“HECTOR BERLIOZ THE COMPLETE WORKS” ( 27 cd’s) en “FANTASTIC BERLIOZ” (3 cd’s), op het label Warner Classics. Indrukwekkend!

Het prestigieus label Warner Classics viert en herdenkt met de uitgave van twee cd boxen, het overlijden van Berlioz in 1869, op een wel heel indrukwekkende wijze. Niet te missen!  

Hector Berlioz, de grootste romantische componist van Frankrijk, overleed op 8 maart 1869 in Parijs. Warner Classics markeert de 150ste verjaardag van zijn overlijden met de uitgave van de allereerste complete Berlioz-editie, een set van 27 cd’s met zijn werken. Na de release door Warner Classics van de volledige Debussy-editie in 2018, is de set nu beschikbaar in fysieke en digitale formaten. “Hector Berlioz: The Complete Works” bevat een schat aan mijlpaalopnamen. Zorgvuldig geselecteerd uit de Warner Classics en Erato-catalogi met enkele toevoegingen van Decca en Deutsche Grammophon, omvat de box meer dan 60 jaar, van 1956 tot 2018. Onder hen zijn de meermaals bekroonde 2017-opname van “Les Troyens” onder leiding van John Nelson, de “Symphonie fantastique” en “Lélio” o.l.v. Jean Martinon, “Les Nuits d’été” door Janet Baker, onder leiding van Sir John Barbirolli, en “L’Enfance du Christ” o.l.v. John Eliot Gardiner.

De editie bevat ook een aantal wereldpremière opnames, met name de overgebleven fragmenten van de onafgemaakte opera “La Nonne sanglante”. Met de toonaangevende Franse sopraan Véronique Gens werden deze opgenomen tijdens hun wereldpremière op het Berlioz-festival 2018 in La Côte-Saint-André, in de buurt van Lyon. De editie biedt een speciale bonus in de vorm van de twee vroegste opnames van Berlioz’ muziek, geproduceerd door Pathé aan het begin van de 20ste eeuw: twee van Didons aria’s uit “Les Troyens”, gezongen door Marie Delna en Félia Litvinne, en voor de allereerste keer op cd, de allereerste opname van de “Symphonie fantastique” o.l.v. Rhené-Baton, opgenomen in 1923. Rhené-Baton was eerst chef-dirigent van de Koninklijke Nederlandse Opera (1916-1918) in Amsterdam  en was vervolgens van 1918 tot 1932, dirigent van de Concerts Pasdeloup in Parijs.

De indrukwekkende box  “Hector BERLIOZ THE COMPLETE WORKS” bevat :

Milestone recordings and multi-award winners:

– Les Troyens, (Joyce DiDonato, Marie-Nicole Lemieux, Michael Spyres, Orchestre philharmonique de Strasbourg, John Nelson);

– Les Nuits d’été (Janet Baker, New Philharmonia Orchestra, Sir John Barbirolli);

– Symphonie fantastique & Lélio (Orchestre national de l’ORTF, Jean Martinon);

– L’enfance du Christ (Anne Sofie von Otter, Orchestre de l’Opéra de Lyon, John Eliot Gardiner);

– La Damnation de Faust (Thomas Moser, Susan Graham, José van Dam, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Kent Nagano).

World premiere recordings:

– La Nonne sanglante (surviving fragments of this unfinished opera);

– Fugue H22 (1826) & Fugue à trois sujets H35 (1829) for organ;

– Le dépit de la bergère, romance H7 (c.1819) for voice & piano;

– Le temple universel H137c (1861) completed and orchestrated along Berlioz’ wishes.

Historical premiere recordings:

– 2 of the earliest recordings ever made of Berlioz’ work, and the first ever recording of the Symphonie Fantastique:

– Les Troyens ACTE III “Chers Tyriens” Didon · Marie Delna contralto, ca. 1903;

– Les Troyens ACTE V “Adieu, fière cité” Didon · Félia Litvinne soprano, ca. 1904;

– Symphonie Fantastique under the direction of Rhené-Baton, 1923.

De uitvoerders zijn :

Dirigenten: Leonard Bernstein, André Cluytens, Colin Davis, Charles Dutoit, Laurence Equilbey, Louis Frémaux, Mariss Jansons, Riccardo Muti, Kent Nagano, Roger Norrington, Michel Plasson, André Previn, François-Xavier Roth.

Zangers: Roberto Alagna, Victoria de los Angeles, José Van Dam, Sabine Devieilhe, Dietrich Fischer-Dieskau, Elsa Dreisig, Nicolai Gedda, Thomas Hampson, Marie-Nicole Lemieux, Felicity Lott, Jessye Norman, Michael Spyres, Rolando Villazón.

