Bijzonder mooie “Christmas with Sonoro” cd op het label Resonus. Top!

Het koor “Sonoro” presenteert een kerstprogramma met grotendeels eigentijdse koorcomposities. De cd werd opgenomen in St Jude-on-the-Hill, Hampstead Garden Suburb, London. Michael Higgins speelt orgel en Neil Ferris dirigeert. Heel, heel bijzonder. 

Het programma van “Sonoro” combineert mooi het feestelijke en het contemplatieve, het bekende in nieuwe arrangementen en het minder bekende. Met uitzondering van Herbert Howells (1892-1983) en Peter Warlock (1894-1930) , zijn alle componisten modern of eigentijds. In de vertrouwde categorie horen we Peter Warlocks bijzonder gevoelig gezongen“Bethlehem Down”, het mooie “There is no rose” van John Joubert en Howells kerstklassieker, “A spotless rose”

Onder de minder vertrouwde composities is “In a Field as I lay”, een prachtig geharmoniseerde compositie van één van Howells ‘leerlingen, Paul Spicer. Hij componeerde het tijdens zijn studententijd aan het Royal College of Music, waarschijnlijk met advies van Howells.

Cecilia McDowall’s arrangement van de Advent antifoon “O Oriens” is een prachtige toonzetting waarin de harmonieën als licht schijnen in een donkere winternacht. Sonoro’s uitvoering ervan is ideaal gebalanceerd en gecontroleerd. Twee van de op de cd vertegenwoordigde componisten waren leerlingen van Sir Lennox Berkeley. Sally Beamish heeft een anonieme tekst uit de 15de eeuw gekozen voor een a capella koorwerk, een heuse ontdekking. Dat geldt ook voor “Suantraíár Slánaitheora”, een traditioneel, Schots lied, gearrangeerd door de Ierse componist Fintan O’Carroll. Dit ontwapenend wiegelied bevat een heerlijke sopraansolo, hier expressief gezongen door Rebecca Lea.

“Sonoro”, één van de meest indrukwekkende, professionele kamerkoren in het Verenigd Koninkrijk, werd in 2016 opgericht door Neil Ferris en Michael Higgins en heeft de aandacht getrokken vanwege de warme klank, de rijke mix van kleuren en levendigheid van uitvoering. Door hun eigen, onderscheidende klank krijgt Sonoro herhaaldelijk opdrachten en uitnodigingen voor grote, nationale en internationale festivals en locaties, waaronder de London Chamber Music Series op Kings Place, het Wimbledon International Music Festival, het St Magnus International Festival, Orkney en  St Gallen in Zwitserland. De onmiskenbaar rijke en volle klank van het koor wordt bekomen  door elke zanger vrij te laten om het volledig bereik van zijn prachtige stem te gebruiken. Flexibiliteit wordt geëvenaard door zorgvuldige aandacht voor dynamiek en nuance, die warmte en resonantie creëren. ‘Sonoro’ betekent immers in het Italiaans ‘rijke, volle stemmen”. Het koor doet die naam alle eer aan door een perfect gemengde klank te produceren. Beluister meteen Tracks 15, 16 en 17. Magnifiek! Dit is Top!

Neil Ferris is de co-artistiek directeur en dirigent van Sonoro, en muziekdirecteur van de Wimbledon Choral Society, één van de leidende amateurkoren in Londen. In 2017 werd hij benoemd tot de nieuwe Chorus Director van het BBC Symphony Chorus en gastdirigent van het National Youth Choir of Wales. Als gastdirigent bij enkele van de beste koren in het Verenigd Koninkrijk heeft Neil Ferris gewerkt met het London Symphony Chorus, het Bach Choir, het Choir of the Age of Enlightenment en de BBC Singers. Hij heeft koren voorbereid voor internationaal befaamde dirigenten, onder wie Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Marin Alsop, Bernard Haitink, Sakari Oramo, Sir Andrew Davis, Carlo Rizzi, Ed Gardner, Donald Runnicles en Martyn Brabbins. Voorheen regisseur van koorstudies aan het Royal Welsh College of Music and Drama, hielp Neil bij het tot stand brengen van de internationale reputatie van de koordirectie en ontwikkelde hij de koorensembles van het conservatorium. Hij wordt erkend als een van de leidende docenten koordirectie in het land en heeft masterclasses geleid in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Ierland en Denemarken.

Tracklist :

Malcolm Archer (° 1952) A little child there is born

Cecilia McDowall (° 1951) O Oriens

Paul Spicer (° 1952) In a field as I lay

Michael Higgins (° 1981) The angel Gabriel

John Joubert (° 1927) There is no rose

Gareth Treseder (° 1985) Blessed be that Maid Marie

Herbert Howells (1892-1983) A spotless rose

Becky McGlade (° 1974) In the bleak midwinter

Michael Higgins Tomorrow shall be my dancing day

Betty Roe (° 1930) The Holly and the Ivy

Sally Beamish (° 1956) In the stillness

Fintan O’Carroll (1922-1981) Suantraí ár Slánaitheora

Michael Higgins Coventry Carol

Peter Warlock (1894-1930) Bethlehem Down

John Rutter (° 1945) Wexford Carol

Will Todd (° 1970) My Lord has Come

Michael Higgins Silent night

Stuart Nicholson (° 1975) Ding dong! merrily on high

Christmas with Sonoro Michael Higgins (organ) Sonoro/Neil Ferris cd RESONUS CLASSICS RES10226