John Keegan “De Eerste Wereldoorlog. 1914-1918”, een bijzondere uitgave van Balans.

In de Klassiek-reeks van de uitgeverij Balans verscheen “De Eerste Wereldoorlog” van John Keegan, een prachtig geschreven boek waarin de auteur de voortgang van de Eerste Wereldoorlog analyseert en op een schitterende wijze inzichtelijk maakt.

Waarom bleven de miljoenen frontsoldaten van de Grote Oorlog, beroofd van het laatste greintje roem, in de strijd geloven? De oorzaken en het verloop van de Eerste Wereldoorlog zijn nog altijd raadselachtig. Toch wist John Keegan een helder beeld te schetsen van het onnodige en tragische conflict dat verbittering en instabiliteit achterliet.

De Eerste Wereldoorlog was een wereldbrand die in nevelen gehuld blijft. De vaststelling komt ironisch genoeg van John Keegan zelf, de historicus die er volgens velen tot dusver het best in is geslaagd die krankzinnige strijd tussen naties inzichtelijk te maken. Keegan, vermaard om een superieure reeks militair-historische studies, concentreert zich in dit boek met name op het grootste mysterie van het drama, de koppige voortzetting van de loopgravenoorlog. Waarom gingen de naties en hun legers maar door? Waarom waren de generaals niet vindingrijker in het beëindigen van de slepende loopgravenoorlog? Keegan beantwoordt deze vragen en geeft een genuanceerde beschrijving van de verschrikkingen aan het front.

Deze wereldwijde bestseller van John Keegan is een absolute must voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de oorlog die zulke verstrekkende gevolgen had voor de wereld zoals we die nu kennen. De verschillende fronten worden in het boek militair, maar ook politiek, uitvoerig besproken. Zwart-witfoto’s en kaarten zorgen voor extra duiding.

John Keegan : “Ik ben opgegroeid tussen mannen die hadden gevochten in de Eerste Wereldoorlog en vrouwen die thuis op bericht van hen hadden gewacht. Aan hen en aan de honderden andere direct of indirect betrokkenen in de tragedie van de oorlog met wie ik in de loop der jaren heb gesproken, heb ik de inspiratie voor dit boek te danken.”  (Foto: Jerry Bauer)

John Keegan (1934-2012) was een Brits historicus, journalist en auteur, gespecialiseerd in militaire geschiedenis. Hij was politiek analyticus was op de Amerikaanse ambassade in Londen en werd in 1960 docent militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Zijn “The Face of Battle”, werd in 1976 uitgegeven. In 1986 werd hij correspondent en later redacteur van The Daily Telegraph.

John Keegan De Eerste Wereldoorlog. 1914-1918 527 bladz. uitg. Balans

https://www.stretto.be/2021/09/02/ernest-hosten-leon-bocquet-diksmuide-1914-doodstrijd-van-een-stad-een-bijzondere-uitgave-van-elena/

https://www.stretto.be/2018/09/27/jan-van-oudheusden-over-de-eerste-wereldoorlog-een-uitgave-van-prometheus-zeker-lezen/