Magistrale dvd opname van de Messe de Noël van Praetorius door Paul McCreesh, uitgegeven door het Château de Versailles.

De Britse dirigent Paul McCreesh, bekend van zijn schitterende uitvoeringen van oude muziek, presenteert de feestelijke kerstmis van Praetorius in de context van een liturgische reconstructie, vergelijkbaar met wat er in een grote Lutherse kerk in Duitsland te horen was. De opname vond plaats op 9 december 2017 in Versailles en de uitvoerders hebben geen presentatie nodig, McCreesh dirigeert zijn Gabriel Consort & Players, naast “Les Pages & les Chantres du Centre de musique baroque” de Versailles.

Michael Praetorius (1571-1621) was één van de belangrijkste componisten van de late 16de en begin 17de eeuw. Zijn synthese van eenvoudige, volkse koralen met de weelderige esthetiek van de nieuwe Italiaanse stijl, maakte hem één van de veelzijdigste en vernieuwende musici van zijn tijd.

Michael Praetorius was een overgangsfiguur van de Renaissance naar de Barok. Hij was theoloog, geleerde, componist, organist en dirigent. Hij woonde en werkte o.a. in Braunschweig-Wolfenbüttel en aan het Dresdense hof. De laatste vijf jaar van zijn leven was hij orgelexpert van verschillende Noord- en Midden-Duitse hoven. Wellicht kwam Praetorius in contact met de nieuwe muziek uit Italië in Dresden via Heinrich Schütz, die in Venetië had gestudeerd. Praetorius ontwierp een indrukwekkende manier om het Protestants koraal te verweven met nieuwe concertmuziek.

Michael Praetorius was de meest productieve Duitse componist van zijn generatie, gebruikmakend van een schoonheid van klank en een overvloed aan instrumenten, Monteverdi waardig. Hier hebben we een feestelijke kerstmis zoals die in een grote Lutherse kerk in het noorden van Duitsland rond 1620 te horen was. De congregatie zong Lutherse koralen die deel uitmaakten van de muziek waarvan de uitvoering de beste uitvoerders in de stad vereiste als ondersteuning van het koor van kinderen en volwassenen. Hierdoor ontstond een buitengewone, muzikale communie. Deze uitvoering en opname vond plaats in de uitzonderlijke architectuur van de Koninklijke Kapel van Versailles. Paul McCreesh kleurt, ondersteunt en wisselt de monumentale stukken en de solisten af, met een rijke instrumentale omkadering.

McCreesh is al altijd gevoelig geweest voor de relatie tussen klank en ruimte en leunt hier op de architectuur van de Koninklijke Kapel van Versailles om de Praetorius-mis muzikaal te articuleren. De afwisseling van monumentale koren in de (Duitse!) ordinarium misdelen, gebeden, hymnen, de lezing uit het Lucas evangelie en de vocale en toegevoegde, instrumentale solo’s (bv. de “Sonate Padouana” van Johann Hermann Schein en een orgelprelude op “Wie schön leuchtet der Morgenstern” van Samuel Scheidt), in totaal 21 nummers, eindigend met “In dulci jubilo”, geeft de uitvoering van deze prachtige kerstmis, de populaire en feestelijke dimensie van een schitterend, sonoor fresco. Het audiovisueel format op dvd laat daarenboven toe om ook nog eens visueel, volop van deze immense, muzikale rijkdom te genieten. Deze daarenboven prachtig uitgegeven dvd, mag u voor geen geld ter wereld missen. Magistraal!

MICHAEL PRAETORIUS La Messe De Noel Christmas Mass Christmette Les Pages et les Chantres du Centre de musique baroque de Versailles Gabrieli Consort & Players Paul McCreesh Chateau de Versailles dvd CVS003

https://www.stretto.be/2019/12/22/noel-baroques-a-versailles-door-gaetan-jarry-op-de-grandes-orgues-en-het-koor-van-de-chapelle-royale-versailles-en-magnificats-van-dandrieu-door-organist-jean-baptiste-robin-twee/

https://www.stretto.be/2019/01/28/magistrale-coronation-of-king-george-ii-le-couronnement-du-roi-george-ii-op-dvd-uitgegeven-door-het-chateau-de-versailles/#more-15307