Heel originele “Silk Baroque” door Wu Wei (sheng) en Holland Baroque op het label Pentatone.

Holland Baroque is een origineel en innovatief barokorkest dat het barokrepertoire benadert door een frisse en eigentijdse benadering, met een focus op improvisatie en samenwerking met uitstekende kunstenaars uit verschillende tradities. Op hun eerste release voor Pentatone werken ze samen met Wu Wei, wereldwijd bekend door zijn virtuoos sheng-spel. Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met veel solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden uit in warme vriendschappen en nieuwe klankwerelden. Zo liet de soepele vermenging van de fluweelzachte toon van Eric Vloeimans met de cornetto horen dat barok een geluid van nu is. Samen met deze trompetfluisteraar ontving Holland Baroque dan ook een Edison voor het album Carrousel.

De tournees met pianovirtuoos Leszek Możdżer lieten zien dat ook in een barokorkest een partituur voortdurend kan veranderen wanneer de componist zich improviserend tussen de musici bevindt. Ook cellist Giovanni Sollima componeerde een aantal stukken voor Holland Baroque.

Wu Wei (°1970), wereldwijd één van de belangrijkste sheng-spelers van dit moment, speelt ook bawu (Chinese dwarsfluit) en erhu of nanhu, een Chinese viool (foto’s). Net als Holland Baroque is hij zowel klankvernieuwer als hoeder van oude tradities. Soms zijdezacht en dan weer weergaloos energiek, brengt hij met Holland Baroque, klanken samen uit het barokke Europa en het oude China.

Oprichters Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Zij bewaken de klank van het ensemble, maken eigenzinnige programma’s en herschrijven het repertoire naar de hand van Holland Baroque.

“Silk Baroque” presenteert een programma dat varieert van Bach, Vivaldi, Telemann en Rameau, tot traditionele, Chinese melodieën, verbonden door improvisatie, experiment en culturele uitwisseling. Wu Wei bespeelt de sheng, een heel oud Chinees mondorgel, dat eruitziet als een bundel bamboerietjes in een metalen kom. Het instrument is een wonder van harmonie, melodie en ritmische mogelijkheden, en Wu Wei’s capaciteiten brengen de schoonheid van de sheng ten volle tot uiting: fluisterend, charmant en meeslepend.

De sheng, voorheen shenghuang, dateert uit 2000 voor Christus, zoals vermeld in de Che-koning (Boek van Odes of Poëzie). Het heette yu of shenghuang. Het staat organologisch dicht bij de Laotiaanse en Thaise khên. Er wordt vaak gedacht dat het de 18de eeuwse, Duitse violist, Johann Wilde, de uitvinder van de nagelviool of nagelharmonica (foto) en de Jezuïet, Joseph-Marie Amiot (foto) waren, die respectievelijk in 1740 en 1777, na hun reis naar China, de eerste shengs naar Europa brachten. Het is echter mogelijk dat de sheng al enkele eeuwen eerder in Europa bekend was. Het was weliswaar pas aan het begin van de negentiende eeuw dat Amiots sheng, de uitvinding van harmonium, harmonica en accordeon inspireerde.

Op deze cd komen eeuwenoude tradities samen in uitvoeringen die fris en eigentijds klinken. Silk Baroque voert u als luisteraar mee naar een levendige, uitnodigende en fascinerende wereld van klanken. De muziek van Telemann, Rameau, Rebel, Leclair, Vivaldi en Bach werd gearrangeerd door de zussen, Judith en Tineke Steenbrink, o.a. Tristes Apprêts uit “Castor et Pollux”, RCT 32 van Rameau, Polonois chinois (naar Telemann), Trio Sonata in d, op. 1 No. 12, RV 63 “La follia” van Vivaldi, “Chaos for Wu Wei” (naar J.F. Rebel), de Sinfonia uit “Sey Tausenmahl Wilkommen”, TWV 13:9a van Telemann, de gavotte uit de Vioolsonate in G, op. 1 nr. 8 van J.M.Leclair,  en het Andante uit de Vioolsonate nr. 2 in a, BWV 1003 van Bach..

Wu Wei over deze bijzondere samenwerking: “Barokmuziek is als licht. Het raakt je en trekt je aandacht of je nu wilt of niet. Je wordt erdoor gegrepen en dan bedoel ik zowel in positiviteit, als in weemoed en hartverscheurend verdriet.” De cd werd opgenomen in Studio 5, Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Heel origineel.

Silk Baroque Wu Wei Holland Baroque cd Pentatone PTC5186800

https://www.stretto.be/2021/01/15/heerlijke-polonoise-door-holland-baroque-aisslinn-nosky-op-het-label-pentatone/