Kirsten Jüngling over “Beethoven, Der Mensch hinter dem Mythos”, een uitgave van Propyläen.

2020 is het Beethoven-jaar. Van New York tot Tokio viert de muziekwereld de 250ste  verjaardag van de grote componist. Zijn geboorteplaats Bonn, waar hij woonde tot zijn tweeëntwintig jaar, en Wenen, waar hij meer dan drie decennia woonde tot zijn overlijden en waar het grootste deel van zijn uitgebreid oeuvre werd gecomponeerd, bereiden zich al voor op het groot jubileum.

Hij was een genie, een van de grootste componisten in de wereldgeschiedenis. Hij had humor maar hij was ook een persoon die geen partij was voor het leven. Kirsten Jüngling beschrijft in haar biografie wie echt achter de grote werken stond die Ludwig van Beethoven aan de wereld heeft achtergelaten: een zeer tegenstrijdige, wispelturige en misantropische man, die op zeventienjarige leeftijd zijn moeder verloor en leed onder een bazige vader, een man die nauwelijks vat had op zijn privéleven, de nabijheid zocht, maar een moeilijke relatie had met vrouwen, vrienden en zijn familie en die zijn neef confronteerde met overdreven zorg. Een veelzijdig beeld dat zich richt op weinig bekende aspecten van zijn leven.

Kirsten Jüngling beschrijft in haar boek Beethovens karakter, levensstijl, sociale relaties en zielenleven buiten zijn composities. Het resultaat is een portret van een man die zijn privéleven nauwelijks beheerste, die zich in toenemende mate  verwaarloosde, alcoholist werd en geplaagd werd door verschillende ziekten. Hij overleed overigens aan levercirrose op slechts 56-jarige leeftijd.

Na een ontmoeting met Beethoven maakte Goethe een passende opmerking: “Helaas is hij een zeer onhandelbare persoonlijkheid, die zeker niet verkeerd is wanneer hij de wereld verfoeilijk vindt. Dit maakt het wel niet aangenamer voor zichzelf of voor anderen”. Een eerder bescheiden maar daarom niet minder interessant boek over de mens achter de mythe.

De journaliste Kirsten Jüngling, geboren in 1949, schreef biografieën over Elly Heuss-Knapp, Elizabeth von Arnim, Frieda von Richthofen, Franz en Maria Marc, Katia Mann en de dubbele biografie van Schillers vrouw, Charlotte en haar zus Caroline von Lengefeld. In 2008 presenteerde ze de eerste biografie van Nelly, de vrouw van Heinrich Mann. Onlangs verscheen haar biografie over Emil Nolde.

Kirsten Jüngling – Beethoven Der Mensch hinter dem Mythos 304 bladz. Duits uitg. Propyläen ISBN 978-3-549-07484-8