“Solos and Concertos fitted for the FIutes” van Arcangelo Corelli door Estro Cromatico, en Handels “Recorder Sonatas” door Stefan Temmingh en Wiebke Weidanz, op de labels Arcana en Accent. Aanraders!

In het achttiende-eeuws Engeland was de blokfluit, (recorder of flauto), een populair instrument onder muziekliefhebbers. Handel componeerde er bijzondere sonaten voor, en omdat de muziek van de eminente, Italiaanse componist Arcangelo Corelli, een enorme indruk maakte, werd algauw een groot aantal virtuoze arrangementen gemaakt van Corelli’s schitterende muziek voor blokfluit.

De Engelse advocaat, biograaf en amateur musicus Roger North (foto), schreef in 1710 ”Als muziek onsterfelijk kan zijn, zullen het de Consorts van Corelli zijn”. Corelli’s 12 concerti grossi, (8 concerti da chiesa en 4 concerti da camera), werden in 1714, als op. 6 in Amsterdam gedrukt, door Estienne Roger. Estro Cromatico-leider Marco Scorticati (blokfluit) en zijn vaste partner Davide Pozzi (klavecimbel en orgel), bundelden hun krachten met Evangelina Mascardi (reorbe), Sara Campobasso (blokfluit), Michela Gardini (cello) en Pietro Pasquini (orgel), om deze muziek, twee Sonaten en drie concerti grossi, (o.a. het bekend Concerto grosso “Fatto per la notte di Natale” op. 6 nr. 8 in sol klein), opnieuw uit te voeren en op te nemen.

Geïmproviseerde versieringen, evenals de veelzijdige textuur die bereikt wordt door verschillende combinaties van de continuo-instrumenten, cello, teorbe, klavecimbel en orgel, spelen een centrale rol in hun opvallend boeiende interpretatie. Het bijbehorend boekje bevat daarenboven een interessante tekst over Corelli en de blokfluit, geschreven door Dr. David Lasocki, één van ’s werelds bekende specialisten van houtblazers, in het bijzonder van de leden van de fluitfamilie.

Marco Scorticati, geboren in Milaan in 1980, studeerde fluit bij Giovanni Antonini en Pedro Memelsdorff en later aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe en de Musikhochschule in Zürich bij Kees Boeke, onder wiens leiding hij in 2003 afstudeerde. Hij studeerde compositie bij Fabio Vacchi en traverso bij Marco Brolli aan het Conservatorium van Milaan. Het ensemble “Estro Cromatico”, dat hij oprichtte, speelde voor de eerste keer in 2000 op de Internationale Wedstrijd “Bonporti” in Rovereto en in 2001 op de “Telemann Wedstrijd” in Maagdenburg, beide onder leiding van Gustav Leonhardt.

De Sonaten voor blokfluit en continuo, (voor “flauto (dolce) e cembalo”) van Handel, niet te verwarren met zijn Sonaten voor traverso of “German Flute” en continuo, zijn als het ware een compendium van de originele literatuur voor de blokfluit. Ze werden in 1730, samen met andere Sonaten, uitgegeven als “Sonates pour un Traversiere, un Violon ou Hautbois Con Basso Continuo Composées par G. F. Handel” door Jeanne Roger (dochter van Estienne) in Amsterdam. In 1732 volgde de uitgave “Solos for a German Flute a Hoboy or Violin with a Thorough Bass for the Harpsichord or Bass Violin Compos’d by Mr. Handel” van John Walsh in Londen. De Sonaten zijn typisch de stijl van Handel, in die zin dat de bovenstem, in dit geval, de solo blokfluitpartij, erg vocaal gedacht is. De mooie melodieën zijn boeiend en opmerkelijk vanwege hun ogenschijnlijke eenvoud, maar eisen veel virtuositeit.

Het streven van Stefan Temmingh, één van Duitslands bekendste blokfluitspelers van de jongere generatie, is dan ook om zo veel mogelijk, de klank en de nuances van het grootste van alle instrumenten, de menselijke stem, te benaderen. De bas lijn is daarbij weelderig, virtuoos en vol afwisseling, en vormt een gelijkwaardige tegenhanger van de blokfluitpartij. Deze continuo partij zonder cello, wordt schitterend uitgevoerd door Wiebke Weidanz op klavecimbel. Dat de cd uitgegeven werd door het label Accent, is geen toeval. Dit prestigieus, Belgisch platenlabel werd in 1978 opgericht door Adelheid en Andreas Glatt. Andreas Glatt is een Duitse instrumentenbouwer, gevestigd in Beert Pepingen en gespecialiseerd in barokfluiten, en Adelheid Glatt is een bas viola da gamba speelster.

Wiebke Weidanz was in 2000 winnares van het prestigieus, internationaal Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig. Dit werd gevolgd door radio- en cd-producties en concerten brachten haar naar internationale festivals in heel Europa, New York, Japan en China. Als soliste en continuo speelster is ze regelmatig te gast in toonaangevende barokorkesten zoals het Freiburg Barokorkest, de Academie voor oude muziek in Berlijn en Concerto Köln. Sinds enkele jaren werkt ze als assistent van René Jacobs in internationale operaproducties in Berlijn, Wenen, Amsterdam, Brussel en Aix-en-Provence. Daarnaast is ze een gewilde kamermuziekpartner zowel op het klavecimbel als op pianoforte. Wiebke Weidanz was tot 2003 docente aan de Musikhochschule in Leipzig en tot 2009 aan de Musikhochschule in Frankfurt. Sinds 2013 is ze docente aan de Hochschule für Musik in Nürnberg.

Stefan Temmingh, geboren in 1978 in Kaapstad uit een Zuid-Afrikaans-Nederlandse familie van muzikanten, is een Zuid-Afrikaanse blokfluitspeler die nu in München woont. In 1998 verhuisde hij naar München om les te volgen bij Markus Zahnhausen. Vanaf 1999 studeerde hij ook pedagogie en uitvoeringspraktijk aan het Richard Strauss Conservatorium in München, waar hij in 2003 zijn diploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Michael Schneider aan de Musikhochschule in Frankfurt. Temminghs repertoire omvat bijna de volledige originele literatuur van de barokperiode voor blokfluit. Hij speelde met het Ensemble Phoenix München en de Berlijnse Lautten Compagney, op de Ludwigsburg Schlossfestspiele, de Audi Summer Concerts en in de Beierse Staatsopera. Als specialist voor oude muziek speelde hij samen met Thomas Boysen, Sergio Ciomei, Joel Frederiksen, Naoki Kitaya, Margret Köll, Karsten Erik Ose, Maurice Steger en Olga Watts. Naast concerten in Duitsland en Zuid-Afrika, speelde hij in Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Rusland, Kroatië, Tsjechië, Slowakije en Libanon, en maakte opnamen voor Harmonia Mundi, OehmsClassics, Christophorus Records, en voor de Südwestdeutscher en Bayerischer Rundfunk. Warm aanbevolen.

Arcangelo Corelli Solos and Concertos fitted for the FIutes Marco Scorticati Sara Campobasso Estro Cromatico cd ARCANA A112

Handel The Recorder Sonatas Stefan Temmingh Wiebke Weidanz cd Accent ACC24353

https://www.stretto.be/2019/08/29/opus-1-sfeervolle-sonaten-van-jean-francois-dandrieu-en-arcangelo-corelli-door-le-consort-op-het-label-alpha/

 https://www.stretto.be/2019/02/28/trio-sonatas-op-2-en-op-5-schitterende-kamermuziek-van-handel-door-al-ayre-espanol-op-het-label-challenge-classics/