Burgmüllers fijne “25 Études faciles et progressives” en charmante “18 Études de genre” door Carl Petersson, op het label Grand Piano.

De in 1806 in Duitsland geboren pianist en componist Friedrich Burgmuller bracht een groot deel van zijn leven door in Parijs, waar hij als pianist in de mode raakte en een goede markt vond voor zijn lichte salonstukken die als bladmuziek aan amateurmusici werden verkocht. Hij was ook succesvol als pianoleraar en componeerde in die sfeer studies die nog steeds worden gebruikt. Tenzij u ze zelf nog heeft gespeeld, kan u ze op deze cd ontdekken.

Friedrich Franz Burgmüller (1806-1874) (oto) werd geboren in Regensburg als zoon van de dirigent August Burgmüller en Therese von Zandt, ooit de geliefde van Beethoven die hem de stof van Fidelio leerde kennen. Hij was een oudere broer van de componist Norbert Burgmüller. Friedrich Burgmüller werd door zijn vader onderwezen. Na diens overlijden in 1824 volgde hij hem op als muziekdirecteur in Düsseldorf, doceerde muziek in Mühlhausen en was cellist in Basel. In 1832 vestigde hij zich in Parijs, waar hij een aanzienlijke reputatie verwierf als pianoleraar en internationaal als componist van salonstukken, studies en balletmuziek.

Hij deed al het mogelijke om het werk van zijn vier jaar jongere broer Norbert (foto), te promoten, wiens carrière bruusk was afgebroken door zijn plotseling overlijden in Aken in 1836. Tegen het einde van zijn leven leefde Friedrich Burgmüller teruggetrokken in zijn buitenhuis in Beaulieu nabij Parijs, waar hij in de winter van 1874 overleed.

Burgmüller bleef vooral nog bekend om zijn pianowerken. Zijn hier opgenomen “25 Etüdes” (op. 100), met o.a. de bekende Arabesque en de Ballade in do klein, is nog steeds erg populair onder pianoleerlingen en pianoleraren, en is nog steeds in druk. Verder worden zijn eveneens hier opgenomen 18 Études op. 109 door pianisten nog veel gespeeld. In 1832 vestigde Friedrich Burgmüller zich in Parijs, waar hij internationaal werd bewonderd voor zijn salonstukken en studies. In een tijd waarin de vraag naar nieuw lesmateriaal ongekende hoogten had bereikt, leverde hij een reeks werken die een beroep deden op de amateurmarkt vanwege hun muzikale interesse en passende technische eisen. Geschreven voor de snelgroeiende markt voor piano lesmateriaal, werd de set van 25 Easy and Progressive Studies, Op. 100 al snel gevolgd door de 18 Characteristic Studies, Op. 109, een voortzetting van de eerdere set, elke miniatuur met een charmante titel.

Carl Petersson, geboren in 1981 in Lund, Zweden, begon op 15-jarige leeftijd met piano spelen. Hij studeerde aan de Koninklijke Deense Muziekacademie in Kopenhagen bij José Ribera en nam in die tijd deel aan tal van internationale masterclasses. Petersson ontving vier jaar achtereen de studiebeurs Tel-Hai International Piano Master Classes, studeerde bij Pnina Salzman (foto), Viktor Derevianko en Emanuel Krasovsky. “Ik heb altijd van Friedrich Burgmüller geweten, maar altijd maar slechts enkele muziekstukken, zoals de Arabesque. Ik herinner me dat ik dacht dat dit mooi, heel charmant en uitnodigend was, maar ik had geen idee dat dit etudes waren omdat het echte muziekstukken leken. Elk stuk is echt kort, maar elk is als een klein universum op zich. Afgezien van enkele van de meer technische etudes, zou ik deze aan luisteraars van alle leeftijden aanbevelen omdat ze zo charmant zijn. Ze zijn een genot om naar te luisteren en een plezier om te spelen ” (Carl Petersson)

Op de cd staan de 25 Études faciles et progressives (1838) en de 18 Études de genre, Op. 109 (eerste editie, 1858). Burgmüllers “25 Études faciles et progressives, composées et doigtées expressément pour l’étendue des petites mains”, Op. 100 (‘25 Easy and Progressive Studies, Composed and Fingered Expressly for the Stretch of Small Hands ’) werd gepubliceerd in 1851, gevolgd door “18 Études de genre faisant Suite aux Études faciles”, Op. 109 (’18 karakteristieke studies, die een voortzetting van de eenvoudige studies bieden ‘), de laatste opgedragen aan zijn vriend Stephen Heller. Een verdere verzameling, “12 Études brillantes et mélodiques”, Op. 105 (‘12 Brilliant and Melodic Studies’) werd opgedragen aan Daniel Auber. Carl Persson speelt de heerlijke études uiterst geraffineerd op een Fazioli vleugel F278. Een ontdekking. Warm aanbevolen.

BURGMÜLLER  25 ÉTUDES FACILES ET PROGRESSIVES 18 ÉTUDES DE GENRE CARL PETERSSON cd Grand Piano GP816