Gezellige en knusse “Folkjul II, A Swedish Folk Christmas” op het label BIS.

Ulrika Bodén, Sandra Marteleur en Gunnar Idenstam, brengen samen met het Zweeds St.Jacobs Kamerkoor, onbekende maar heel stemmige en fijne arrangementen van Kerstmuziek.

Tot ver in de vorige eeuw was Zweden grotendeels een boerengemeenschap waarin volksmuziek een integraal onderdeel was van het dagelijks leven. Die muziek bestond uit werkliederen, verhalende balladen en dansen. Door de eeuwen heen ontstond een niet altijd gemakkelijke co-existentie tussen religie en volkscultuur, waarbij hymnes werden aangepast aan de esthetiek van volksmuziek, terwijl omgekeerd, populaire tradities een christelijke tint kregen. Een voorbeeld van het laatste is ‘Staffan ballads’, een ballade, oorspronkelijk uit de pre-christelijke cultus rond het paard, maar tekstueel vervangen door St. Stephen, de eerste christelijke martelaar.

Het St. Jacob’s Kamerkoor verschijnt regelmatig bij concerten en diensten in de St. Jacob’s kerk en de Kathedraal van Stockholm met het uitvoeren van een breed repertoire. Het koor won een aantal van Europa’s belangrijkste wedstrijden waaronder de Europese Grand Prix voor Choral Singing, en heeft ook deelgenomen aan een breed scala aan internationale festivals. In 2014 zong het koor met de Rolling Stones op hun concert in Stockholm en later dat jaar namen ze deel aan de BBC Proms in Londen. Het koor zong met orkesten zoals het Uppsala Chamber Orchestra, Royal Swedish, Opera Orchestra, Ensemble Philidor, I Solisti di Perugia en het Estonian Chamber Orchestra. Het koor heeft zo’n 90 werken in opdracht laten componeren, door componisten als Sven-David Sandström, Urmas Sisask, Steve Dobrogosz en Andrea Tarrodi.

De organist Gunnar Idenstam (°1961) (foto), leerling van Rune Engsö, Anders Bondeman en Torvald Torén in Stockholm, en het St.Jacobs Kamerkoor, voeren sinds 2002 ongeveer elk jaar hun originele Folkjul-concerten uit. Het concept kwam voort uit de rijke wisselwerking tussen ‘volkscultuur’ (Idenstam speelt ook volksmuziek) en ‘hoge cultuur’, en door de arrangementen van Idenstam ontstond dan bv. een nieuw gecomponeerde halling of polska uit oude kerstmelodieën.

De eerste Folkjul-cd (foto) werd uitgebracht in 2007, maar deze keer worden het koor en Idenstam vergezeld door de violiste Sandra Marteleur en Ulrika Bodén, één van de bekendste folkzangeressen van Zweden. De 17 in het Zweeds gezongen liederen worden afwisselend gebracht in een bezetting voor koor a capella (bv. “Nu sjunga Guds änglar” en “Den signade dag”), voor koor en orgel (“Från himmelen kom ängeln Gabriel”), voor zang, koor, viool, (al dan niet met fluit) en orgel (“Var hälsad sköna morgonstund”), voor koor en viool (“In dulci jubilo”), en voor orgel en viool (bv. “En gangar till kaffet”). Het geheel staat o.l.v. Gary Graden (°1955), verbonden aan S:t Jacobs kyrka in Stockholm en Domkyrkokantor van Stockholms domkyrkoförsamling.

Op de cd staan naast 7 Traditionals, arrangementen door Gunnar Idenstam van en naar Johann Sebastian Bach (uit het “Clavierbüchlein für Anna Magdalena Bach”, Boek 2, BWV Anh. 113-132: Musette in D, BWV Anh. 126), Viktor Gabrielsson (“Polska av Viktor Gabrielsson”), Emmy Köhler (“Nu tändas tusen juleljus”), Martin Luther (“Vom Himmel hoch, da komm ich her”), Gunnar Idenstram zelf (“Christines polska”) Sandra Marteleur (“En gangar till kaffet”), Philipp Nicolai (“Var hälsad sköna morgonstund”), Sofia Sandén (“Allt vid den ljusa stjärnan”), Alice Tegnér (“Nu sjunga Guds änglar”), en Mats Wallman (“Julottan”). Een heel bijzondere, originele en mooie cd. Warm aanbevolen.

Folkjul 2 A Swedish Folk Christmas Ulrika Bodén Gunnar Idenstam Sandra Marteleur St. Jacobs Kammarkör Gary Graden cd BIS-2334