Sublieme “King Arthur, or the British Worthy” van Purcell door Vox luminis o.l.v. Lionel Meunier op het label Alpha. Niet te missen!

Na de legendarische Alfred Deller, John Eliot Gardiner, William Christie , Trevor Pinnock , Hervé Niquet en Frédérique Chauvet, brengt Lionel Meunier op zijn beurt een betoverende uitvoering van Purcells meesterwerk.

Na een indrukwekkende reeks opnamen met religieuze muziek en Duitse muziek (zijn cd gewijd aan de muziek van Heinrich Schütz won een Gramophone Award als beste opname van het jaar 2013), richtte het Vox Luminis-ensemble, bijna 15 jaar geleden opgericht, zich nu op een topper van Engelse muziek. In de vorm van een semi-opera zette Purcell met Koning Arthur een uitbundige muzikale en theatrale inventiviteit in. Vox Luminis plaatst het hier in een nieuw licht. De schitterende klank van de Vox Luminis-zangers past perfect bij de muziek, afgewisseld met zeer vocale refreinen en solo’s. De groep heeft dit stuk nl. vele malen uitgevoerd in ‘semi-schilderachtige’ concerten voor het werd opgenomen, met name in Engeland, waar het Frans-Belgisch ensemble een opmerkelijke carrière heeft en ambassadeur is van Europese barokmuziek.

“King Arthur, or the British Worthy”, een semiopera op tekst van John Dryden, werd voor het eerst opgevoerd in het Queen’s Theatre, Dorset Garden in Londen, in juni 1691. Het was de tweede van Purcells vijf semiopera’s, zijnde toneelstukken waarin gezongen wordt, maar ook met gesproken tekst.

De toon van het werk is patriottisch met hier en daar een behoorlijk cynische ondertoon. John Dryden, die onder de regering van Karel II “poet laureate” was geweest, was nl. zijn baan kwijtgeraakt en vervangen door Thomas Shadwell, omdat hij zich tot het katholicisme had bekeerd. Na de “Glorious Revolution” in 1689 regeerden William en Mary. Deze Nederlandse William III (de Stadhouder Willem III) heeft Dryden in zijn tekst voor de laatste aria verwerkt.

Alhoewel Merlijn verschijnt, is het verhaal niet één van de vele legenden over Koning Arthur en Camelot. Het verhaal gaat over de strijd tussen de Keltische Britten en de Saksen, een confideratie van Germaanse stammen uit de Noord-Duitse Laagvlakte . Emmeline is de blinde dochter van Conon, de hertog van Cornwall. De koning van Kent, Oswald, is een Saks. Hij maakt Emmeline het hof, alhoewel zij de verloofde van Koning Arthur is. Oswald besluit de Britten de oorlog te verklaren om Emmeline. Daar begint het muzikaal gedeelte van het werk. De veldslag loopt af in het nadeel van de Saksen, maar Oswald schaakt Emmeline op het eind van het eerste bedrijf. Arthur gaat naar haar op zoek. Zijn tovenaar Merlijn heeft hem nl. verteld dat niet alles wat hij ziet, echt is. Dwaallichten proberen nl. zijn ridders van de wijs te brengen, Arthur ontmoet Sirenen die naakt baden in een beek en hem proberen te verleiden. Hij belandt in het vierde bedrijf in een betoverd bos.

Het komt uiteindelijk in het vijfde bedrijf tot een verzoening . In een pastorale bieden herderinnetjes de herders huwelijkscontracten aan en de boeren schelden in hun komische liedje op de kerkbelasting. De opera wordt besloten met een feestelijke masque. Zowel de koren, instrumentale partijen als de prachtige solostukken door de schitterende stemmen, zijn danig overtuigend, boeiend en dramaturgisch gespeeld en gezongen, dat het er op lijkt alsof de musici en de zangers de voorbije vijftien jaar niets anders hebben uitgevoerd dan theatrale barokmuziek. Een fenomenale prestatie. Niet te missen!

De schitterende vocale solitsen zijn :

Sophie Junker (foto)– Cupid | Honour

Zsuzsi Tóth (foto)– Shepherdess | Syren | Nymph | Venus

Stefanie True – Priestess | Shepherdess | Syren | She

Caroline Weynants – Philidel | Nymph | Nereid

Olivier Berten – Tenor How Blest Are Shepherds | Tenor How Happy The Lover | Trio For Folded Flocks | Comus

Robert Buckland – Second Saxon Priest | British Warrior | Peasant

Daniel Elgersma – Nymph

Marcus Farnsworth – Grimbald | Aeolus | He

David Feldman – Peasant

Jan Kullmann – Priestess | Man | Trio For Folded Flocks

David Lee – Priestess | Man

Sebastian Myrus – First Saxon Priest | Cold Genius | Sylvan | Pan | Peasant | Trio For Folded Flocks

PURCELL KING ARTHUR Vox Luminis Lionel Meunier 2 cd ALPHA 430