Psalmen & Friedenmusiken, de prachtige afsluiter van de fenomenale reeks cd uitgaven van het compleet werk van Heinrich Schütz, op het label Carus.

De uitgave van Psalmen & Friedenmusiken is de schitterende afsluiting van de eerste volledige opname van de werken van Heinrich Schutz door het Dresdner Kammerchor o.l.v. Hans-Christoph Rademann. 

Deze 2 cd-set bevat veelal onbekende, maar weelderige, meerkorige werken op Duitse en Latijnse teksten, die Schütz tussen 1618 en 1648 componeerde voor belangrijke politieke gelegenheden en dankvieringen. Solisten en koorzangers creëren hier een kleurrijke klankervaring in wisselwerking met authentieke trombones, cornetten en violen. Met de “Psalmen & Friedensmusiken” brengen Hans-Christoph Rademann en het Dresdner Kammerchor dit baanbrekend project tot een veel bekroonde, prachtige en waardige afsluiter. De schitterende solisten zijn Gerlinde Sämann, Isabel Schicketanz, David Erler, Georg Poplutz, Felix Schwandtke, Margret Baumgartl, W. von Kessinger, Sebastian Krause, Julia Nagel, Fernando Günther, Stefan Maass, Matthias Müller en Michaela Hasselt. Warm aanbevolen.

Bepaalde composities op deze dubbel cd komen uit de Geistliche Chormusik, een verzameling van motetten op Duitse teksten voor koor, die in 1648 in Dresden gedrukt werd als zijn Opus Undecimum, 29 individuele composities voor vijf tot zeven stemmen, waarvan de nummers 369 tot 397, in de Schütz-Werke-Verzeichnis (SWV) zijn opgenomen. De originele titel was Geistliche Chor-Music, Erster Theil, wat aangeeft dat Schütz een tweede deel plande. De verzameling was ook bekend als “Geistliche Chor-Music 1648”, het jaar van het einde van de Dertigjarige Oorlog.

In een uitgebreid voorwoord beschreef Schütz het werk als voorbeelden van compositie in contrapunt zonder basso continuo, naar het model van zijn leraar Giovanni Gabrieli in de stile antico: Geistliche Chor-Music / Mit 5. 6. und 7. Stimmen / beydes Vocaliter und Instrumentaliter zugebrauchen / Auffgesetzet / Durch / Heinrich Schützen / … Worbey der Bassus Generalis auff Gutachten und Begehren / nicht aber aus Nothwendigkeit / zugleich auch zu befinden ist … Schütz droeg de collectie op aan Leipzig, sprak de burgemeester en de gemeenteraad toe en noemde met name het koor, dat nu het Thomanerchor is. Een prachtopname!

cd 1 :

– SWV 473, Wo der Herr nicht das Haus bauet (Psalm 127)

– SWV 466, Herr, wer wird wohnen in deiner Hütten (Psalm 15)

– SWV 475, Veni Sancte Spiritus

– SWV 467, Wo Gott, der Herr, nicht bei uns hält (Psalm 124)

– SWV 500, An den Wassern zu Babel (Psalm 137)

– SWV 461, Herr, der du bist vormals genädig gewest (Psalm 85)

– SWV 51, Das ist mir lieb (Psalm 116)

– SWV 449, Herr, unser Herrscher (Psalm 8)

– SWV 462, Auf dich, Herr, traue ich (Psalm 7)

 cd 2 :

– SWV 465, Da pacem, Domine

– SWV 448, Gesang der drei Männer im feurigen Ofen

– SWV 442, Tugend ist der beste Freund

– SWV 368, Danklied, Fürstliche Gnade zu Wasser und Lande”

– SWV 338, Teutoniam dudum belli

– SWV 49, Syncharma musicum, En novus Elysiis”

– SWV 477, Vater Abraham, erbarme dich mein

– SWV 443, Osterdialog, Weib, was weinest du”

– SWV 501, Mit dem Amphion zwar

-SWV 502, Trostlied

Schütz Psalmen & Friedenmusiken Gerlinde Sämann Isabel Schicketanz David Erler Georg Poplutz Felix Schwandtke Margret Baumgartl W. von Kessinger Sebastian Krause Julia Nagel Fernando Günther Stefan Maass Matthias Müller Michaela Hasselt Dresdner Kammerchor Hans-Christoph Rademann 2 cd Carus CAR83278

https://www.stretto.be/2017/05/14/symphoniae-sacrae-van-heinrich-schutz/

https://www.stretto.be/2019/01/28/prachtige-madrigale-hochzeitsmusiken-van-heinrich-schutz-volume-19-in-de-complete-uitgave-o-l-v-hans-christoph-rademann-op-het-label-carus/