee naar Japan, China en Zuid-Amerika. Café Zimmermann heeft heel wat lof ontvangen vanuit de internationale pers voor zijn cd-opnamen bij het label Alpha. Zo werden er opnamen gerealiseerd van de wereldlijke cantates en de Goldbergvariaties van Bach, klavecimbelwerken en aria’s van Lully en Anglebert en de Concerti Grossi van Avison naar de sonates van Scarlatti. Recent werd hun opname van ‘L’Estro Armonico’ van Vivaldi uitgebracht. De box met 16 cd’s bevat grandioze, gedreven uitvoeringen met een unieke klank van werk van Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach, Vivaldi, Michel Corrette, Clemence de Grandval (1828-1907), Philippe Courbois (? – 1730), Marin Marais (1656-1728), Charles Avison (1709-1770), Jean-Henri d’Anglebert (1629-1691).

De uitvoerders zijn Celine Frisch, Monika Frimmer, Robin Blaze, Markus Schäfer, Dominique Visse, Stephan MacLeod, Rupert Charlesworth, Les Chantres Du Centre De Musique Baroque de Versailles, Cafe Zimmermann en Gustav Leonhardt. Niet te missen!

Café Zimmermann diverse uitvoerders 16 cd Alpha 434