Passions door Les Cris de Paris o.l.v. Geoffroy Jourdain, op het label Harmonia Mundi. Magnifiek!

Geoffroy Jourdain, koordirigent en oprichter van Les Cris de Paris, volgt zijn hart. Met Passions laat hij zijn grote liefde voor muziek uit het Venetië van 1600 tot 1750 horen. Op deze uitgave niet alleen vocale maar ook instrumentale werken van componisten als Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi en Antonio Caldara. Seculiere en geestelijke muziek krijgen vorm in een theatrale versie.

Opgericht en bedacht door Geoffroy Jourdain, speelt Les Cris de Paris voornamelijk het vocaal en instrumentaal repertoire vanaf het begin van de 16de eeuw tot vandaag. Hun artistieke benadering weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van de kunstenaars die deelnemen aan hun producties. Het kunnen er zowel drie als tachtig zijn, componisten, arrangeurs, acteurs, regisseurs, instrumentalisten, dansers, ensembles of koren regisseurs, beeldend kunstenaars, geluidsontwerpers en pedagogen. Nieuwsgierig en gepassioneerd, verbinden ze zich met durf om onbekende werken te herontdekken of om de mogelijkheden van de stem in hedendaagse creaties te verkennen.

Hun muzikale projecten kunnen de vorm aannemen van concerten, uitvoeringen, maar ook van toneelproducties met verschillende, artistieke disciplines (theater, dans, lezingen). De meeste creaties die de culturele seizoenen van Les Cris de Paris accentueren, combineren hedendaagse muziek met oude muziek en moderne muziek met barok en romantische muziek.

Met afwisselend transcendentaal geïnspireerde religieuze muziek en theatrale, wereldlijke muziek, nodigt Geoffroy Jourdain op deze nieuwe cd uit om de meerdere uitingen van menselijke passies te verkennen. Dit nieuw avontuur van Les Cris de Paris, gebouwd rond verschillende instellingen van de ‘Crucifixus’ inclusief de buitengewoon intense versies van Lotti, spoort ons aan om een gewaagde Via Dolorosa te volgen tot in het hart van de Venetiaanse barokmuziek.

Voor de schilderijen van het barokke Venetië is het vaak moeilijk om een houding categorisch toe te schrijven aan een Madonna in plaats van aan een Venus, om een mystieke extase te onderscheiden van een erotische sensatie, en om de religieuze passie te scheiden van de seculiere passie. Het is in dit grensgebied dat Les Cris de Paris zich graag begeeft, van Giovanni Gabrieli tot Antonio Lotti, via Claudio Monteverdi of Francesco Cavalli, componisten die, hoewel de meeste van hen verbonden waren aan de Basiliek van San Marco, het nieuw operagenre zijn eerste grote meesterwerken schonken. Van amoureuze madrigalen en hun religieuze parodieën, tot lyrische motetten van een verrassend theatrale expressiviteit, naar de herontdekking van nog onbekende werken, zet Les Cris de Paris met ijver hun werk voort op het gebied van het barokrepertoire. Op deze magnifieke, nieuwe cd staan o.a. Salve Regina van Cavalli, Exaudi me Domine van Giovanni Gabrieli, Crucifixus a 10, Crucifixus a 6 en Crucifixus a 8 van Lotti en Adoramus te, Christe van Monteverdi. Een ontzettend mooie cd die u geenszins mag missen!

PASSIONS Les Cris de Paris Geoffroy Jourdain cd HMM 902632