Sfeervolle Kerst met “Christmas Lullaby” en “Nativitas” op de labels Carus en Supraphon.

Het oecumenisch jongenskoor collegium iuvenum uit Stuttgart brengt traditionele en hedendaagse kerstliederen. Op de cd “Nativitas” van de mezzosopraan Dagmar Pecková ontdekt u Boheemse en Moravische kerstliederen en de zachte poëzie van kerstliederen uit zeventiende-eeuwse barokgezangen.

Het oecumenisch jongenskoor collegium iuvenum Stuttgart, opgericht in 1989, is gevestigd in de koorschool van de kathedraal van Stuttgart. Haar bijzondere kracht ligt in haar brede repertoire, met name religieuze koormuziek van de Renaissance tot vandaag. Dit komt tot uiting in de brede en gevarieerde keuze aan kerstliederen op deze cd. Naast klassieke, traditionele kerstliederen zoals “Maria durch ein Dornwald ging” en “Wie soll ich dich empfangen”, ontdekt u hedendaagse werken zoals John Rutters “Christmas Lullaby” en nieuwe arrangementen van traditionele liederen van componisten zoals Bobbi Fischer (°1965), John Høybye (°1939) en Michael Čulo (°1980). Sfeervolle, instrumentale arrangementen voor fluit en orgel en voor hobo en orgel van de Duitse componist en dirigent Michael Čulo (koorleider van collegium iuvenum Stuttgart) (foto), zorgen voor passende afwisseling. Heerlijk! Warm aanbevolen

Tracklist :

Gesius: Hosianna Dem Sohne

Davids Willcocks: O Komm, O Komm, Emanuel

Culo: Maria Durch Ein Dornwald Ging – Paraphrase Für Altfl öte Und Orgel

Weyrauch: Maria Durch Ein Dornwald Ging

Boxberg: Machet Die Tore Weit

Cruger: Ie Soll Ich Dich Empfangen

Culo: Aus Zion Bricht An Der Schöne Glanz Gottes

Nees: Leise Rieselt Der Schnee

Culo: Es Ist Ein Ros Entsprungen – Dialog Für Große Flöte Und Orgel

Franck: Also Hat Gott Die Welt Geliebt

Bodenschatz: Joseph, Lieber Joseph Mein

Holst: In The Bleak Midwinter

Rutter: Christmas Lullaby

Hassler: Vom Himmel Hoch, Da Komm Ich Her

Hoybye: Vom Himmel Hoch, O Engel Kommt

Bach: Uns Ist Ein Kindlein Heut Geborn

Culo: Pastorala über Kroatische Weihnachtslieder Für Oboe Und Orgel.

Falk: O Du Fröhliche

Praetorius: Psallite – Singt Und Klingt Hassler Cantate Domino

Praetorius: Enatus Est Emanuel

Culo: Es Kommt Ein Schiff, Geladen – Variationen Für Altfl öte Und Orgel

Cruger: Frohlich Soll Mein Herze Springen

Fischer: We Wish You A Merry Christmas

De Tsjechische mezzo Dagmar Pecková (°1961) werd geboren in de wijk Medlešice in Chrudim en studeerde zang aan het conservatorium van Praag. Daarna maakte ze deel uit van het programma voor jonge kunstenaars in de Semperoper in Dresden in 1985. Na twee jaar werd ze soliste. In 1988 werd ze benoemd tot lid van de Staatsopera van Berlijn. Ze was ook zeer actief als gast op internationale podia met onder meer optredens in de Beierse Staatsopera, De Nederlandse Opera, de Deutsche Oper Berlin, het Edinburgh Festival, de Hamburg State Opera, de Liceu, de Opéra National de Parijs, het Nationale Theater van Praag, de Koninklijke Opera, Londen, de Opera van San Francisco, het Théâtre des Champs-Élysées en de Opera van Zürich. In 2000 portretteerde ze de rol van de pelgrim in de wereldpremière van Kaija Saariaho’s “L’amour de loin” op het Salzburger Festival. In 1995 werd de asteroïde 18460 Pecková naar haar vernoemd en in 1999 ontving ze een Thalia-prijs. Ze heeft een aantal opnames gemaakt op het Supraphon-label, waaronder een cd met Mozart-aria’s, een cd met liederen van Mahler en Berio en een volledige registratie van de rol van Varvara in Leo’s Janáček’s Káťa Kabanová. Ze woont momenteel in Heuweiler, Duitsland met haar echtgenoot Klaus Schiesser, een Duitse musicus.

