Peter Jacobs & Erwin De Decker rijden “Langzaam door Frankrijk”, een prachtuitgave van Lannoo. Bonne route…

In deze gids herontdekken Peter Jacobs en Erwin De Decker in 11 étappes, de N7 en brengen ze nostalgisch ‘slow travel’ in praktijk. Ze laten de drukke, saaie en dure snelweg naar de zon links liggen en rijden tussen de platanen door de mooiste streken van Frankrijk.

“C’est une route qui fait recette

Route des vacances

Qui traverse la Bourgogne et la Provence

Qui fait d’ Paris un p’tit faubourg d’Valence

Et la banlieue d’Saint-Paul-de-Vence” (uit Charles Trenet – “Nationale 7” (1955))

“Elle descendait dans le midi, le midi

Ils se sont trouvés au bord du chemin

Sur l’autoroute des vacances

C’était sans doute un jour de chance” (uit Michel Fugain – “Une belle histoire” (1972))

Ook Frankrijk heeft zijn Route 66, De “Route nationale 7”. Voor de autosnelweg “Autoroute du soleil” werd aangelegd was de ongeveer 1000 kilometer lange, legendarische ‘Nationale 7’, “Route bleue” of “Route des vacances”, (de oude “Route impériale 8” van Napoleon), dé route om met een heerlijke “Citroën 2-cv” of magische “DS”, rustig van Parijs naar het Zuiden te rijden. Charles Trenet heeft er over gezongen, er zijn souvenirs voor bedacht en de route heeft zelfs haar eigen museum, het “Musée de la route bleue” in Mormant-sur-Vernisson (région Centre-Val de Loire).

Driesterrenchefs vestigden er hun restaurant en vedetten maakten haar beroemd.  Peter Jacobs en Erwin De Decker rijden van Parijs naar Fontainebleau, en verder langs de Loire, door een onbekend stuk Bourgogne, via Lyon en de oevers van de Rhône, naar de Provence en de magische Côte d’Azur. Ze strekken op tijd de benen en hebben aandacht voor lekker eten en drinken, kunst, natuur, vergane glorie en nieuwe luxe, leuke wandelingen en ontspanning voor het hele gezin. De reis is nl. belangrijker dan de bestemming. Alhoewel…

Deze kruising tussen reisverhaal en reisgids, is een update van een in 2007 verschenen boek. Mensen willen snel op hun reisbestemming arriveren en kiezen daarom de Route du Soleil. Spijtig, want zo missen ze heel veel bezienswaardigheden. Mede dankzij dit boek wordt de N7 herontdekt, en leert men opnieuw genieten van het gezellig “onderweg zijn”. De route start in Parijs en eindigt in het paradijselijke Menton, dicht bij de Italiaanse grens. Ze wordt ingedeeld in 11 etappes, die te volgen zijn op kaarten.

De étappes zijn Parijs-Fontainebleau, Fontainebleau-Montargis (het Venetië van de Gâtinais), Montargis-Nevers (Palais Ducal en de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte), Nevers-Moulins (foto), aan de rivier Allier (La Tour horloge, “Jacquemart”), Moulins-Roanne (Auvergne-Rhône-Alpes) aan de Loire, Roanne-Lyon, Lyon-Valence (kiosk op het Champ de Mars en de cathédrale Saint-Apollinaire), Valence-Avignon, Avignon-Aix-en-Provence, Aix-en-Provence-Fréjus (tussen Cannes en Saint-Tropez), en Fréjus-Menton (foto) (Alpes-Maritimes/Provence-Alpes-Côte d’Azur) (Musée Jean-Cocteau – Collection Séverin Wunderman). Subliem.

De kortste route is 49 km lang en gaat van Fontainebleau naar Montargis, de twee langste tellen elk 130 km. De hoofdroutes worden vaak verlaten voor interessante bezienswaardigheden, een goed restaurant of een wandeling. Op een onderhoudende manier brengen de auteurs verslag uit van hun ontdekkingen onderweg en van gesprekken met de plaatselijke bevolking. Geschiedkundige feiten worden aangehaald en er is ook praktische informatie. Het boek bevat treffende, sfeervolle kleurenfoto’s en is een handige, bruikbare gids voor mensen die ook onderweg willen genieten. Niet te missen! Bonne route!

Peter Jacobs & Erwin De Decker Langzaam door Frankrijk Met de auto naar de Côte d’Azur over de beroemde N7 geïllustreerd 231 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 978 94014 5196 3