“Komponistenhäuser, Wohn- und Arbeitsräume berühmter Musiker aus fünf Jahrhunderten”, een prachtboek, uitgegeven door DVA.

In hun boek tonen en bespreken Bodo Plachta en Achim Bednorz, de woon- en werkruimten van beroemde musici uit vijf eeuwen muziekgeschiedenis. Prachtige foto’s maken alles aanschouwelijk. Uitzonderlijk mooi! 

Bodo Plachta en Achim Bednorz gingen meer dan twee jaar op reis en bezochten de woningen van beroemde componisten in heel Europa. Het weelderig tekst- en fotoboek dat uit deze samenwerking voortkwam, presenteert de woningen van ongeveer dertig componisten in hun zeer individuele werk- en leefruimten, van Bach, Haydn en Mozart, tot o.a. Wagner, Chopin, Verdi, Orff, Sibelius en Schönberg.

Achim Bednorz toont de muziekkamers en privéruimtes in zijn typische beeldtaal met een maximale afstand tot het object, zonder enige verstorende effecten. Bodo Plachta brengt de componisten en musici in zijn teksten zo dicht bij u alsof u ze persoonlijk bezocht. Alle huizen van de besproken componisten zijn immers open voor het publiek en kunnen bezocht worden.

Indrukwekkende villa’s, groot burgerlijke appartementen en pittoreske residenties op het platteland, weerspiegelden het succes van de componisten. Hun interieurs getuigden van wereldse gezindheid en een gevoel van zelfpromotie en smaak, in de selectie van stijlvolle meubels en prachtige kunstwerken. Maar ook ijdelheid en zendingsbewustzijn worden in sommige woningen gevoeld. In deze indrukwekkende tempels ter  verheerlijking van de muziek en de componist, gingen impresario’s, critici, beschermheren, studenten en uitgevers in en uit. Er waren huisconcerten en er werden druk bezochte salons gehouden. Het appartement of het huis van de componist is altijd een levend onderdeel van de muziekscène geweest, maar was tegelijkertijd ook een toevluchtsoord voor artistiek werk en niet zelden de plaats van een zeer turbulent leven.

Veel residenties die dit boek presenteert, zijn nu een herdenkingsplaats of een museum en bezitten tegelijkertijd prestigieuze archieven of onderzoeksinstellingen die zich inzetten voor het werk van de beroemde bewoners. Het zijn bijgevolg heel belangrijke plaatsen met internationale bekendheid. U ontmoet in het boek o.a. Gustav Mahler aan de Attersee en Wörthersee,  Frédéric Chopin bij George Sand in Nohant, Giuseppe Verdi in Sant’Agata, Giacomo Puccini in Torre del Lago,  Maurice Ravel in Montfort l’Amaury, Carl Orff in Diessen am Ammersee, Richard Strauss in Garmisch-Partenkirchen en het Max Reger-Archief in Meiningen. Een prachtboek!

Bodo Plachta heeft talloze essays en boeken gepubliceerd over recente Duitse literaire studies, waaronder die voor een breder publiek, evenals de succesvolle voorgangerband “Künstlerhäuser” bij Reclam.

Achim Bednorz werkt al decennialang internationaal als freelance fotograaf, gespecialiseerd in architectuurfotografie en heeft tal van boeken over kunstgeschiedenis gepubliceerd.

Bodo Plachta Tekst Achim Bednorz Bild Komponistenhäuser Wohn- und Arbeitsräume berühmter Musiker aus fünf Jahrhunderten Duits geïllustreerd Uitg. DVA ISBN 978-3-421-04098-5