Mickaël Launay over “De wetten van de wereld, Het grote verhaal van de wiskunde”, uitgegeven door Balans. Schitterend!

Overal om ons heen zijn getallen. Ze zijn zo onmisbaar dat we bijna vergeten hoe fundamenteel ze zijn voor onze manier van leven. In deze internationale bestseller neemt Mickaël Launay de lezer mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de cijfers en laat hij aan de hand van vele anekdotes zien hoe wiskunde is ontstaan om de wereld om ons heen beter te begrijpen.

De schoonheid van het getal π, algoritmes die computers besturen, het fascinerende patroon op een fries, de opeenvolging van eenvoudige turfstreepjes of de wiskunde achter Facebook. Wiskunde is  zichtbaar en onzichtbaar overal om ons heen. Mickaël Launay neemt in deze internationale bestseller de lezer mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de wiskunde.  In Parijs wijst hij ons op gebouwen, patronen en structuren die zijn verhaal onderbouwen.

Al in de prehistorie bestonden er ingenieuze geometrische patronen en gebruikte men ‘Arabische’ cijfers uit India. Later ontstonden rekenkunde en geometrie, bijvoorbeeld om het aantal schapen in een kudde te tellen of om velden te meten en wegen aan te leggen. Aan de hand van alledaagse voorwerpen onthult Launay als ervaren gids de kunst van de wiskunde; van de schoonheid van het getal π, kansberekening, algoritmen die computers besturen tot stellingen die nog moeten worden ontdekt.

“De wetten van de wereld” is het fascinerend verhaal over een van de beste uitvindingen in de geschiedenis tot nu toe en is een warm pleidooi om wiskunde voor iedereen toegankelijk te maken. Dit zeer compleet en rijk gedocumenteerd boek behandelt alle facetten van de wiskunde, van geometrie tot kansberekening, via allerlei concrete problemen en het idee van het oneindige. Toegankelijk voor een groot publiek, dat leest als een roman! Launay heeft het over het getal van de meetkundige, De tijd van de stellingen, Methode, Het probleem π, Niets en nog minder dan niets, De kracht van driehoeken en de onbekende, Op een rij, Imaginaire werelden, Een taal voor de wiskunde als het alfabet van de wereld, Het oneindig kleine en de toekomst meten met machines. Dit boek met de oorspronkelijke titel ‘Le grand roman des maths: De la préhistoire à nos jours’ werd vertaald door Henriëtte Gorthuis en Nathalie Tabury. Schitterend!

Mickaël Launay (°1984) is wiskundige en schrijver. Hij is oprichter van het populair-wiskundige YouTube-kanaal Micmaths, dat al vele miljoenen keren is bekeken. In 2018 ontving hij de prix d’Alembert voor zijn inspanningen om de wiskunde voor een groot publiek toegankelijk te maken. “De wetten van de wereld” is in vele talen vertaald en groeide uit tot een internationale bestseller. Na zijn studie aan de École Normale Supérieure, verdedigde hij in 2012 een proefschrift over waarschijnlijkheden aan de Universiteit van Aix-Marseille1. Hij wijdde zich vanaf 2007 aan popularisatie met de MicMaths3-site en schakelde vervolgens over naar video4, met zijn YouTube5-kanaal in 20131. In juni 2019 heeft dit kanaal meer dan 400.000 abonnees en zijn meest populaire video (“Het gezicht Verborgen vermenigvuldigingstabellen”) is meer dan 3,2 miljoen keer bekeken.

Vanwege zijn werken en de vele workshops die hij leidt voor de vereniging Science Opened en het International Committee of Mathematical Games, leidt zijn werk ertoe dat verschillende nationale media het beschouwen als een referentie in wiskundige popularisering (Frankrijk Info, Le Monde Sciences, The Parisien, TMC9). Zijn grote wiskundige roman is vertaald in het Spaans, Engels, Pools, Koreaans, Portugees en Duits. Hij ontving ook de Tangente Boekenprijs in december 2017 en de Alembert Award in 2018. Hij schreef verder “52 semaines de défis mathématiques, met Dominique Souder”, Pôle Divers, 2005 en “L’affaire Olympia – les secrets mathématiques de T. Folifou, met Benjamin Bachelier”, Le Pommier, 2013.

MICKAËL LAUNAY De wetten van de wereld Het grote verhaal van de wiskunde 268 bladz. Uitg. Balans ISBN 9789463820189

https://www.stretto.be/2020/04/24/wiskunde-inhet-ziekenhuis-wiskunde-in-actie-om-o-a-de-verspreiding-van-een-dodelijke-ziekte-te-helpen-stoppen-lees-het-grote-verschil-een-wereld-vol-wiskunde-van-kit-yat/