“Lux Lucis”, meest oorspronkelijke meerstemmigheid door het Ensemble Beatus o.l.v. Jean-Paul Rigaud, op het label Bayard Musique.

Het Beatus Ensemble, specialisten in oude muziek, nodigt u uit op een reis naar de bronnen van het religieus gezang (chant sacré) van Oost en West op het thema van het licht. Uitgaande van het Gregoriaans repertoire van Aquitaine, van de abdij van Saint-Martial in Limoges, nemen ze u mee naar de tijd, wanneer de oude Romeinse en Ambrosiaanse zang, de tradities van de Griekse en Latijnse kerken ontmoetten.

Een dialoog die het Beatus-ensemble actualiseert is de deelname van een Byzantijnse zanger (Libanon), en een programma dat zich ook uitstrekt naar andere culturen met een zanger uit de Perzische traditie. Het Beatus Ensemble uit de regio Limousin, opgericht in 2005, wordt geleid door Jean-Paul Rigaud, gespecialiseerd in de interpretatie van middeleeuwse muziek in het bijzonder met het Diabolus in Musica ensemble, dat reeds een aantal Diapasons d’Or van het jaar, Shock of the World of Music, 10 van Repertory, en ffff van Télérama won.

Het Beatus Ensemble wil de muziek uit de Middeleeuwen in een eigentijds perspectief verspreiden. Van Gregoriaans gezang tot de Notre-Dame-school, langs de eerste polyfonie van Saint-Martial de Limoges en het hoofs lied van de Limousin-troubadours (12de–  en 13de  eeuw) tot het werk van de grote componisten van de 15de  eeuw, heeft het Beatus-ensemble zich tot doel gesteld om deze repertoires te benaderen in hun relatie met de huidige artistieke, muzikale en literaire creatie. Het ensemble biedt programma’s waarin hedendaagse muziek en middeleeuwse muziek samenkomen in dezelfde gemoedstoestand, “dans un même état d’esprit”.

Het Beatus Ensemble is de vaste gast van de ‘Les Rendez-vous de l’histoire’  van Blois en van de Basiliek van Saint-Denis, en was te horen in het Cultureel Centrum van de abdij van Noirlac, in de abdij Saint-Savin (UNESCO-werelderfgoed), Chambord Castle, Hardelot Castle, het Cluny Great Hours Festival, Festival of Voices en Roman Roads, Toulon International Screen Music Festival, en op veel plaatsen in Limousin: Cultureel centrum van Meymac (in residentie), Kathedraal van Limoges, Theater van de Zeven Heuvels van Tulle, Abdij van Solignac, Boerderij van Villefavard, Festival 1001 Notities, Museum voor Schone Kunsten van Limoges.

Het ensemble Beatus bestaat uit Georges Camil Abdallah, byzantijnse zang, Taghi Akhbari, Perzische zang, Stephan Olry, tenor, Erwan Picquet, bariton, Renaud Bres, bas-bariton en Jean-Paul Rigaud, bariton en directie. Hun eerder archaïsch stemgeluid past uitstekend voor de oudste vormen van a capella diafonie, polyfonie en de harmonische bourdon begeleiding op de achtergrond. Ontdek voor de gelegenheid ook hun cd “Trobar: chansons d’amour, de la Vierge à la Dame”. Een aanrader.

Ensemble Beatus Lux Lucis Jean-Paul Rigaud cd Bayard Musique 3085782121030