“AMINA”, de nieuwe, grenzen verleggende cd van “Refugees for Refugees”, uitgebracht door Muziekpublique.

“Refugees for Refugees” hebben zojuist als symbool voor wederopbouw en ontmoetingsculturen, hun tweede cd, “Amina” uitgebracht. Deze groep muzikanten en zangers uit verschillende landen bestendigt door samen te zingen, hun culturele rijkdom in België. De getalenteerde muzikanten komen uit Syrië, Irak, Pakistan, Afghanistan en Tibet, zijn als vluchtelingen in België aangekomen en brachten een schat aan muziek en cultuur met zich mee.

“Refugees for Refugees” bestendigen deze schat en gaan de uitdaging aan om op één concert, muzikale universums bijeen te brengen die lang, heel lang geleden, langs de Zijderoute zijn ontstaan. “Amina” (Track 7) symboliseert wederopbouw en opnieuw kunnen ademen, waarmee de leden van het ensemble hun pad terugvinden na de ontworteling. Aman schreef dit lied voor zijn geliefde, Amina.

“Refugees for Refugees” heeft zich geconsolideerd na de oprichting van het album “Amerli”, uitgebracht in mei 2016 op initiatief van Muziekpublique. Tien muzikanten die aan dit album hebben meegewerkt besloten om deze band te creëren onder de artistieke leiding van Tristan Driessens, één van de beste oud-spelers in België.

Vzw Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditioneel, volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en ‘nu:trad’. Ze organiseren een honderdtal concerten per jaar, waaronder enkele festivals, hebben een wereldmuziek- en dansschool, en een platenlabel dat niet alleen cd’s produceert, maar ook het management en de booking doet van de betrokken artiesten.

Muziekpublique heeft als missie om vanuit het kosmopolitische Brussel, folk- en wereldmuziek te promoten en te ondersteunen zonder daarbij een onderscheid te maken tussen beide termen. Volgens hen gaat het onderscheid tussen folk (Europa) en wereldmuziek (buiten Europa), uit van etnocentrisme en exotisme en houdt het maatschappelijk en muzikaal geen steek. Muziekpublique wil dat de traditionele muziek zijn plaats krijgt als volwaardig, kwalitatief en divers muzikaal genre. Meer info op https://muziekpublique.be/

Het uniek repertoire van “Refugees for Refugees” overbrugt culturen en verspreidt een boodschap van hoop en veerkracht. Een verrassende synergie, waardoor de grenzen van het delen van muziek steeds verder worden verlegd. Tammam Ramadan, de Syrische ney-speler, geeft met energieke en goed gedoseerde solo’s, een nieuwe dimensie aan het Afghaans liefdeslied, uitgevoerd door de troubadour Aman Yusufi. Asad Qizilbash, een van de laatste sarod spelers in Pakistan, dialogeert met de Iraakse virtuoos Souhad Najem, alsof ze al altijd samen spelen. En Dolma Renqingi brengt de magische aanraking, die aan dit ensemble de rijkdom van de doordringende vocale traditie van de Tibetaanse plateaus brengt, vergezeld van de dramatiek van Kelsang Hula. De ritmesectie wordt verzekerd door de creatieve inbreng en de virtuositeit van Simon Leleux (bendir en darbuka).

De zoektocht naar wat hen verbindt, over muzikale grenzen heen, resulteert in een rijk en energiek geluid waarin pakkende volksliederen uit Afghanistan, de verfijnde klassieke traditie van Aleppo en Bagdad, en de zuivere kracht van Tibetaanse nomadenliederen worden gecombineerd met de glijdende noten van de Pakistaanse sarod, de subtiliteiten van de Turkse oud en gedreven, Oosterse percussie. Een topensemble dat het Europees publiek laat kennismaken met de rijke muzikale tradities van hun landen van oorsprong. Voorbeeldig!

De uitvoerders zijn Asad Qizilbash, sarod, Aren Dolma, zang, Fakher Madallal, zang en percussie, Kelsang Hula, dramyen, zang, Mohammad Aman Yusufi, dambura en zang, Simon Leleux, percussie, Souhad Najem, qanun, Tammam Al Ramadan, ney, Tarek Alsayed Yahya, en Tristan Driessens, oud.Gastmuzikanten zijn Bassem Hawar (djosa), Robbe Kieckens (bendir, udu & riqq), Sanja Khyapa (dupki) en Vincent Noiret (contrabas). De veelal weemoedige teksten van de 15 gezongen nummers worden in het bijbehorend boekje voorzien van duiding (in het Nederlands!). Een hoopvol symbool van vriendschap en samenwerking met lotgevallen uit andere culturen.

U kan “Refugees for Refugees” in het kader van de reeks “Musiques du monde”, horen en zien in de Salle Philharmonique in Luik, op 1 maart om 20.00u., Een aanrader.

Refugees for Refugees Amina cd muziekpublique 11

http://r.newsletter.oprl.be/mk/mr/mjGfuPE2Cp35y6dE1oaALFx-XrAJGp0hXFmR82v80LE7Ajevq2MU_zFK6XSZaONmuLu55RDKf4fePECdUN2VgNSSrmn5rnWhXGlUpOLkv8w