“SING LEVY DEW” door het St Catharine’s Girls’ Choir, Cambridge o.l.v. Edward Wickham, op het label Resonus. Hemels!

Het meisjeskoor van de St Catharine, Cambridge, o.l.v. Edward Wickham, viert met deze cd zijn tien jarig bestaan. In 2008 werd St Catharine’s nl. het eerste college-meisjeskoor. Het koor presenteert een magnifiek en daarenboven, gevarieerd programma van seculiere werken van Britse componisten als Benjamin Britten, Richard Rodney Bennett, Jonathan Dove, Howard Skempton en een wereldpremière van Sally Beamish. 

“Here we bring new water from the well so clear,

For to worship God with, this happy New Year.

Chorus:

Sing levy-dew, sing levy-dew, the water and the wine,

The seven bright gold wires and the bugles that do shine.” 

(uit Walter de la Mare’s “Tom Tiddler’s Ground” (1931))

In het decennium sinds de oprichting, in 2008, heeft het Girls ‘Choir of St Catharine’s College, Cambridge, welverdiende lof weten te verzamelen door de overtuiging, de warmte en de onberispelijke controle tijdens hun zang o.l.v. hun oprichter, Edward Wickham. Al deze kwaliteiten zijn overvloedig aanwezig op deze nieuwe cd. Op de cd staan “It sounded as if the streets were running” van Jonathan Dove (°1959), “The Insect World” en “The Aviary” van Richard Rodney Bennett 1936-2012),  Poems of Mary Webb van  Howard Skempton (°1947),  Seven Songs” van Sally Beamish °1956) en “Friday Afternoons” van Benjamin Britten (1913-1976).

De 22 zangeressen openen met Jonathan Dove’s drie a capella liederen uit 2006 op gedichten van Emily Dickinson, waarin ze de contrapuntische uitdagingen aangaan, met de nadruk op de dramatische en extatische elementen van de poëzie. Dictie en intonatie zijn exemplarisch.

Pianist Frederick Brown voegt zich bij het koor voor twee, heerlijke unisono lied cycli, “The Insect World” en “The Aviary”,  van Richard Rodney Bennett van 40 jaar eerder. Uit de eerste valt ‘Clock-a clay’ op, net als ‘The Bird’s Lament’ uit de laatste. Bijzonder mooi. Howard Skemptons tijdloze “Five Poems of Mary Webb” zijn een meesterwerk van driestemmigheid. Luister meteen naar “The Spirit of Earth” (rack 15). De muziek is wondermooi en de balans tussen de drie partijen  is uitstekend.

De première-opname van Sally Beamishs niet-begeleide “Seven Songs” (1990), is in sommige opzichten, de moeilijkste muziek zowel om te zingen als om te assimileren. De laatste, ‘Sunset’, is het meest opvallend. Gecomponeerd voor de school van zijn broer in Prestatyn in Noord-Wales, dateren de 12 ontroerende tot guitige, eenstemmige of unisono gezongen “Friday Afternoons” op. 7 met pianobegeleiding, van Benjamin Britten, uit 1933-35. Hier hoort u het wondermooi, vaak gezongen ‘A New Year Carol’ in zijn originele versie. Terwijl het refrein van zijn ‘Old Abram Brown’ de cd afsluit, hoopt men dat dit uitermate, getalenteerd koor, de rijkdom van het prachtig vooroorlogs, Engels repertoire verder zal instuderen en opnemen. Een must voor koorliefhebbers, een aanrader voor iedereen.

De Engelse bas, koordirigent en pedagoog, Edward Wickham, studeerde moderne geschiedenis aan de Christ Church in Oxford. Zijn verdere interesses leidden hem naar een MA in Medieval Studies aan King’s College, Londen (KCL), en een graduate aan King’s College, Londen, naast een zang- en dirigeercarrière. Zijn onderzoek naar vroege Renaissance muziek verleende hem een doctoraat van KCL, onder de supervisie van Reinhard Strohm. Sindsdien is Edward Wickham doorgegaan met onderzoek en onderwijs. Sinds 2003 geeft hij les aan St Catharine’s College, Cambridge, waar hij Fellow en Director of Music and of Academic Studies in Music is. Hij geeft lezingen en superviseert muziek uit de 15de– en 16de eeuw en de geschiedenis van de muzieknotatie.

SING LEVY DEW The St Catharine’s Girls’ Choir Cambridge Edward Wickham cd RES10221