“Exaltatio, Christmas Carols” door Dagmar Pecková en Musica Bohemica o.l.v. Jaroslav Krček, op het label Supraphon.

In navolging van de veelgeprezen kerst cd “Nativitas”, hebben Dagmar Pecková, Jaroslav Krček en  Musica Bohemica, weer een feestelijke cd uitgebracht met de titel “Exaltatio”. De uitvoerders zijn Dagmar Peckova, de tenor, Vincenc Ignác Novotný, en Musica Bohemica o.l.v. Jaroslav Krcek. Na “Nativitas” (foto) besloot de mezzosopraan Dagmar Pecková om nog een album rond het kerstthema op te nemen, dit keer met traditionele Tsjechische en Moravische en andere Europese kerstliederen en volksliederen voor de advent en kerst, die de geboorte van Christus vieren. “Jaroslav Krček (foto) zit al bijna zes decennia in de Tsjechische muziekscene, wat nogal verbazingwekkend is. Met name Chorea Bohemica en Musica Bohemica, ensembles die hij leidt, zijn nauw verbonden met Kerstmis. “Met hen werken is altijd mijn droom geweest! Voor mij belichamen Jaroslav Krček en Musica Bohemica Kerstmis, waarbij hun muziek precies klinkt zoals ik denk dat de feestdagen zouden moeten klinken. Dus ik wilde natuurlijk dat mijn kerstalbums zo’n kwaliteit zouden hebben, vol van de unieke kerstsfeer ter ere van mijnsamenwerking met de legendarische musicus, componist en dirigent Jaroslav Krček en zijn beroemde Musica Bohemica”, vertelt Dagmar Pecková,

Terwijl het woord in het informele Latijn, “verheffing” en “opgetogenheid” betekent, heeft het in de christelijke theologie een diepere connotatie, nl. “elevatie”. Met Kerstmis voelen mensen zich veel dichter bij elkaar dan op enig ander moment van het jaar, en dat is al eeuwen zo. De speciale seizoens sfeer is wat Franse, Duitse, Engelse en Poolse liederen gemeen hebben. Pecková greep opnieuw naar barokke gezangboeken, waarin vroomheid werd gecombineerd met een majestueuze sublieme sfeer. Maar, het album bevat ook poëtische volksliederen. Jaroslav Krcek heeft stilistische arrangementen gemaakt, waarvan de unieke signatuur betrekking heeft op Musica Bohemica. De cd bevat daarenboven ook verschillende op barok geïnspireerde stukken die hij zelf heeft gecomponeerd.“Naast prachtige Tsjechische, Moravische en andere Europese kerstliederen”, vertelt Dagmar Pecková, “bevat het album o.a. de “Legenda o Marii”, gecomponeerd door Jaroslav Krček in barokstijl. Ik zou ook het voorwoord van het boekje willen benadrukken, geschreven door professor Tomáš Halík, waarin de betekenis van ‘exaltatio’ met betrekking tot Kerstmis en het christendom wordt uitgelegd. In zijn voorwoord schrijft professor Tomáš Halík nl, “Muziek heeft mensen altijd geholpen om bij het positieve stil te staan.  Door het menselijk lot aan te nemen, verbond de Zoon van God voor altijd de godheid met de mensheid, de menselijkheid van ieder van ons. Dat is de ‘exaltatio’ van onze menselijkheid, haar voltooiing. Dat is de diepste betekenis van het mysterie van Kerstmis, God drukt zichzelf uit door middel van de mensheid.” En tot slot, vervolgt de mezzo, “wil ik een veelbelovende jonge solist voorstellen, wiens carrière net is begonnen, de tenor, Vincenc Ignác Novotný. Zijn heldere stem en sprankelende prestaties voegen een nieuwe frisheid toe aan het kleurenspectrum van het album.”Tracklist :

-Krcek: Intermezzi Nr. 1-3; Legende o narozeni Pane; Legenda o Marii

-Europäische Advents- & Weihnachtslieder: Ein Kind geboren zu Bethlehem; Als ich bei meinen Schafen wacht; Noel nouvelet; Deck the Halls; Es ist ein Ros entsprungen; Una Pandereta Suena; Budime vsetci poteseni; Jezus malusienki

-Adents- & Weihnachtslieder aus barocken Hymnenbüchern: Buh se nyni narodil; Veselym hlasem zpivejme; Rok novy zase k nam prisel; Rosu dejte, o nebasa; Slava bud, pokoj na nebi-Adents- & Weihnachtslieder aus dem Hymnenbuch 1863: Prolomte se nebesa; Dite se nam narodilo

-Traditionelle Weihnachtslieder aus Böhmen & Mähren: Poslyste, krestane; Dej Buh stesti; Usnula, usnula, ja, Maria v raji; Krasna Panna; Mate-li co, poneste; Zvestovani Panne Marii; Pochvalen bud Jezis Kristus; Stedrej vecer nastal; Den preslavny jest k nam priselExaltatio Christmas Carols Dagmar Pecková Musica Bohemica Jaroslav Krček Supraphon SU42852

https://www.stretto.be/2018/11/25/sfeervolle-kerst-met-christmas-lullaby-en-nativitas-op-de-labels-carus-en-supraphon/