Instrumentalisten: Marie-Claire Alain, Renaud Capuçon, Alexandre Tharaud.Hector Berlioz, de grootste romantische componist van Frankrijk, illustreerde de geest van zijn tijd maar was door zijn genialiteit ook zijn tijd vooruit. Als gevolg van zijn kleurrijk leven is zijn muziek verbluffend door zijn originaliteit en ambitie, en door een orkestratie met baanbrekende schittering. «J’ai la passion de la passion. »« L’amour et la musique sont les deux ailes de l’âme. » (Berlioz).

CD1 – Symphonie fantastique Op.14 H48 : 1 I. Rêveries – Passions: Largo – Allegro agitato e appassionato assai – Religiosamente // 2 II. Un Bal: Allegro non troppo // 3 III. Scène aux champs: Adagio // 4 IV. Marche au supplice: Allegretto non troppo // 5 V. Songe d’une nuit de sabbat: Larghetto – Allegro : Berliner Philharmoniker / Simon Rattle /// Harold en Italie Op.16 H68 : 6 II. Marche des pèlerins chantant la prière du soir // 7 III. Sérénade d’un montagnard des Abruzzes à sa maîtresse : Donald McInnes viola / Orchestre National de France · Leonard Bernstein /// 8 Rêverie et caprice Op.8 H88 for violin & orchestra : Renaud Capuçon / Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen / Daniel Harding

CD2 – La Damnation de Faust Légende dramatique Op.24 H111 : 1 Marche hongroise // 2 Ballet des Sylphes // 3 Menuet des Feux Follets // 4 Romance: « D’amour l’ardente flamme » // 5 « Au son des trompettes »: Susan Graham / Orchestre de l’Opéra de Lyon / Kent Nagano /// Les Nuits d’été Op.7 H81b : 6 Villanelle H82b // 7 Le Spectre de la rose H83b // L’Île inconnue H87b : Janet Baker / New Philharmonia Orchestra / John Barbirolli /// Béatrice et Bénédict opéra-comique en deux actes H138 : 9 Ouverture // 10 No. 7 Rondeau: « Ah, je vais l’aimer » // 11 No. 8 Duo nocturne: « Vous soupirez, Madame ? » : Jean-Luc Viala / Sylvia McNair / Catherine Robbin / Chœur & Orchestre de l’Opéra de Lyon / John Nelson /// Roméo et Juliette symphonie dramatique Op.17 H79 (1839) : 12 V. Roméo seul, tristesse, bruits de concert et de bal // 13 VI. Grande fête chez Capulet // 14 IX. Scherzo: La reine Mab, ou la fée des songes: The Philadelphia Orchestra / Riccardo Muti

CD3 – Le Carnaval romain ouverture caractéristique Op.9 H95 : 1 I. Allegro assai con fuoco // 2 II. Andante sostenuto // 3 III. Allegro vivace : Royal Concertgebouw Orchestra · Mariss Jansons /// 4 Le Dépit de la bergère romance H7 : Elsa Dreisig / Jeff Cohen /// 5 Benvenuto Cellini H76a: Ouverture : Orchestre National du Capitole de Toulouse / Michel Plasson /// Grande Messe des morts (Requiem) Op.5 H75 : 6 I. Requiem et Kyrie (Introitus) // 7 VI. Lacrymosa: City of Birmingham Symphony Orchestra & Chorus / Louis Frémaux /// Les Troyens grand opéra en cinq actes H133 : 8 NO. 29 Chasse royale et orage : Pantomime // 9 No. 33 Pas d’Esclaves nubiennes: « Ha ! Ha ! » // 10 No. 37 Duo: « Nuit d’ivresse et d’extase infinie ! » // 11 No. 48 Air: « Adieu, fière cité » : Michael Spyres / Joyce DiDonato / Le dieu Mercure / Jean Teitgen / Les Chœurs de l’Opéra national du Rhin / Badischer Staatsopernchor / Chœur philharmonique de Strasbourg / Orchestre philharmonique de Strasbourg / John Nelson /// Claude Joseph Rouget de Lisle: 12 Hymne des Marseillais (La Marseillaise) H51A (1830) : Françoise Pollet / Tibère Raffalli / Marcel Vanaud / François Le Roux / Olivier Picard / Chœur & Orchestre du Capitole de Toulouse / Michel Plasson. Niet te missen!

Hector BERLIOZ THE COMPLETE WORKS John Nelson Jean Martinon Janet Baker Sir John Barbirolli John Eliot Gardiner Various Artists 27 cd Warner Classics 0 190295 614447

Hector BERLIOZ FANTASTIC BERLIOZ Various Artists 3 cd Warner Classics 0 190295 499488