“Johann Sebastian Bach, Wo soll ich fliehen hin”, muziek van Bach op drie gamba’s door Cellini Consort, op het label Ramée.

Het cellini consort, opgericht in 2012 door de drie gambisten, Tore Eketorp, Brian Franklin en Thomas Goetschel, verrukte het publiek vanaf het allereerste concert met zijn opvallende spelvreugde en de opmerkelijke harmonie van hun samenspel. 

Het cellini-consort ontving meteen na hun eerste publiek optreden op het Festival voor Oude Muziek in Zürich, het aanbod van een cd-opname in coproductie met SRF 2 Kultur. Dit werd gevolgd door verschillende concerten en de intensieve repetitiewerkzaamheden met betrekking tot deze eerste cd-productie. De drie musici hebben een passie voor gamba muziek uit de Renaissance en de barok, doen intensief onderzoek naar de werken en hun uitvoering, en hebben reeds verschillende jaren ervaring op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. Dit laat ruimte voor spontaniteit, waardoor de muziek terugkeert naar zijn oorspronkelijke frisheid.

De aanpassingen en arrangementen van persoonlijke werken of van anderen waren lange tijd een integraal onderdeel van het dagelijks leven van musici en componisten. De zogenaamde “historisch geïnformeerde” praktijk, die zich heeft ontwikkeld vanuit een strikt historisch perspectief op voorbije tijdperken van de muziekgeschiedenis, heeft deze vorm van composities herontdekt. Vandaag beleeft ze een renaissance en maakt ze deel uit van de muzikale opleiding. Voor het hier opgenomen programma zijn solo klavierwerken herschreven als kamermuziek, met andere woorden, er is gekozen voor een tegenovergestelde benadering van Bachs praktijk. De fascinatie voor de klankmogelijkheden van het trio van gamba’s en een gedeelde passie voor de muziek van Bach, hebben ertoe geleid dat het Cellini Consort dit heel origineel en persoonlijk programma heeft kunnen ontwerpen.

Op de cd staan 19 Tracks, zijnde de koraalpreludes of koraalbewerkingen, (oorspronkelijk voor orgel), BWV646 ‘Woll soll ich fliehen hin’, BWV650 ‘Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter’, BWV691 ‘Wer nun den lieben Gott lasst walten’ en BWV692 ‘Ach Gott und Herr’, de Fantasie en Fuga in re klein, BWV905, de Franse Suite nr.5 in G, BWV816, het Italiaans Concerto, BWV971, een Trio super ‘Nun komm der Heiden Heiland’, BWV660, en de Viola da Gamba Sonata in D, BWV1028. Sublieme arrangementen in hun meest oorspronkelijke klank. Warm aanbevolen.

JOHANN SEBASTIAN BACH WO SOLL ICH FLIEHEN HIN Cellini Consort cd Ramée RAM1911

https://www.stretto.be/2020/03/19/j-s-bach-the-well-tempered-consort-i-door-phantasm-op-het-label-linn-meesterlijk-een-hoogtepunt/