Ontdek Médée, Karadec Suite en Saugefleurie van Vincent d’Indy door het Malmö Symphony Orchestra o.l.v. Darrell Ang op het label Naxos.

Naast invloeden van Wagner integreerde Vincent d’Indy in zijn muziek gregoriaanse gezangen of Franse volksmelodieën, zoals in twee van de eerder onbekende werken op deze opname, “Médée” en “Karadec”, beide toneelmuziek. Gebaseerd op een gedicht over een eenzame fee, is d’Indy’s prachtig vormgegeven symfonisch gedicht “Saugefleurie” uit 1884, doordrongen van de invloed van Wagner terwijl het qua geest typisch Frans bleef. 

Vincent d’Indy verrijkte de Franse muziek aanzienlijk toen het zijn overgang maakte naar de 20ste  eeuw. Vooral zijn orkestwerken vertoonden grote vaardigheid en creativiteit, waarbij hij voor zijn eclectische stijl vaak inspiratie haalde bij andere componisten, vooral bij Richard Wagner.

Vincent d’Indy werd geboren in 1851 in Parijs en kreeg aanvankelijk van 1862 tot 1865, privéles piano van Antoine François Marmontel en Louis Diémer. Vanaf 1865 kreeg hij les compositie en harmonieleer van Alexandre Lavignac en werd een leerling van César Franck, wiens muziek hij propageerde. Nadat Franck in 1890 was overleden werd d’Indy zijn opvolger als voorzitter van de “Société Nationale de Musique”. Zijn plannen tot hervorming van het conservatorium van Parijs werden niet goedgekeurd, wat één van de redenen was om in 1894-1896, samen met Charles Bordes en Alexandre Guilmant, en in samenwerking met enkele kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, de “Schola Cantorum” in Parijs op te richten. Van 1900 tot zijn overlijden in 1931 was hij directeur van dit conservatorium. d’Indy onderscheidde zich als leraar en als schrijver over muzikale onderwerpen, en was een belangrijke figuur in het muzikaal leven van Parijs in zijn tijd, hoewel, tegen de tijd van zijn overlijden, een nieuw tijdperk in de muziek volop op gang was. Tot zijn talrijke leerlingen behoorden o.a. Albert Roussel, Albéric Magnard, Joseph Canteloube (die een boek over hem schreef), Arthur Honegger, Darius Milhaud, Leevi Madetoja, Joaquín Turina, Victor Vreuls, Erik Satie en Edgar Varèse.

Vincent d’Indy componeerde 105 opusnummers in alle mogelijke genres. Zijn “Symphonie sur un chant montagnard français” voor piano en orkest, voltooid in 1886, was openlijk patriottisch, gebaseerd op een Frans volkslied. Ook zijn Fantaisie sur des thèmes populaires français voor hobo en orkest was gebaseerd op  Franse volksliedjes. Hij voltooide zes opera’s en schreef ook de libretti voor “Fervaal”, “L’Étranger” en “La Légende de Saint-Christophe”. Zijn toneelmuziek omvat o.a. de hier opgenomen “Médée” op. 47 (Prélude, Pantomime, L’attente de Médée, Médée et Jason en Le triomphe auroral) op tekst van Catulle Mendès  (première in oktober 1898, in het Théâtre de la Renaissance in Parijs) en “Karadec” op. 34 (Prélude, Chanson en Noce bretonne) op tekst van André Alexandre (première in 1891 in het Belgische Blankenberge). Hoewel over het algemeen geassocieerd met grotere orkestrale vormen, componeerde d’Indy ook een bepaalde hoeveelheid kamermuziek. Zijn vierde strijkkwartet bleef onvoltooid, maar hij droeg bij aan een gevarieerd kamermuziekrepertoire van het begin van zijn carrière tot het einde van zijn leven.

Darrell Ang, geboren in 1979 in Singapore, speelt viool, fagot en piano. Hij studeerde bij Leong Yoon-Pin in Wenen, Praag en St. Petersburg, perfectioneerde zich bij Jorma Panula en volgde de interpretatieklassen van Sir Colin Davis en Lorin Maazel. Hij studeerde verder aan Yale University in de Verenigde Staten en won in 2007 de hoofdprijs op de wedstrijd voor dirigenten in Besançon. Hij dirigeerde in Rusland, met name in Sint-Petersburg, het Philharmonic Orchestra, het State Orchestra en het Congress Orchestra, en het Novosibirsk Orchestra. Hij heeft ook concerten gegeven in de Tsjechische Republiek, Duitsland, Spanje, Italië, Canada, Mexico en in Azië, waar hij optrad met het New Japan Philharmonic Orchestra en de Suwon Symphony Orchestras (Korea Zuid) en. Van 2002 tot 2006 was hij medeoprichter en dirigent van het Kamerorkest van St. Petersburg.

Op het gebied van opera heeft Darrell Ang samen gewerkt met de zangers van de Lyrische Academie van het Mariinsky Theater en heeft verschillende lyrische en choreografische producties gedirigeerd van Mozart tot Britten, via Verdi en Tsjaikofski in het Rimski-Korsakov theater in Sint-Petersburg. Van december 2011 tot 2015 was hij artistiek directeur van het symfonieorkest van Bretagne. Zijn opvolger was de Welsh-dirigent Grant Llewellyn.

Vincent d’Indy Médée Karadec Suite Saugefleurie Malmö Symphony Orchestra Darrell Ang cd Naxos 8573858

https://www.stretto.be/2019/06/09/indrukwekkende-pianosonate-en-tableaux-de-voyage-van-vincent-dindy-door-jean-pierre-armengaud-op-het-label-grand-piano/