Fijne “Chamber music treasures from Dresden and Darmstadt” van Telemann door Les Esprits Animaux op het label musica ficta. Een aanrader!

Telemann was één van de beroemdste en meest productieve auteurs van zijn tijd en blijkbaar een van de meest productieve componisten in de muziekgeschiedenis, met een catalogus van bijna drieduizend composities. Bewijs van de populariteit van de muziek en de persoonlijkheid van Telemann is te vinden in de werkelijke oorsprong van de hier uitgevoerde werken, Dresden en Darmstadt.

Telemann heeft nooit officieel in deze steden gewerkt, maar door zijn persoonlijke contacten werden zijn werken er door topmusici uitgevoerd. Met uitzondering van het relatief bekend “Concerto alla Polonese”, willen de andere stukken op deze opname recht doen aan enkele nog verborgen schatten uit zijn repertoire. Bovendien werden hier drie werken opgenomen in wereldpremière, echte juweeltjes. Wat zijn Esprits Animaux? ‘Animal Spirits’ is een filosofische term, gebaseerd op de vier lichaamssappen of humores van Claudius Galenus en Hippocrates, die ook in de barokperiode werd gebruikt, om een bepaalde soort instinctieve, ‘subtiele stroom’ die door het lichaam van mensen loopt, aan te duiden, in staat de ziel te beïnvloeden en emoties aan te wakkeren. Hobbes, Bacon en Descartes schreven er over. Het ensemble wil op hun publiek hetzelfde effect hebben met hun muziek. De term “Musica ficta”, afgeleid van fictief hexachord (zes opeenvolgende tonen), stond voor verhoogde en verlaagde aanduidingen in de muzieknotatie vanaf de Ars Nova in de 14de eeuw, tot de renaissance.

“Les Esprits Animaux” is een in Nederland gevestigd barok ensemble, opgericht in 2009. De leden komen uit drie verschillende continenten en vertegenwoordigen nieuwe generaties historisch geïnformeerde musici. Na in 2010 geselecteerd te zijn voor de Young Ensemble Residency in het Centre Culture de Rencontre d’Ambronay, begon het ensemble aan een succesvolle carrière. Tussen verschillende internationale festivals en concertlocaties waar het ensemble heeft opgetreden in Nederland, België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, Portugal en Litouwen, waren hoogtepunten, het Festival van Ambronay, Seizoen Oude Musiek (Festival OudeMuziek Utrecht), Musica Antica da Camera, festival van Vlaanderen in Gent en Antwerpen (AMUZ), La Folle Journée de Nantes, La Folle Journée en Région, Festival de Saint-Michel en Thiérarche, Festival de Lanvellec, Internationaal Oude Muziekfestival Banchetto Musicale, en De Bijloke …  In 2016 won Les Esprits Animaux in het kader van het Festival Oude Muziek in Utrecht, de 1ste prijs, de prijs van de persjury, de jeugdjuryprijs en de prijs voor het oude muziekseizoen, op de “Internationale Van Wassenaer Competitie 2016”.

Uitvoeringen van het ensemble werden uitgezonden door France Musique (Frankrijk), Musiq3 (België), Radio Klara (België), NPO Radio4 (Nederland) en Concertzender Nederland (Nederland). Na zijn eerste cd te hebben opgenomen voor Ambronay Éditions (Harmonia Mundi) met een programma gewijd aan G. Ph. Telemann in 2011, heeft het ensemble in 2013 zijn tweede cd opgenomen met een programma getiteld “Transfigurations” voor hetzelfde label. De derde cd, de meest recente, opgenomen in april 2018, bevat twee van de Dresden-kwartetten, die onlangs werden toegeschreven aan G. Ph. Telemann, evenals andere stukken die zelden werden uitgevoerd en die te vinden zijn in het kabinet II van de Bibliotheek in Dresden en in Darmstadt, drie daarvan mogelijks moderne wereldpremières.

Op de cd staan het “Concerto polonois in G” voor Strijkers en B.C. (43:G7), het Concerto voor 2 Trompetten en 2 hobo’s in D, TWV deest, het Concerto à 4 in G, TWV 43:G8, het Concerto in Bb major, TWV deest, “Intrada a Flauto traverso, Violino e Cembalo in D”, TWV 42:10 en het Concerto TWV 43:d2 in d voor 2 violen, altviool & b.c. Warm aanbevolen.

Telemann Chamber music treasures from Dresden and Darmstadt Les Esprits Animaux cd Musica Ficta  MF8029