Dagmar Pecková interpreteert op haar cd “Nativitas” een programma met 30 kerstliederen van Moravische en Boheemse oorsprong, waarvan sommige zijn opgenomen in barokke hymnen uit de 17de eeuw. Het bijzonder recital wordt aangevuld door bekende kerstliederen uit andere Europese landen. Dagmar Pecková richtte dus ook haar blik buiten de grenzen van haar geboorteland. Uiteindelijk is het de geboorte van de Heiland die overal in Europa wordt gevierd. “Good King Wenceslas” wordt bv. gezongen in Engeland en “Lulajze Jezuniu” in Polen, terwijl “Stille Nacht” en “Adeste fideles” op veel plaatsen in verschillende vertalingen worden gezongen. Maar Zweden, Zwitserland, Nederland, België of Italië zijn ook vertegenwoordigd. De smaak van Dagmar Pecková is onfeilbaar in haar keuze van musici. Jaroslav Krcek, zowel als dirigent van Musica Bohemica als arrangeur, tovert, geïnspireerd door barok- en volksmuziek, een ongelooflijke reeks kleuren, van de intimiteit van kamermuziek tot een bijna symfonische klank. En de mannenstemmen van de “Gentlemen Singers” en de andere solisten, zorgen op hun beurt voor nog wat extra stemming en kleur.

Kort voor Kerstmis 2016 nodigde het “Spirituál kvintet” Dagmar Pecková uit voor hun adventsconcert in Praag. Jaroslav Krček (foto) en “Musica Bohemica” waren hun gasten. Ze was zo onder de indruk van hun prachtige uitvoering dat ze meteen na het concert, haar wens uitsprak dat ze een kerst cd met Jaroslav Krček, wilde opnemen. Als kind was ze nl getuige van haar familie die samen kwam aan de piano en kerstliederen zong.

De selectie van de liederen op de cd was het resultaat van een overeenkomst met Krček, die de liederen op een heel bijzondere wijze arrangeerde. Pecková wilde een cd met Europese kerstliederen, mogelijks in verschillende talen. Vandaar dat de tracklist zelfs Vlaamse en Nederlandse kerstliederen bevat, evenals een Zweeds lied dat de Noordse protestantse traditie vertegenwoordigt. U ontdekt o.a. “Nu is die roe”, “Ding! Dong!”, “När juldagsmorgon”, “De herdertjes lagen bij nachte” en “Ihr klare Seraphim”.

De uitvoerders zijn Dagmar Pecková, mezzo-sopraan, Karel Jakubů (een lid van het ensemble), Jaroslav Krcek, Filip Dámec, “Gentlemen Singers” en “Musica Bohemica” o.l.v. Jaroslav Krcek. Een ontzettend mooie cd. Niet te missen!

Christmas Lullaby Knabenchor collegium iuvenum Stuttgart,Michael Čulo Antal Váradi cd Carus CAR83494

NATIVITAS – CHRISTMAS CAROLS Dagmar Pecková Musica Bohemica Jaroslav Krcek cd SUPRAPHON SU4244-2

https://www.stretto.be/2020/12/13/exaltatio-christmas-carols-door-dagmar-peckova-en-musica-bohemica-o-l-v-http-www-stretto-be-2018-11-25-sfeervolle-kerst-met-christmas-lullaby-en-nativitas-op-de-labels-carus-en-supraphon-op/