“Johann Sebastian Bach Magna Sequentia 1, A Grand Suite of Dances compiled and performed by Sonia Rubinsky”, Piano, op het label Naxos.

Magna Sequentia I is een unieke opeenvolging van dansbewegingen uit Bachs klavierwerken, met name uit zijn Franse suites en Partita’s.

Terwijl Bachs suites meestal zes tot acht bewegingen bevatten, heeft Sonia Rubinsky er 19 geselecteerd en samengesteld vanuit een tonale logica die nog steeds de structuur van een suite behoudt. Ze heeft verschillende voorbeelden van elk van de door Bach gebruikte dansvormen gekozen, zodat je de verbluffende verscheidenheid van zowel stijl als stemming kan ervaren. Versterkt door haar historisch geïnformeerde uitvoering, biedt Magna Sequentia 1 frisse inzichten in de Bach-uitvoering op een moderne vleugel. Sonia Rubinsky kreeg in 2009 de prijs voor Beste Opname van het Jaar in de Klassieke Categorie van de Latin Grammy Awards voor het achtste deel van de complete pianowerken van Heitor Villa-Lobos, opgenomen voor Naxos. Ze is Doctor of Musical Arts degree piano van de Juilliard School in New York.

Rubinsky, geboren in 1957 in Campinas als dochter van een Poolse moeder en een Litouwse vader, woonde de eerste dertien jaar van haar leven in Brazilië. Ze woonde later zeven jaar in Israël en verhuisde vervolgens naar New York. Ze gaf haar eerste concert toen ze zes jaar oud was, gaf haar eerste uitvoering als soliste met orkest toen ze twaalf was, en trad op haar zestiende op voor Arthur Rubinstein. Rubinsky studeerde bij Vlado Perlemuter, Beveridge Webster, Jacob Lateiner, Olga Normanha en William Daghlian, en studeerde af aan de Juilliard School. Rubinsky trad op als soliste of met orkest in Noord-Amerika, Europa, Israël en Zuid-Amerika. Ze treedt ook regelmatig op in Brazilië, met name met het Orkest van de Theatro Municipal in Rio de Janeiro en São Paulo, het Braziliaans Symfonie Orkest, het Symfonieorkest van Campinas en het Symfonieorkest van de Staat São Paulo.

Ze ontving de prestigieuze William Petschek Award en een prijs voor de “Beste Recital speler van het Jaar” van de Vereniging van Muziekcritici in São Paulo. Ze won in 2006 de Carlos Gomes-prijs als Pianiste van het jaar. Rubinsky heeft ondertussen de complete pianowerken van Heitor Villa-Lobos opgenomen voor het label Naxos en heeft ook muziek opgenomen van John Adams, Debussy, Mozart en anderen voor de labels Nonesuch/Elektra, Daghlian, Albany Records en Algol Editora. Warm aanbevolen.

Tracklist :

Partita No. 4 in D, BWV828

 1. Ouverture
 2. Allemande

Partita No. 6 in E minor, BWV830

 1. Allemande

III. Corrente

French Suite No. 3 in B Minor, BWV814

 1. Courante

French Suite No. 4 in E flat major, BWV815a (Early Version)

 1. Courante

Goldberg Variations, BWV988

Aria

Partita No. 6 in E minor, BWV830

 1. Sarabande

French Suite No. 1 in D Minor, BWV812

 1. Menuet I – V. Menuet II

Partita No. 5 in G major, BWV829

 1. Passepied

Partita No. 3 in A minor, BWV827

 1. Burlesca

Luit Suite No. 1 in E minor, BWV996

 1. Bourrée

French Suite No. 5 in G major, BWV816

 1. Loure

French Overture in B minor, BWV831

III. Gavotte I – IV. Gavotte II

Partita No. 6 in E minor, BWV830

 1. Air

Goldberg Variations, BWV988

Var. 7

Partita No. 6 in E minor, BWV830

VII. Gigue

French Suite No. 5 in G major, BWV816

VII. Gigue

Partita No. 2 in C minor,

 1. Capriccio

JS Bach: Magna Sequentia 1 A Grand Suite of Dances compiled and performed by Sonia Rubinsky (piano) cd Naxos 8574026

https://www.stretto.be/2019/03/06/partitas-van-bach-schitterend-gespeeld-op-piano-door-shoshana-telner-op-het-label-centaur/