In het boek “Mijn ware verhaal” vertelt de cabaretière, Nederlands diva, Karin Bloemen, over haar traumatische jeugd. Een aangrijpende uitgave van uitgeverij Ambo|Anthos.

De jonge jaren van Karin Bloemen werden getekend door misbruik, mishandeling en angst. Maar we lezen ook hoe ze ondanks dit traumatisch begin van haar leven, de vrouw werd die ze nu is: liefdevol, sterk, open en voor niemand bang. “Mijn ware verhaal” is een ode aan het leven.

Karin Bloemen (°1960) uit Alkmaar, is een bekende en geliefde zangeres, cabaretière en actrice. Sinds 1983 treedt ze op en was en is ze regelmatig te zien en te horen in Nederlandse musicals, speelfilms en televisieprogramma’s en op de radio. Bloemen speelde onder meer in de cabaretgroep Purper en wordt sinds de show wel eens “La Bloemen” genoemd. Dit onderstreept zij door het dragen van imposante jurken, ontworpen door Jan Aarntzen. Haar carrière begon met de première van De zoon van Louis Davids.

Karin Bloemen is een zangeres en cabaretière die met haar opvallende verschijning, haar heel mooie liedjes en bruisende optredens en theatershows, al sinds 1983 de aandacht op zich weet te vestigen. Een optreden van Karin Bloemen is een unieke ervaring. Of het nu gaat om een theatershow of een concert, met haar fabuleuze stem en expressieve mimiek bespeelt zij elke zaal. Soms is zij uitbundig en extrovert, dan weer ingetogen en gevoelig.

Nog voor ze haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam in 1984 afrondde, viel ze in de prijzen. Ze ontving de Pisuisseprijs, een onderscheiding voor de student met de beste theaterprestatie binnen de Academie. Deze prijs werd na haar afstuderen al snel opgevolgd door de Pall Mall Exportprijs, een prijs met als doel de ontwikkeling van jonge artiesten te bevorderen. In 2008 vierde Karin Bloemen met twee shows in theater Carré haar 25-jarig artiestenjubileum. In 2010 was ze te gast bij De Toppers in de Amsterdam Arene. Karin Bloemen won diverse prijzen, waaronder de Gouden Harp, een Edison en de Annie M.G. Schmidtprijs. In 2011 is ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is getrouwd met gitarist Marnix Busstra en heeft twee dochters.

“Vanuit een diepgewortelde schaamte wordt alles ontkend en doodgezwegen. Met die schaamte wil ik afrekenen. Schaamteloos zijn, eerlijk zijn. Schaamteloos eerlijk.”

Toen Karin zeven jaar was, pakte haar stiefvader haar handdoek af na het douchen. “Hier begon het mee. Altijd in de buurt zijn als je bloot was. Met die priemende blauwe ogen die naar je staren.” Niet veel later raakte hij haar voor het eerst aan. “We zaten met z’n allen in de huiskamer toen hij voor het eerst zijn hand in mijn onderbroek stopte. Stiekem natuurlijk, niemand kon het zien. (…) ‘Ons geheimpje’, zei hij.”

Iets na haar achtste verjaardag verkrachtte haar stiefvader haar voor het eerst, vertelt ze. “Ik was er klaar voor, zei hij. Hij had het zelf gevoeld, daar in de huiskamer. Ik wist niet eens wat sex was. Ik wist alleen dat het heel veel pijn deed en dat ik het niet wilde. Maar hij zei dat iedereen dit deed. Dat dit heel normaal was.” Als haar moeder haar man in bed betrapt met de dan vijftienjarige Karin, vindt ze de kracht om bij hem weg te gaan.

Over haar privéleven is ze eerder openhartig geweest. Ze sprak in de media over haar incestverleden, de dood van haar zus waardoor zij de zorg voor haar neefje kreeg, haar zwangerschappen, haar overgewicht en haar burn-out. Begin vorig jaar maakte uitgeverij Ambo|Anthos bekend dat Karin Bloemen een boek over haar leven ging schrijven. In haar autobiografie “Mijn ware verhaal” vertelt de cabaretière voor het eerst het aangrijpend verhaal van haar jeugd, getekend door misbruik, mishandeling en angst. Haarscherp brengt ze in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Karin Bloemen laat weliswaar ook zien hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang.

Karin Bloemen Mijn ware verhaal 250 bladz. uitg. Ambo|Anthos ISBN 9789026343568