Beethoven “The Complete Piano Variations, Bagatelles & Clavierstücke” door Ronald Brautigam, 6 SACD’s op het label BIS. Een must!

Ontdek alle losse en kleinere klavierwerken (Hess en WoO) van Ludwig van Beethoven, gespeeld op historische pianofortes.

De Nederlandse pianist Ronald Brautigam (°1954) studeerde eerst aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn en vervolgde zijn studie in Londen bij John Bingham en in de VS bij Rudolf Serkin. In 1984 kreeg Brautigam de hoogste onderscheiding in de Nederlandse klassieke muziek, de Nederlandse Muziekprijs. Hij treedt regelmatig in binnen- en buitenland op, met vooraanstaande orkesten, en heeft samengewerkt met de dirigenten Frans Brüggen, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Ed Spanjaard, Bernard Haitink, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Roger Norrington, Simon Rattle, Edo de Waart en Andrew Parrott.

Met de klarinettist Arjan Ariëns Kappers en coloratuursopraan Dieuwke Aalbers vormde hij jarenlang het Arcturus Trio dat een divers repertoire uitvoerde. Naast de ‘moderne’ piano is hij gespecialiseerd in het klassiek repertoire. Met musici als Ton Koopman, wijlen Frans Bruggen en Melvyn Tan werkt hij samen aan het klassiek pianowerk op pianoforte. Brautigam heeft alle pianosonates van Mozart op pianoforte uitgevoerd die nu ook op cd uitgegeven zijn, alsmede alle pianosonates van Beethoven.

Brautigam ontving veel lof voor zijn reconstructie van Beethovens allereerste pianoconcert Wo04, dat Beethoven in 1784 componeerde op dertienjarige leeftijd. De reconstructie is uitgegeven door Alba Music Press. In 2010 won Brautigam de prestigieuze Midem Classical Award voor zijn opname van dit weinig bekend en vroeg werk van Beethoven. Ronald Brautigam is ook begeleider. Zo is hij een vaste muziekpartner van de violiste Isabelle van Keulen.

Tussen 2003 en 2015 nam Ronald Brautigam alle muziek voor solo-piano van Beethoven op, een enorme onderneming die resulteerde in een totaal van 15 veelgeprezen albums. In 2005 startte hij eerst met opnames van alle Beethoven-sonates en in 2008 volgden Beethovens pianoconcerti in samenwerking met Andrew Parrott. Brautigam koos ervoor om de werken op pianoforte uit te voeren. In 2010, na negen albums met sonates, nam hij vervolgens Beethovens variaties, bagatelles en andere kleinere pianostukken op, een duizelingwekkend scala aan werken, variërend van een Bagatelle van 11 seconden tot de monumentale Diabelli-variaties, en van een charmant Rondo in C, gecomponeerd door de 13-jarige Beethoven, tot een Andante-maestoso uit 1826.

De sonate-opnames van Brautigam werden in 2014 in een box uitgebracht en worden nu gevolgd door deze set van zes cd’s met de resterende werken voor solo piano met documentatie in de vorm van de originele zes bijbehorende boekjes met heel interessante teksten van Roeland Hazendonk, docent aan de Amsterdamse Theaterschool waar hij les geeft in muziekgeschiedenis, opera, muzikale analyse, en filmmuziek. Hazendonk was meer dan twintig jaar muziekrecensent bij de Telegraaf en is dat nu bij Het Parool. Beethovens klaviermuziek is gecomponeerd in de loop van meer dan 40 jaar en wordt op twee verschillende instrumenten uitgevoerd, alle gebouwd door de meester bouwer Paul McNulty (°1953) (foto). Deze bijzondere instrumenten naar Walter (ca. 1805) en Graf (ca.1822), tonen de snelle ontwikkeling aan die de pianoforte tijdens het leven van Beethoven heeft doorgemaakt. Uitermate authentieke opnames van een uiterst origineel programma. Bravo! Niet te missen.

Naast Rondo’s (o.a. uit 1783) en dansen als menuetten en Ecossaises, ontdekt u Beethovens 7 Bagatelles , Op. 33 (1802), Allegretto in C minor Hess 69, Bagatelle in C, Hess 73, Bagatelle in Es, Hess 74, Allegretto in c, WoO 53, Andante in C major, Bagatelle in C major, WoO 54, ‘Lustig-Traurig’, Bagatelle in C major, WoO56, Bagatelle in C minor, WoO52 en de 11 Bagatelles, Op. 119 (1822).

Onder de wel 18 reeksen variaties ontdekt u o.a. de 5 Variaties oo ‘Rule Britannia’, WoO 79 (1803), 6 Variations on an original theme (Turkse mars) uit ‘Die Ruinen von Athen’, Op. 76 (1809), National 6 Airs with Variations (6), Op. 105 (1819), Sechs Variationen über ein Schweizer Lied WoO 64 (1792), 15 Variationen und Fuge über ein eigenes Thema (Eroica-Variationen) in Es-Dur op. 35 (1802), 32 Variationen über ein eigenes Thema in c-Moll WoO 80 (1806), en de geniale 33 Veränderungen über einen Walzer von Diabelli in C-Dur op. 120 (Diabelli Variaties) (1819-1823).

Beethoven The Complete Piano Variations, Bagatelles & Clavierstücke Ronald Brautigam fortepiano 6 SACD BIS BIS2403

https://www.stretto.be/2022/06/25/johann-wilhelm-wilms-the-piano-concertos-vol-1-door-ronald-brautigam-pianoforte-en-kolner-akademie-o-l-v-michael-alexander-willens-een-super-audio-cd-op-het-label-bis-een-on/

https://www.stretto.be/2019/09/16/military-beethoven-compositions-and-transcriptions-for-piano-door-carl-petersson-op-het-label-naxos-verrijkend/