Feestelijke concerti “Per tromba & corno da caccia” van Telemann door o.a. de broers Madeuf op de labels Accent en Ricercar

De prestigieuze labels Accent en Ricercar gaven in het kader van het Telemann jaar twee, nieuwe, opvallende cd’s uit. Zowel Telemann in zijn concerti als de bijzondere solisten en ensembles, laten zich op beide cd’s van hun allerbeste kant horen. Feestelijke aanraders.

Broers Madeuf

Jean-François Madeuf en Pierre-Yves Madeuf zijn twee van de belangrijkste vertegenwoordigers van de historische uitvoeringspraktijk op natuurhoorn en natuurtrompet. Op deze nieuwe cd’s, spelen ze samen met Eolus, en met Sigiswald Kuijken en La Petite Bande, concerti van Georg Philipp Telemann zoals ze nooit eerder op plaat of cd werden gehoord, door ze nl. te spelen op natuurtrompet en natuurhoorn in hun oorspronkelijke, kleine bezetting.

Jean-François

Jean-François Madeuf is één van de jongere vertegenwoordigers van de Franse trompetschool. Hij komt uit Riom (Puy-de-Dôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes) en woont momenteel in Zuid-Frankrijk. Hij studeerde aan het Conservatoire National de Région de Clermont-Ferrand, studeerde vervolgens trompet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique bij Pierre Dutot en studeerde baroktrompet bij Jean-Pierre Canihac, één van de oprichters/cornetspelers van de befaamde “Sacqueboutiers de Toulouse”. J.P. Madeuf is momenteel Canihacs opvolger in Lyon en is sinds 2001 de opvolger van Edward Tarr (°1936) aan de Schola Cantorum in Bazel. Tarr was trompettist in het Münchener Bach-Orchester van Karl Richter en was de leraar van Håkan Hardenberger. Sedert 1991 leidt J.P. Madeuf ook zijn eigen ensemble, Les Trompettes de Plaisir (4 trompettisten, een organist en drie paukenisten).

Pierre-Yves

Geboren in 1970 in Clermont-Ferrand, studeerde zijn broer Pierre-Yves Madeuf aan het Conservatorium van Lyon (CNSM), waar hij in 1996 eerste prijzen voor hoorn en kamermuziek behaalde. Hij won een prijs voor kamermuziek op de Internationale wedstrijd in Illzach (Elzas), studeerde oude muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis en studeerde aan het Conservatorium van Parijs, waar hij in 2000 een eerste prijs behaalde voor natuurhoorn. Pierre-Yves Madeuf speelt regelmatig met La Petite Bande, het Orchestre des Champs ElyséesLa Grande Écurie et la Chambre du Roy en met La Chambre Philharmonique.

De broers Madeuf spelen met exacte precisie en muzikaliteit en ze houden zich in hun notes d’agrément (versieringen), voordracht en articulatie aan de 18de-eeuwse uitvoeringspraktijk. Pierre-Yves speelt op een kopie van Graham Nicholson van een 18de-eeuwse Leichamschneider hoorn, net als zijn broer Jean-François, wanneer beiden solist zijn in bv. Telemanns Concerto in D voor 2 hoorns, 2 violen, altviool en b.c. De andere werken speelt Jean-François op een oorspronkelijke natuurtrompet van Johann Wilhelm Haas (1649- 1723) uit Neurenberg. Beide Madeuf broers spelen zowel natuurtrompet als natuurhoorn. Schitterend!

De vijf werken op de Accent cd van La Petite Bande zijn de Suite in D voor trompet, 2 violen, altviool en b.c. TWV 55: D7; het Concerto in D voor hoorn, viool, 2 altviolen en b.c. TWV 51; D8, de Sonate voor trompet, 2 violen, altviool en b.c. TWV 44: D1; het Concerto in D voor 2 hoorns, 2 violen, altviool en b.c. TWV 52: D1 en het Concerto in D voor trompet, 2 violen, en bc. TWV 51: D7. Er zijn ook nog eens twee bonus stukken uit Telemanns Sonate in D TWV 44: D1 opgenomen. Die worden uitgevoerd volgens een schriftelijke aanwijzing van Telemann in de partituur, nl. zonder trompet in de eerste en derde beweging.

De uitvoerders zijn Jean-François Madeuf natuurtrompet en Pierre-Yves Madeuf natuurhoorn, Sigiswald Kuijken, Jin Kim, Barbara en Konrad, viool, Marleen Thiers en Barbara Konrad, altviool, Ronan Kernoa, basviool en Benjamin Alard, klavecimbel. De cd werd opgenomen in januari 2016. Deze opname laat toe om Telemanns muziek opnieuw dichter bij de oorspronkelijke 18de-eeuwse klankwereld te beluisteren. Het sonoor resultaat en de klank van de solisten is erg professioneel. Niet te missen! 

De oude instrumenten van de “Stadtpfeiffer” werden aan het begin van de 18de eeuw in Duitse steden vervangen door hobo’s en fagotten in Franse stijl. Dit werden de “bandes de hautbois”, waaraan trompetten werden toegevoegd. Deze combinatie werd de basis van de militaire band. Naast het spelen van marsen en parades, werden deze muzikanten ook uitgenodigd om deel te nemen aan het amusement aan het hof. Het was voor deze gelegenheden dat Telemann en zijn tijdgenoten, een volledig nieuw soort repertoire creëerden, in de lijn van de nieuwe, Franse en Italiaanse genres als de Suite en het Concerto. Jachthoorns werden op bepaalde momenten ook aan het ensemble toegevoegd. Het is dit opvallend repertoire dat Eolus met respect voor de karakteristieke technieken van hoorn- en trompet-harmonieën van toen, op zijn nieuwe Ricercar cd voorstelt. Meesterlijk!

Ook hier zijn de uitvoerders Jean-François en Pierre-Yves Madeuf, naast Elsa Franck & Johanne Maître, hobo, Jérémie Papasergio, fagot en Elisabeth Geiger, klavecimbel (foto). Zij kozen voor de Suite in F, TWV44:F16 (Ouverture, Le Ris, Les Droles, Espanole en Rondeau en Fanfare) en het Menuet in C voor twee hoorns, TWV40:110 van Telemann, een Concerto in F, toegeschreven aan Telemann, de anonieme Suite in Es, “Rostocker” (Ouverture, Bourrée, Siciliano, Aria en Menuet), het Concerto in Es (Concerto à 3) van Maximilian Fiedler, en het Concerto in D, TWV43:D7, de Air de trompette in C, TWV41:C1 en de Mars in F, TWV50:F43 van Telemann. Dit magnifiek programma werd opgenomen in de unieke église Notre-Dame in Centeilles (Minervois/Languedoc-Roussillon) (foto), onder de deskundige begeleiding van Jérôme Lejeune (artistieke leiding, opname & editing).

Telemann Trumpet & Horn Concertos Jean-François Madeuf Pierre-Yves Madeuf La Petite Bande Sigiswald Kuijken cd Accent ACC24318 

Georg Philipp Telemann Per tromba & corno da caccia Eolus Jean-François Madeuf cd Ricercar RIC 397

https://www.stretto.be/jean-francois-madeuf-speelt-molter-zonder-ventielen/#more-3983