“Willst du dein Herz mir schenken”, het bijzonder mooi Jubileumalbum van en voor Ton Koopman, Tini Mathot en Klaus Mertens, op het label Challenge Classics.

Op 7 juni brengt Challenge Classics een cd met drie uitzonderlijke musici uit om meerdere jubilea te vieren. Ton Koopman, Tini Mathot en Klaus Mertens kijken terug op veertig jaar succesvol samen musiceren tijdens verschillende concerten en opnamesessies. Samen hebben zij een selectie gemaakt van eerdere opnames en hieraan hebben zij enkele composities toegevoegd die in februari zijn opgenomen. Op de cd staat muziek van Buxtehude, Bach, Stölzel, Händel, Bach, Mozart, Haydn en Schubert.

Ton Koopman, in 1944 geboren in Zwolle, studeerde musicologie in Amsterdam, orgel bij Simon C. Jansen en klavecimbel bij Gustav Leonhardt. In 1969 richtte hij zijn eerste ensemble Musica Antiqua Amsterdam op. Tien jaar later volgde het Amsterdamse Barokorkest en in 1992 het Amsterdamse Barokkoor, waarna het ensemble Amsterdam Baroque Orchestra & Choir werd opgericht.

Ton Koopman, internationaal bekend als klavecinist, organist, dirigent en professor in de muziekwetenschap, viert zijn 75ste verjaardag. Hij blikt terug op veertig succesvolle jaren met het Amsterdam Baroque Orchestra, het ensemble dat hij oprichtte in 1979. Zijn vrouw, Tini Mathot, een buitengewoon getalenteerde klavecimbel en pianoforte-virtuoze en een zeer succesvolle producent van vele albums, viert haar 70ste verjaardag.

Tussen 1994 en 2004 voerde Koopman alle cantates van Johann Sebastian Bach uit en nam ze op met het met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, in samenwerking met musicoloog Christoph Wolff. Voor dit groots Bachproject ontving hij de Deutsche Schallplattenpreis, ‘Echo Klassik 1997’ en de Hector Berliozprijs. Tevens werd dit Bachcantate-project genomineerd voor de Grammy Award (USA) en de Grammophone Award (GB).

In 2005 begon hij aan zijn volgende groots project, het uitvoeren en het opnemen van het compleet oeuvre van Dietrich Buxtehude, dat 30 cd’s omvatte en in 2010 werd voltooid. Ton Koopman heeft daarenboven als voorzitter van het Internationaal Buxtehude Gesellschafft sedert 2004, symposia, tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Sedert dit jaar is hij daarnaast ook voorzitter van het Bach-Archiv in Leipzig.

Klaus Mertens, ruim vier decennia lang geprezen als internationale concertzanger met een bewonderenswaardig breed repertoire van Monteverdi tot hedendaagse componisten, viert ook zijn 70steverjaardag. Dit jaar ontvangt hij, als erkenning voor zijn inspanning om het werk van Johann Sebastian Bach te promoten, de Bach-Medaille van de stad Leipzig. Hartelijke felicitaties !

Tracklist :

1.‘Ich bin die Auferstehung und das Leben’ BuxWV 44

2 Matthäus Passion BWV 244 Recitativo ‘Am Abend, da es kühle war’

3 Matthäus Passion BWV 244 Aria ‘Mache dich, mein Herze, rein’

4 Kunst der Fuge BWV 1080 Contrapunctus IX, fuga a 4 voci alla Duodecima

5 The Notebook of Anna Magdalena Bach ‘Willst du dein Herz mir schenken’ Aria di Giovannini BWV 518

6 ‘Dalla guerra amorosa’ HWV 102a Recitativo Dalla guerra amorosa

7 ‘Dalla guerra amorosa’ HWV 102a Aria Non v’alletti un’occhio nero

8 ‘Dalla guerra amorosa’ HWV 102a Recitativo Fuggite, sí fuggite

9 ‘Dalla guerra amorosa’ HWV 102a Aria La bellezza è come un Fiore

10 ‘Dalla guerra amorosa’ HWV 102a Recitativo ed Arioso Fuggite, sí fuggite

11 The Notebook of Anna Magdalena Bach ‘Bist du bei mir’ BWV 508

12 Schemelli’s Gesangbuch ‘Dir, dir Jehova will ich singen’ BWV 452

13 Schemelli’s Gesangbuch ‘Brunnquell aller Gu?ter’ BWV 445

14 ‘Freude, du Lust der Götter und Menschen’ Wq 202a ‘Freude, du Lust der Götter und Menschen’ Wq 202a

15 Fuga in c minor K 426

16 ‘Das Veilchen’ K 476

17 ‘Abendempfindung’ K 523

18 ‘The Spirit’s Song’ Hob.XXVIa:41

19 3 Scottish Songs arranged for voice, fortepiano and harpsichord ‘My love she’s but a lassie yet’ Hob.XXXIa:194

20 3 Scottish Songs arranged for voice, fortepiano and harpsichord ‘Argyle is my name – Bannock o’barley meal’ Hob.XXXIa:171

21 3 Scottish Songs arranged for voice, fortepiano and harpsichord ‘Killicrankie’ Hob.XXXIa:169

22 Winterreise opus 89 ‘Erstarrung’ D 911/4 from Winterreise opus 89

23 ‘Der Musensohn’ D 764 ‘Der Musensohn’ D 764

‘Willst du dein Herz mir schenken’ celebrating 40 years of musical companionship Ton Koopman / Tini Mathot / Klaus Mertens cd Challenge Classics CC 72823