Inspirerende verhalen van Sarah Baxter over literaire en spirituele plekken. Twee magnifieke uitgaven van Terra/Lannoo.

Reis met deze boeken naar andere tijden en plaatsen en ontdek zo belangrijke literaire locaties. Lees bv. over de verschroeide vlaktes van La Mancha met Don Quichot, loop net als Holden Caulfield door het New Yorkse Central Park, of dwaal over de wilde hei van Yorkshire met Cathy en Heathcliff. 

“Deze plekken”, lezen we, “of het nu drukke steden zijn of afgelegen plaatsen, hebben de inspiratie gevormd voor klassieke romans”. Met prachtige illustraties en bijzondere verhalen weet Baxter, literaire plekken en beelden op te roepen van echte bestemmingen. Het brengt je in gedachten naar hele andere plaatsen, zoals het groene, stille Kerala (foto) van Arundhati Roy, de indrukwekkende rotspartij Hanging Rock van Joan Lindsay of het doolhof van straten en riolen in het Parijs van Victor Hugo.

De plaatsen in dit boek vormen niet alleen een achtergrond voor de verhalen waarin ze voorkomen. Het zijn personages op zich die de plot, de emoties en de afloop beïnvloeden. Ontdek met illustraties van Amy Grimes.de prachtig beschreven werelden van de beste auteurs ter wereld en laat je inspireren om de oorspronkelijke roman op te pakken of zelf op avontuur te gaan.

“Inspirerende verhalen – Literaire plekken” brengt u naar PARIJS, “Les Misérables”, DUBLIN, “Ulysses” , FLORENCE, “Een kamer met uitzicht”, NAPELS, “De geniale vriendin”, BERLIJN, “Berlin Alexanderplatz” , NORDLAND, “Hoe het groeide”, SINT-PETERSBURG, “Misdaad en straf” , SIERRA DE GUADARRAMA, “Voor wie de klok luidt” , LA MANCHA, “Don Quichot”, DAVOS, “De toverberg”, BATH, “Northanger Abbey en Persuasion”, LONDEN, “Oliver Twist”, YORKSHIRE MOORS, “Woeste Hoogten”, CAÏRO, “Tussen twee paleizen”, SOWETO, “Burger’s dochter”, KERALA, “De god van kleine dingen”, SAIGON (HO CHI MINHSTAD), “De stille Amerikaan”, KABUL, “De vliegeraar”, HANGING ROCK,” Picnic at Hanging Rock”, NEW YORK, “De vanger in het graan”, MONTEREY, “Een blik in Cannery Row”, MISSISSIPPI, “De lotgevallen van Huckleberry Finn”, MONROEVILLE, “Spaar de spotvogel”, CARTAGENA, “Liefde in tijden van cholera”  en CHILI, “Het huis met de geesten”. Subliem!

Van de fascinerende stenen beelden op Paaseiland in de Stille Oceaan tot de middeleeuwse pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, neemt het boek “Spirituele plekken”,  je dan weer mee naar plaatsen die een balsem zijn voor de geest en een verkwikking voor de ziel.

Reisjournaliste Sarah Baxter laat 25 bestemmingen zien met een belofte van bijzondere ervaringen, of het nu gaat om natuurschoon met een spirituele betekenis of plaatsen die speciaal zijn ingericht voor erediensten. Verhalen over adembenemende landschappen en heilige hoofdsteden worden afgewisseld met sfeervolle beschrijvingen die je zullen betoveren en inspireren. Met prachtige illustraties van Harry en Zanna Goldhawk die de sereniteit van elke plaats weten te vangen, brengt dit boek je dichter bij deze spirituele plekken dan ooit.

Met behulp van de prachtige tekeningen leidt deze gids je naar die verschillende plekken die verspreid liggen over de wereld. Neem bijvoorbeeld de heidevelden in het Noord-Yorkshire van “Woeste Hoogten” van Emily Brontë (blz. 78). Deze winderige heidegebieden waar de familie Brontë woonde, speelde en schreef, behoren eigenlijk tot de personages in het boek. Ze zijn net zo aanwezig, ontembaar en somber als de antiheld Heathcliff zelf. Je kunt je deze vreemde negentiende-eeuwse gothic romance – zo heftig en gepassioneerd – op geen enkele andere plek voorstellen. De auteur en haar meesterwerk zijn niet te scheiden van deze plek.

“Zo zou ook Holden Caulfields iconische zwerftocht vol puberale levensangst, beschreven door J.D. Salinger in “De vanger in het graan” (blz. 110), niet zoveel impact hebben gehad als het niet had plaatsgevonden in de drukke, grimmige en stijlvolle straten van Manhattan in de jaren veertig”, lezen we. “Salinger weet de metropool met zijn pooiers, nepperds en ongrijpbare eenden uitstekend weer te geven op een moment waarin New York de duistere nasleep van de Tweede Wereldoorlog moest verwerken en tegelijk het rijkste land ter wereld was. De externe chaos en verwarring van de stad weerspiegelen de innerlijke crisis van de jonge hoofdpersoon”, zo lezen we verder.

Bepaalde hoofdstukken in dit boek gaan over bouwwerken die speciaal voor erediensten zijn opgericht. “In de loop der eeuwen”, lezen we, “hebben mensen ontelbare tempels, tabernakels, kerken, kloosters, moskeeën, schrijnen, stoepa’s, synagogen, pagoden en allerlei andere heilige bouwwerken gebouwd. Vaak staan ze op plekken waar de wereld op zijn kop werd gezet – waar iets gebeurde dat zo belangrijk was dat mensen vonden dat er een merkteken moest komen. Het Frans heiligdom in Lourdes (blz. 38) is bijvoorbeeld een immens pelgrimsoord geworden dat elk jaar door miljoenen gelovigen wordt bezocht. Het puilt uit van de kapellen, heilige baden en winkels met votiefkaarsen en rozenkransen. Maar de langste rijen staan voor de kleine, eenvoudige, wonderbaarlijke grot waar een onbevangen meisje visioenen van de Maagd Maria had. In essentie is dit nog altijd de plaats waar de mens ooit in verbinding stond met het goddelijke”.

Het boek “Spirituele plekken” brengt u naar de Camino de Santiago, La Mezquita, Het eiland Iona, Avebury, de Mont Saint-Michel, Lourdes, De slotkerk van Wittenberg, De berg Olympus, Het Katharinaklooster, De Tempelberg en de Oude Stad Kioto, De Shwedagonpagode, Adam’s Peak, Benares en de Ganges, De berg Kailash, Kaap Reinga, Uluru, Crater Lake, Mauna Kea, Devils Tower, S’Gang Gwaay, Teotihuacán, Saut-d’Eau, Het Titicacameer  en het Paaseiland. Twee ontzettend mooie en interessante boeken die uw kennis van literatuur en wonderbaarlijke plaatsen in de wereld, op een bijzonder aangename en originele wijze verruimen. Niet te missen !

Sarah Baxter Inspirerende verhalen – Literaire plekken geïllustreerd door Amy Grimes 143 bladz. Uitg. TERRA ISBN 978 90 8989 786 2

Sarah Baxter Inspirerende verhalen – Spirituele plekken geïllustreerd door Harry en Zanna Goldhawk  142 bladz. Uitg. TERRA ISBN 978 90 8989 785 5