Ludwig van Beethovens “The Creatures of Prometheus” (versie voor piano) door Warren Lee, op het label Naxos. Een heuse ontdekking!

Ludwig van Beethoven kreeg in 1801 de opdracht van de Napolitaanse danser en choreograaf Salvatore Viganò om een ballet te componeren. Het resultaat was “Die Geschöpfe des Prometheus”/”The Creatures of Prometheus”, een allegorisch verhaal, gebaseerd op de mythe van Prometheus.

Uit liefde voor de mensheid stal Prometheus het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. Hij leerde de mens er metaal mee te bewerken en leerde hen technische vaardigheden. Sindsdien werd Prometheus voorgesteld als een leraar en uitvinder, die de mensen wederzijds respect bijbracht en hen leerde vooruit te zien. Zijn naam betekende immers zoveel als ‘de vooruitdenkende’. Prometheus werd er echter door Zeus, de Griekse oppergod, voor gestraft. Hij werd aan de bergketen Kaukasus gekluisterd waar de adelaar Ethon elke dag zijn lever kwam opeten. Elke nacht groeide de lever weer aan.

De première van “Les Hommes de Promethée” vond plaats op 28 maart 1801 in het Hoftheater in Wenen met de prima ballerina Maria Cassentini (foto), die de vrouwelijke hoofdrol danste. De decors waren van de architect, Josef Platzer. De hier opgenomen pianoversie, van de hand van Beethoven zelf, werd niet lang na de première, in 1801 gepubliceerd. Beethoven heeft zijn symfonische stijl en vaardigheid in picturale weergave omgezet in scènes van stormachtige opwinding naast elegante dansen en de sublieme schoonheid rond de legendarische musici Orpheus, Amphion en Arion. De compositie bestaat uit een ouverture en de introductie “La tempesta”, gevolgd door 17 nummers, enkel voorzien van tempo aanduidingen. Het thema van de finale gebruikte hij in de ‘Eroica’ symfonie en zijn Eroïca variaties.

Warren Lee werd geboren in Hong Kong. Hij is een Steinway Artist, verbonden aan het Hong Kong Philharmonic Orchestra, componist en muziekleraar. Hij werd in 2012 bekroond met de Ten Outstanding Young Persons Award (Hong Kong) en in 2015 verkozen tot Associate van de Royal Academy of Music als erkenning voor zijn prestaties in de podiumkunsten en zijn bijdrage aan de gemeenschap. Op zesjarige leeftijd debuteerde hij met het Hong Kong Philharmonic Orchestra en maakte op tienjarige leeftijd zijn debuut in Macau ten zuidwesten van Hongkong, met het Macau Chamber Orchestra.

Hij werd de eerste prijswinnaar van de Stravinsky Awards International Piano Competition 1995 en de Grand Prix Ivo Pogorelich. In 2000 studeerde hij met de hoogste onderscheiding af aan de Royal Academy of Music en Yale School of Music. Als muziekleraar bracht hij in 2008 zijn educatieve cd uit, “From Bach To Gershwin: A Musical Journey” (Universal Music Hong Kong 480102-0) en werd benoemd tot gastprofessor aan de Central Conservatory of Music EOS Orchestra Academy en werd aangesteld als Honorary Artist-in-Residence door het Hong Kong Institute of Education. Warren Lee is momenteel ook werkzaam als muziekdirecteur van het St. Paul’s Co-educatief College in Hong Kong.

Ludwig van Beethoven “The Creatures of Prometheus” (version for piano) Warren Lee cd Naxos 8573974

https://www.stretto.be/2019/09/16/ludwig-van-beethovens-toneelmuziek-geschopfe-des-prometheus-door-het-turku-philharmonic-orchestra-o-l-v-leif-segerstam-op-het-label-naxos/