Bijzonder stijlvolle “Into the Fire” cd van Joyce DiDonato en het Brentano Quartet, Live at Wigmore Hall, op het label Erato. Subliem!

Het betoverend recital van Joyce DiDonato en het Brentano Quartet werd live opgenomen in de Wigmore Hall in Londen en werd bedacht rond de liedcyclus Camille Claudel van Jake Heggie: “Into the Fire”, gecomponeerd voor Joyce DiDonato. Mélodies en liederen van Debussy en Strauss, en een kwartet van Guillaume Lekeu vervolledigen het bijzonder stijlvol programma.

De Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato (°1969), geboren als Joyce Flaherty, zong in haar jeugd al in koren en musicals. Pas later ging zij zich interesseren in een zangcarrière, nadat ze aanvankelijk zanglerares wilde worden. Ze volgde studies aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia tot operazangeres. Haar professionele carrière begon in het seizoen 1998/1999 waar ze bij regionale, Amerikaanse operahuizen zong. In 2003/2004 zong ze de rol van Idamante in Mozarts “Idomeneo” bij de De Nederlandse Opera. In het seizoen 2005/2006 debuteerde ze in de Metropolitan Opera in New York. In 2012 bracht DiDonato de cd Drama Queens uit. Met de muziek van die cd toerde ze door de wereld en deed daarmee op 4 februari 2013 Brussel aan tijdens een door het publiek enthousiast ontvangen concert in de BOZAR wat ze beloonde met drie toegiften.

Het Brentano Quartet is een Amerikaans strijkkwartet. Opgericht in 1992 op de Juilliard School, waren de stichtende leden de violisten Mark Steinberg en Serena Canin, de altviolist Misha Amory, en de cellist Michael Kannen. Op suggestie van de echtgenoot van Canin, een pianist, ontleende het kwartet de naam aan Antonie Brentano (foto), bekend als de “Onsterfelijke Geliefde” van Beethoven. Het kwartet maakte zijn openbaar debuut in New York City in februari 1994 en in 1995 ontving het kwartet de Naumburg Award en de Martin Segal-prijs. Kannen verliet het kwartet in mei 1998, na de verwonding van zijn vrouw bij een auto-ongeluk, om voor zijn jong kind te zorgen. Nina Lee trad toen bij het kwartet als celliste van het ensemble. Het kwartet heeft sindsdien samengewerkt met Kannen als gast cellist, zoals in concerten in maart 2008 aan de Pennsylvania State University en in september 2014 aan Amherst College.

In 1999 werd het kwartet het eerste ensemble-in-residence aan de Princeton University, nadat het voor het eerst als gastartiesten in Princeton in 1993 had gespeeld. Het kwartet verscheen voor het eerst op de Van Cliburn International Piano Competition in Fort Worth, Texas, waar ze pianokwintetten uitvoerden met elk van de 12 finalisten van de competitie. Het kwartet hield hun residentie in Princeton tot 2014. In november 2013 werd het Brentano-kwartet aangekondigd als het nieuw faculteitskwartet in residentie aan de Yale School of Music, in opvolging van het…Tokyo String Quartet!

De release is een live-opname van een Wigmore Hall-recital, vlak voor afgelopen kerst, rond een half uur durende monoloog door Joyce’s favoriete (Amerikaanse) componist Jake Heggie (°1961), bekend van zijn opera’s “Dead man walking” en “The end of the affair”. De monoloog is een evocatie van het leven van Camille Claudel, model en muze van de beeldhouwer en schilder Auguste Rodin. Claudel, zelf een beeldhouwster en de oudste zuster van de dichter, dramaturg en diplomaat Paul Claudel, kreeg echter nooit echt de erkenning die ze verdiende en leidde een tragisch leven. Na 30! jaar opsluiting in een psychiatrisch ziekenhuis, overleed ze anoniem in 1943, in het “Centre Hospitalier de Montfavet” in Avignon.

Op de cd staan “Trois chansons de Bilitis” van Debussy, “Stille Nacht” van Gruber, “Camille Claudel – Into the Fire” van Heggie, het Molto Adagio voor Strijkkwartet van Guillaume Lekeu, en zes liederen van Richard Strauss, zijnde, drie liederen uit “Schlichte Weisen”, op. 21 (“Ach Lieb, ich muß nun scheiden!”, “All mein Gedanken …” en “Du meines Herzens Krönelein”), “Die Nacht” uit Acht Gedichte aus ‘Letzte Blätter’, op. 10, “Traum durch die Dämmerung Lieder” uit 3 Lieder op. 29, en “Morgen” uit Vier Lieder Op. 27. De arrangementen van de Strauss liederen voor strijkkwartet zijn van Misha Amory en Mark Steinberg, leden van het Brentano Quartet. Jake Heggie maakte het arrangement voor “Bilitis”. Een uitzonderlijk mooie en stijlvolle cd, prachtig gezongen, een hoogtepunt in de carrière van Joyce DiDonato. Niet te missen!.

Live at Wigmore Hall Into the Fire Joyce DiDonato Brentano Quartet Strauss Lekeu Debussy Heggie cd Erato 9029564219