De donkere roos onder de violisten, Ginette Neveu – The Complete Recordings, 4 cd’s op het label Warner. Fantastisch!!!

De donkere roos onder de violisten, Ginette Neveu – The Complete Recordings, 4 cd’s op het label Warner. Fantastisch !!!

2019 markeert het eeuwfeest van de geboorte van Ginette Neveu (1919-1949 Haar complete opnames, met haar gloeiend gespeeld Sibelius Concerto, uniek!, speciaal geremastered, zijn nu verzameld op deze vier cd’s,

De legendarische, Franse violiste Ginette Neveu studeerde bij George Enescu en Carl Flesch en bouwde al snel een internationale carrière en reputatie op. Ze overleed helaas op 30-jarige! leeftijd met o.a. haar broer Jean, in een vliegtuig dat tragisch in oktober 1949 op de Azoren neerstortte. “Haar spel was buitengewoon krachtig en gepassioneerd, en maakte de indruk dat het zijn geweldige kwaliteiten, zoals welbespraakte frasering en een schijnbaar onbegrensd bereik en verscheidenheid van toon, van de enige echte bron kwam, haar identificatie met de muziek en met haar instrument.” (The Observer, 1945).

Deze box verzamelde de complete studio-opnames van Ginette Neveu en bevat de eerste cd heruitgave van “Bagatelle” van de Roemeense componist en pianist, Ion Scărlătescu (1872-1922). Scarlatecs was professor aan het conservatorium van Boekarest, componeerde een Roemeense Rapsodie voor orkest, maar vooral kamermuziek, en zijn “Bagatella” uit 1917 voor viool en piano, werd wereldberoemd. Ontdek ook muziek van Maria Theresia von Paradis (1759-1824), een Weense pianiste, zangeres, componiste en muziekpedagoge, die reeds op jonge leeftijd haar gezichtsvermogen verloor. Mogelijks heeft Mozart in 1784, zijn prachtig 18de pianoconcerto K456, speciaal voor haar gecomponeerd.

Ginette Neveu begon met vioollessen toen ze amper vijf was en als zevenjarige! gaf ze reeds haar eerste concert in de Parijse Salle Gaveau. Haar ouders lieten haar daarna studeren bij Line Talluel, “Le professeur de “Grands Archets”, en bij Jules Boucherit (foto), ook de leraar van o.a. Michel Schwalbé, Ivry Gitlis, Manuel Rosenthal en van Lola Bobesco (foto), aan het Conservatorium van Parijs. Later kreeg ze nog les van George Enescu!, Nadia Boulanger en Carl Flesch. Toen ze 9 jaar was kreeg zij de eerste prijs aan de École Supérieure de Musique van Parijs en op 12-jarige leeftijd, de eerste prijs van het Parijse Conservatorium.

Op vijftienjarige leeftijd won ze in 1935 de internationale Wieniawski-wedstrijd. Op deze wedstrijd werd David Oistrach, tweede… Haar overwinning leverde haar een contract op voor een uitgebreide tournee die haar naar de grootste concertzalen in Europa en Noord-Amerika bracht. De Tweede Wereldoorlog onderbrak weliswaar haar immense, internationale carrière, maar in die periode schreef Francis Poulenc (foto) zijn prachtige Sonate voor viool en piano voor haar. In 1945 begon ze opnieuw te toeren en speelde haar debuut in Londen, begeleid aan de piano door haar broer Jean-Paul. Ze toerden samen door Europa, speelden in Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika, en werden zo doende wereldberoemd.

Ginette Neveu gaf haar laatste concert op 20 oktober 1949. Een week later overleefde ze samen met haar broer en alle andere inzittenden van een Lockheed Constellation van Air France, een mislukte landingspoging op het vliegveld van het eiland São Miguel in de Azoren niet. Het vliegtuig vloog tegen een bergflank. Onder de slachtoffers bevond zich ook de 36 jarige, bekende, Franse bokskampioen Marcel Cerdan, “le bombardier Marocain”, de minnaar van… Édith Piaf. Haar twee uitermate kostbare violen, gebouwd door Antonio Stradivarius’ zoon Omobono en Giovanni Battista Guadagnini, gingen bij de vliegtuigramp verloren.

Tracklist :

Sibelius: Violin Concerto in D minor, Op. 47

Brahms: Violin Concerto in D major, Op. 77

Chausson: Poème for Violin & Orchestra, Op. 25

Ravel: Tzigane

(Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano))

Vocalise-étude en forme de habanera

(Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano))

Scarlatescu: Bagatelle

(Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano))

Falla: Danza Española No. 1

Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano)

Nocturne No. 20 in C-Sharp Minor, B. 49

(Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano))

Dinicu: Hora Staccato

Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano)

Suk: Four Pieces for Violin and Piano, Op. 17

(Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano))

Debussy: Violin Sonata in G minor

Ginette Neveu (violin), Jean Neveu (piano)

Kreisler: Grave in C Minor in the Style of W.F. Bach

(Ginette Neveu (violin), Bruno Seidler-Winkler (piano))

Excerpt,  Suk: Four Pieces for Violin and Piano, Op. 17

(Ginette Neveu (violin), Bruno Seidler-Winkler (piano))

Chopin: Nocturne No. 20 in C-Sharp Minor, B. 49

(Ginette Neveu (violin), Bruno Seidler-Winkler (piano))

Gluck: Orfeo ed Euridice, Wq. 30, Act II: Melody (Dance of the Blessed Spirits)

(Ginette Neveu (violin), Bruno Seidler-Winkler (piano))

Paradis: Sicilienne in E-Flat Major

(Ginette Neveu (violin), Bruno Seidler-Winkler (piano))

Kreisler: Variations on a Theme of Corelli (Formerly Attrib. to Tartini)

(Ginette Neveu (violin), Gustaf Beck (piano))

Strauss, R: Violin Sonata in E flat major, Op. 18

(Ginette Neveu (violin), Gustaf Beck (piano)) 

De uitvoerders zijn Ginette Neveu, Jean Neveu (piano), Bruno Seidler-Winkler (piano) en het Philharmonia Orchestra o.l.v. Walter Süsskind en de legendarische, Russische pianist, componist en dirigent, Issay Dobrowen (foto), leerling van Sergei Taneyev. De opnamen werden nieuw geremastered in 24bit/96kHz door Studio Art & Son, Annecy. Alle opnamegegevens worden in het bijbehorend boekje weergegeven in een tabel met datum, matrixnummer, take-nummer (indien bekend), origineel catalogusnummer, datum, locatie en bron die voor de box werden gebruikt. Deze mag u voor geen geld ter wereld missen. Fantastisch !!!

Ginette Neveu The Complete Recordings 4 cd Warner Classics 9029549048

https://www.stretto.be/2020/01/30/naissance-de-schitterende-nieuwe-cd-van-violiste-svenja-van-driessche-en-pianist-liebrecht-vanbeckevoort-op-het-label-antarctica/