Peter Van Dyck “Watskeburt, Lage Landen? Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied”, een monumentale uitgave van Lannoo!

Journalist en muziekfanaat Peter Van Dyck stelde met “Watskeburt, Lage Landen?” na vijf jaar intensief werk, een indrukwekkende eregalerij samen van het Nederlandstalig lied. Hij groef in het leven en werk van bekende helden, vergeten goden en rijzende sterren aan het Nederlands en Vlaams muziekfirmament, volkszangers en cabaretiers polderrockers, beatniks, nederpoppers en frithoppers. Een cultuurgeschiedenis die de brug slaat tussen jong en oud, Nederlands en Vlaams, levenslied en hiphopbeat, wars  van het predicaat “kleinkunst”.

Bovendien sprak Peter Van Dyck met Boudewijn de Groot, Guido Belcanto, Herman van Veen, Kommil Foo, Rick de Leeuw, Raymond van het Groenewoud, Henny Vrienten, Kris Wauters, Eva De Roovere, Roosbeef, Bart Peeters, Stef Bos, Spinvis (foto) en Flip Kowlier. Hij schreef hun kleurrijkste verhalen op en verdiepte zich in hun meest iconische songteksten.

Het boek is ingedeeld in zeven, qua kennis en informatie, duizelingwekkende hoofdstukken, “Volkszangers”, “Chansonniers & Cabaretiers”, “Polderrockers”, “Popmelomanen”, “Nieuwe meisjes”, “Kosmopolieten”, en “Speelvogels & Hiphoppers”. Deze worden afgewisseld met 14 interviews. De eerste twee hoofdstukken gaan chronologisch over de begintijd van het levenslied, de smartlap, folk, dialectzangers, Angelsaksisch georiënteerde singer-songwriters, het luisterlied, Cabaretiers, conferenciers, en humoristen met nadruk op het Woord.

Daarna heeft Van Dyck het over Rock-‘n-roll, Bluesrock, Ska, punk en metal, “meefluitbare melodieën” (sic) en Hitmuziek. Hoofdstuk vijf behandelt onder de titel “Nieuwe meisjes”, vrouwelijke singer-songwriters van de 21ste eeuw, (o.a. Eva De Roovere (foto), Hannelore Bedert en Roosbeef) als een eigentijds en lentefris geluid, en in de twee laatste hoofdstukken gaat het over migrerende en rondzwervende creatieve geesten, Culturenmix, Wereldmuziek, en, spelend met taal en elektronica, woordkunstenaars en rappers.

“Dit boek toont aan”, zo lezen we in de epiloog, “dat creatieve kruisbestuivingen tussen de buurlanden altijd al een motor zijn geweest; samenwerkende vennootschappen als Roosbeef &Tom Pintens, Eva De Roovere & Diggy Dex, en Eefje de Visser & Bazart zetten die traditie vrolijk verder. Jonge generaties muziekfans laten zich gelukkig evenmin leiden door de segregatie die door de klassieke media is gecreëerd – nieuwe platformen als YouTube en Spotify laten hun toe zelf op zoek te gaan naar luistervoer.” 

“Dit boek gaat ook over taal”, schrijft Spinvis als inleiding. “Het huwelijk tussen taal en muziek is in popliedjes heel bijzonder. “Een goede melodie met een slechte tekst is nog altijd een goed liedje, en nooit andersom”, heb ik Henk Westbroek ooit horen beweren. En zo is het. Een goede liedjestekst moet aan heel andere regels voldoen dan een goed gedicht. Soms krijg ik het verzoek om poëzie op muziek te zetten. De dichter is dan pas overleden of kreeg een prijs. Het mislukt altijd. Poëzie moet je lezen, niet zingen. Poëzie heeft genoeg aan zijn tijdloze bladspiegel, meer dan dat is te veel. Een liedje leeft niet op papier, een liedje leeft in de tijd. Drie of vier minuten, dat is het. In die minuten mag je zingen, schreeuwen, huilen, luisteren, samplen. De stem van een mens. Iedere betekenis is meegenomen, maar het gaat over geluid. Niet over poëzie”, vervolgt Spinvis. Kleurenfoto’s en een heuse bibliografie vervolledigen deze monumentale uitgave. Een must!

Op donderdag 29 augustus stelt Peter Van Dyck in de club “Democrazy” aan de Burggravenlaan in Gent, zijn boek voor aan het publiek. Inschrijven kan via sonja.stock@lannoo.be of via 051 42 42 63. Niet te missen!

Peter Van Dyck Watskeburt, Lage Landen? Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied 496 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 978 94 014 5769 9

https://www.stretto.be/2023/09/23/peter-voskuil-boudewijn-de-groot-oeuvreboek-de-verhalen-van-alle-liedjes-een-uitgave-van-unieboek-het-spectrum-indrukwekkend/

https://www.stretto.be/2020/01/31/vaderland-vlaanderland-nondedjus-patatteland-willem-vermandere-als-t-maar-geestig-is-prenten-en-vertellementen-een-aanstekelijke-uitgave-van-lannoo/