“Das neugeborne Kindelein” door Sigiswald Kuijken en “La Petite Bande” op het label Accent. 

Sigiswald Kuijken werkte tien jaar aan zijn cyclus van cantaten volgens het liturgische jaar van Johann Sebastian Bach, een inspanning die te horen is op de 19 cd’s die door Accent werden gepubliceerd. Nu komt Kuijken terug met een nieuwe, stemmige release. Deze opname bevat nl. het werk van drie Duits-Lutherse grootmeesters rond het thema “Kerstmis”, Dietrich Buxtehude (1637-1707), Johann Sebastian Bach (1685-1750) en Georg Philipp Telemann (1681-1767).

De drie componisten creëerden een groot aantal cantates voor vele gelegenheden, elk volgens zijn eigen perspectief en traditie. De kerstcantates hadden weliswaar een specifiek en speciaal karakter. De geboorte van Christus werd immers overal gevierd, zowel plechtig en feestelijk, als in de intieme, huiselijke kring.

Aan het begin van de 18de eeuw was Kerstmis nog een tijd om traditionele muziek te combineren met een nieuwere, meer toekomstgerichte klank. De nog enigszins gedeeltelijk archaïsch klinkende cantate “Ein Kindelein so löbelich, TWV 9: 5, van rond 1720, van Telemann, klonk in 1720 nog minstens zoals een eeuw eerder, met een Amen, een ernstige contrapuntische samenklank in de stile antico. De prachtige cantate van J. S. Bach, “Ich freue mich in dir”, BWV 133 uit 1724, was een perfect voorbeeld van hoe de grote componist muziek in klanken van pure vreugde veranderde. Buxtehude bewerkte na zijn voorgangers Leonhard Paminger (1495-1567), Bartholomäus Gesius (1562-1613) en Michael Praetorius (1571-1621), het 14de-eeuws kerstlied “In dulci jubilo”, tekstueel toegeschreven aan de Duitse mysticus Heinrich Seuse of Henricus Suso van het dominicanenklooster in Konstanz, waarschijnlijk rond 1328. Sigiswald Kuijken en La Petite Bande geven een diepmenselijke, mystieke maar vreugdevolle interpretatie van de theatrale intimiteit van deze subtiele en hoopvolle kerstmuziek. Warm aanbevolen.

Op de cd staan “Das neugeborne Kindelein”, BuxWV 13 en “In dulci jubilo”, BuxWV 52 van Dietrich Buxtehude, “Ein Kindelein so löbelich”, TWV 9:5  en “O Jesu Christ, dein Kripplein ist” van Georg Philipp Telemann, en “Ich freue mich in dir”, BWV 133 van Johann Sebastian Bach.

Das neugeborne Kindelein Christmas Cantatas by Buxtehude, Telemann & Bach Sigiswald Kuijken La Petite Bande cd Accent 24348