“The Grand Duo: Schubert Complete Sonatas” door Elizabeth Holowell en Erin Helyard, op het label Centaur.

Op de cd staan het Grand Duo for Violin and Piano in A Major, D574, Sonata (Sonatina) for violin & piano in A minor, D385 (Op. posth. 137 No. 2), Sonata (Sonatina) for violin & piano in D major, D384 (Op. posth. 137 No. 1) en de Sonatina (Sonatina) in G minor, D408 (Op. posth. 137 No. 3). De cd werd opgenomen in The Music Theatre School of Music, University of Auckland, Nieuw Zeeland en verschijnt op 13 september.

Dit album bevat de complete Franz Schubert Sonates voor viool en piano, uitgevoerd op twee historische instrumenten. Elizabeth Holowell is een voortreffelijke docente viool, altviool, en kamermuziek, met uitgebreide ervaring aan universiteiten en hogescholen in Australië en Groot-Brittannië. Haar afgestudeerden zijn te vinden in veel grote internationale orkesten. Zelf was ze een studente van de Hongaarse violist, Robert Pikler (1909- 1984 ) die op zijn beurt leerling was van Jenö Hubay. Elizabeth was een kernlid van het Australian Chamber Orchestra en speelde in het Australian Opera and Ballet Orchestra, het William Hennessy String Quartet en het Newcastle University Piano Trio.

Erin Helyard is geprezen als een inspirerende dirigent, een virtuoze en expressieve uitvoerder op klavecimbel en pianoforte, en een lucide geleerde die gepassioneerd is door het bevorderen van het discours tussen musicologie en uitvoering. Erin studeerde af aan het Sydney Conservatorium of Music met eerste klas onderscheidingen en de Universitaire Medaille. Hij voltooide zijn Masters in pianoforte-uitvoering en een doctoraat in de muziekwetenschap bij Tom Beghin aan de Schulich School of Music, McGill University, Montreal.

Hij werd Westfield Concert Scholar (Cornell University) op pianoforte en van 2003 tot 2012 was Erin een centraal lid van het bekroond Ensemble Caprice (Montreal). Als artistiek directeur en medeoprichter van de gevierde Pinchgut Opera en het Orchestra of the Antipodes (Sydney) creëerde hij nieuwe normen van uitmuntendheid in historisch geïnformeerde uitvoeringen in Australië.  

The Grand Duo Schubert Complete Sonatas Elizabeth Holowell (violin), Erin Helyard (fortepiano) cd Centaur CRC3665