Prachtige Debussy uitvoeringen door de pianisten Roger Muraro en Javier Perianes op het label harmonia mundi.

Naar aanleiding van de herdenking van het overlijden van Claude Debussy, bracht harmonia mundi hulde aan de erkende ‘vader van de moderne muziek’. Voor dit laatste deel in de reeks cd’s als eerbetoon aan de componist,  presenteert Roger Muraro de Études, in 1915 gecomponeerd ter nagedachtenis aan Frédéric Chopin, maar tevens de allereerste opname van “Fauvettes de l’Hérault”, die hij samenstelde uit Olivier Messiaens schets uit 1958, voor een geplande, ornithologische compositie/Concerto ter ere van Debussy. Javier Perianes, van zijn kant, wilde terugkomen op de Préludes die hem zo na aan het hart liggen, na eerder een cd “…les sons et les parfums” te hebben gewijd aan het ontegensprekelijk en onaantastbaar verband tussen Chopin en Debussy.

Geboren in Lyon in 1959, studeerde Roger Muraro eerst saxofoon studies alvorens autodidact piano te leren. Op negentienjarige leeftijd, trad hij toe tot de klas van Yvonne Loriod het Conservatoire de Paris (Paris Conservatorium) en kreeg les van Eliane Richepin (1910-1999), leerlinge van Marguerite Long, Alfred Cortot en Yves Nat. Met zijn schitterende techniek, behaalde Muraro de eerste prijs kamermuziek (1980) en de eerste prijs piano (1981) en daarnaast won hij de eerste prijs op het Franz Liszt Concours in Parma (1981) en de vierde prijs op de Tsjaikofski-competitie in Moskou (1986). De typische kenmerken van zijn kunst, tegelijk dromerig en helder, fantasierijk maar ook streng rationeel, gelden zowel voor de kleuren van Moessorgski, Ravel, Albeniz en Debussy, als voor de romantiek van Beethoven, Chopin, Liszt, Schumann en Rachmaninov.

In februari 2001 ontving hij in Nantes een Victoire de la musique classique in de categorie Instrumentale Solist. Aan de zijde van Yvonne Loriod ontmoette hij Olivier Messiaen (1908-1992) en sinds die tijd staat Roger Muraro gerangschikt onder de “officiële” uitvoerders van de sublieme muziek van Messiaen. In 2008, het jaar van de honderdste verjaardag van de componist, speelde hij meer dan tachtig concerten, gewijd aan zijn muziek. Muraro is ook reeds vele jaren betrokken bij de componist door middel van zijn deelname aan de jury van de Olivier Messiaen-wedstrijd, georganiseerd door de stad Parijs, en door zijn samenwerking met de “Fondation Messiaen”, in 1995 opgericht door zijn weduwe, de pianiste Yvonne Loriod. Zijn opname van Messiaens “Fauvettes de l’Hérault”, is dan ook een subliem eerbetoon aan die andere sonore magiër, die Messiaen was.

Een eeuw na zijn overlijden op 25 maart 1918, brengt harmonia mundi ook hulde aan Debussy, de tovenaar van melodie en timbre, de grote ‘colorist’. Het eerste boek Préludes, hier in zijn geheel gepresenteerd naast de drie sublieme Estampes, dompelt ons onder in het hart van de muziek, in staat om pas aan het einde, na de finale dubbele maatstreep, van elk stuk, een voorstelling te hebben van de evocatieve titels. Naast de twaalf préludes uit het eerste boek, koos Javier Perianes voor de drie “Estampes” (prenten) uit 1903, “Pagodes”,  “La soirée dans Grenade” en “Jardins sous la pluie”.

De Spaanse pianist Javier Perianes, geboren in 1978 in Nerva in Andalusië, nam deel aan vele gerenommeerde festivals in Spanje, waaronder deze van Santander, Granada, Peralada en San Sebastián. Hij trad op in vooraanstaande concertseries over de hele wereld en speelde in New York City’s Carnegie Hall, het Concertgebouw Amsterdam, het Tsjaikofski Conservatorium in Moskou, het Shanghai Conservatorium, het Auditorio Nacional in Madrid, het Palau in Barcelona, en speelde recitals in de Ravinia en Gilmore International Festivals in Chicago, Festival de La Roque-d’Anthéron in Frankrijk en het Konzerthaus in Berlijn. Hij won verschillende prijzen op wedstrijden, waaronder de eerste prijs en gouden medaille op de 42e Internationale Competitie Premio Jaen de Piano, de Eerste prijs op de 8e Internationale Piano Competitie Fundación Jacinto e Inocencio Guerrero, en de 14e internationale wedstrijd Vianna da Motta in Lissabon.

Javier Perianes speelde o.l.v. toonaangevende dirigenten en ontving lovende kritieken voor zijn opnamen voor Harmonia Mundi van Schuberts Impromptus en Klavierstücke, de Pianosonaten van Manuel Blasco de Nebra en Música Callada van Mompou. In september 2011 bracht hij op dit label een cd uit gewijd aan de pianomuziek van Manuel de Falla, inclusief een live opname van “Nachten in de Spaanse tuinen” met het BBC Symphony Orchestra o.l.v. Josep Pons. In 2015 verscheen zijn opname van Griegs Pianoconcert, begeleid door het BBC-symfonieorkest onder Sakari Oramo, in combinatie met een selectie van Griegs Lyrische Stukken. Twee schitterende opnamen van sublieme muziek door twee sublieme pianisten, die Debussy’s, en in het geval van de cd van Muraro, ook Messiaens, onvoorstelbaar harmonisch coloriet, sonoor tot leven brengen. Sensualiteit, bravoure en virtuositeit, kortom, magie. Niet te missen!

Debussy Études Fauvettes de l’Hérault – Concert des garrigues Olivier Messiaen Roger Muraro cd HMM905304

Debussy Préludes du Ier Livre Estampes Javier Perianes cd harmonia mundi Préludes du 1er Livre HMM902301