Wiener Sängerknaben/Vienna Boys Choir, Sacred Choral Music, 7 hemelse cd’s op het label Capriccio. Uniek!

Het Weens jongenskoor “Die Wiener Sängerknaben” met een meer dan 500 jaar oude traditie, is één van de oudste jongenskoren ter wereld. Haydn zong in het koor, en ook Schubert begon zijn muzikale carrière in het koor. Antonio Salieri was toen jurylid voor de toelating. Wat opvalt in de opnames, is de helderheid van de lyrische en muzikale declamatie, en de speciale charme van de authentieke klank, gecreëerd door het licht Weens accent. De uitvoeringen van het Weens jongenskoor kenmerken zich niet alleen door een perfecte uitspraak en intonatie, maar ook door een heel eigen sonoriteit, door gedreven, muzikale betrokkenheid en een heel, heel bijzondere, muzikale sensualiteit.

De box bevat Händel: Messiah (compleet) Haydn: The Creation (compleet) Mozart: Krönungsmesse KV 317, Requiem en Ave verum corpus KV 618, Bach: Cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis” (gezongen door knapenstemmen!), Bruckner: het motet F-Dur “Ave Maria”, Graduale C-Dur “Locus iste”, Graduale d-moll “Christus factus est”, en als Bonus, 25 kertstliederen/Weihnachtslieder, o.a. “Adeste fideles”, “The first Noel”, “O Du fröhliche”, “Tochter Zion”, “Maria durch ein’ Dornwald ging”, “God Rest Ye Merry, Gentlemen, “The little Drummer Boy” (“The Carol of the Drum”) en “Stille Nacht”.

Het jongenskoor uit Wenen is een voortzetting van de traditie van de jongenskoren die in de late middeleeuwen aan het hof waren verbonden. Oorspronkelijk was de taak van zo’n hofkapel met zijn 14 tot 20 leden, de muzikale begeleiding en omkadering van de Mis. In 1498 had keizer Maximiliaan I, bij de verhuizing van zijn hofhouding van Innsbruck naar Wenen, verordonneerd dat er zes jongens in het hofkoor moesten worden opgenomen. Historici hebben dit gegeven geadopteerd als dé officiële start van de Wiener Hofkapelle en daarmee ook van de Wiener Sängerknaben. In 1920 werd de Wiener Hofkapelle opgeheven, maar de toenmalige rector Josef Schnitt, zette de traditie voort. In 1924 werd de vereniging van de Wiener Sängerknaben opgericht.

Tegenwoordig bestaat de vereniging uit ca. 100 jongens, die in vier koren zijn verdeeld. Er worden slechts sopranen en alten toegelaten, en zodra een zanger de baard in de keel krijgt, verlaat hij het koor. De jongens en tegenwoordig ook meisjes, krijgen een solide muzikale opleiding. Omdat dit een uitstekende vorming is, blijven veel ex-leden in de muziekwereld werkzaam. In 1952 werd trouwens het Chorus Viennensis opgericht, een mannenkoor, bestaande uit voormalige Wiener Sängerknaben. De twee koren werken daarenboven zoals te horen is in deze box, veelvuldig samen. Sinds 2001 is Gerald Wirth (°1965) uit Linz, artistiek leider van het koor, als opvolger van de beroemde, Weense bariton, dirigent en koorleider, Norbert Balatsch (°1928), die van 1938 tot 1944, lid was van de Wiener Sängerknaben. De archief opnamen in deze box worden gedirigeerd door Peter Marschik.

Peter Marschik (°1958) (foto) studeerde piano, zang, compositie en directie aan de Musikhochschule in Wenen en was als pianist, stichtend lid van het “Beethoven Trio, Wenen”. Hij was van 1991 tot 1996 de koorleider van het Weens jongenskoor en is docent stem, begeleiding en partituurlezen aan de Weense Musikhochschule. Hij maakte concertreizen door Europa, de VS, Canada, Zuid-Amerika, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland en richtte in 1995 de Orkestacademie ‘Aesthetica in Nuce’ op. Van 1998 tot 2003 was hij chef-dirigent van de Kieler Oper, van 2004 tot 2007, dirigent van het Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin, en van september 2007 tot augustus 2013, chef-dirigent van het Stadttheater in Klagenfurt. Marschik werkte samen met Sinfonica Nacional de Mexico, Sinfonica de Venezuela, RSO Brativlava, Brandenburg Collegium (NY), Dänische Radio-Sinfonietta (Kopenhagen), Academy of London, Stuttgarter Philharmoniker, Wiener Volksopernorchester, Orchester der Wiener Staatsoper (als Gastdirigent van de Wiener Hofmusikkapelle).

De uitvoerders/solisten zijn Max Emanuel Cenčić, jongenssopraan, Charles Humphries, contratenor, Derek Lee Ragin, alt, Christian Bauer, Ivan Sharpe, Michael Knapp, tenoren en Gotthold Schwarz, Ernst Jankowitsch en Robert Torday, bassen. De Wiener Sängerknaben en het Chorus Viennensis worden begeleid door de Academy of London, het Symphonieorchester der Wiener Volksoper en de Stuttgarter Philharmoniker, o.l.v. Peter Marschik. Goed voor 6 u.41 min. hemelse muziek. Een prachtuitgave. Niet te missen!

Wiener Sängerknaben The Vienna Boys’ Choir Sacred Choral Music Händel Messiah Bach Catata BWV 21 Haydn The Creation Mozart Coronation Mass Requiem Bruckner Motets Christmas Songs 7 cd Capriccio C7317