“Astor Piazzolla Time of Life: Arrangments for Accordion & Piano”, door Geir Draugsvoll en Mette Rasmussen op het label Naxos. Subliem!

Astor Piazzolla’s naam is synoniem voor Nuevo Tango, een experimentele mengeling van traditionele en hedendaagse invloeden. Deze opname biedt een bloemlezing van zijn beste muziek in volledig nieuwe originele arrangementen voor klassiek accordeon en piano. Niet te missen!

Astor Piazzolla werd in 1921 in Argentinië geboren en werd er één van de belangrijkste klassieke componisten. Hij raakte dermate in de ban van de muziek van de Zuid-Amerikaanse Tango, dat hij zijn vroege werken vernietigde en zijn leven wijdde aan het schrijven van muziek met dat ritme als basis. Piazzolla ontwikkelde deze kunst tot het punt waarop het moeilijk was om de dans te detecteren in zijn complexe en strikt klassieke muziek. Buiten het Zuid-Amerikaans continent was zijn muziek weinig bekend tot het afgelopen decennium, toen een hernieuwde interesse in de dans, voornamelijk door de grote bekendheid in de bioscoop, zijn werk terug in de concertzaal bracht. Hoewel er voorbeelden zijn van de dans in zijn meest eenvoudige en populaire vorm, heeft Piazzolla het grootste deel van zijn muziek gecomponeerd voor kleine kamermuziekgroepen of solo-instrumenten. Astor Piazzolla heeft in de vorige eeuw met zijn composities, de traditionele tango een unieke nieuwe vorm en betekenis gegeven.

De selectie bevat het onvergetelijk “Milonga del Ágel” en de suggestieve suite “The Four Seasons of Buenos Aires”. Het Double Concerto ‘Hommage à Liège’ is een van Piazzolla’s meest klassiek georiënteerde werken, afwisselend speels, aanstekelijk en lyrisch.

In 1961 werd hij benaderd voor het componeren van muziek bij het toneelstuk “Tango del ángel” van Alberto Rodriguez Muños, een toneelstuk over een engel die verschijnt in een appartementencomplex in Buenos Aires om de zielen van de bewoners te zuiveren. De stukken “Introducción al ángel”, het hier opgenomen “Milonga del ángel” en “Muerte del ángel” werden hiervoor gecomponeerd. Piazzolla zocht daarbij de grenzen op van de traditionele tango-vorm door bijvoorbeeld met vasthoudende harmonieën en ritmes te werken. Zijn muziek viel bij de uitvoering in 1962 ontzettend in de smaak, zelfs bij de muziekliefhebbers die tot dan toe vijandig hadden gereageerd. “Cuatro Estaciones Porteñas”, Vier seizoenen van de inwoners van Buenos Aires, (een “Porteña” is een inwoner van Buenos Aires), werd gecomponeerd tussen 1965 en 1970. De compositie bevat citaten uit Vivaldi’s Jaargetijden en heeft als delen Verano porteño, Otoño porteño, Invierno porteño en Primavera porteña. Piazolla’s boeiende muziek is hier afwisselend lyrisch en ritmisch.

Als een virtuoos met een breed repertoire, speelde de accordeonist Geir Draugsvoll wereldwijd op festivals en concertzalen. Als solist heeft hij samengewerkt met een groot aantal componisten. De pianiste Mette Rasmussen speelde concerten voor televisie en radio in China en in heel Europa. Op hun cd staan zeven composities van Piazzolla in een arrangement van Draugsvoll en Rasmussen voor accordeon en piano: “Tanti anni prima” (Many Years Before), “4 Estaciones porteñas”, “Oblivion”, “Michelangelo 70”, “Milonga del ángel”, “Double Concerto “Hommage à Liège”” (Arr. A. Šenderovas, G. Draugsvoll en M. Rasmussen) en “Chiquilín de Bachín” (Arr. Draugsvoll). Origineel, aanstekelijk en ontroerend. Niet te missen!

Astor Piazzolla Time of Life: Arrangments for Accordion & Piano Geir Draugsvoll Mette Rasmussen cd Naxos 8.573896